Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Manipulări şi dezinformări în cazul interceptărilor (Adevărul)

ion_m._ionita_mv_9306.jpg

Ion M. Ioniţă
Sursa imaginii: 
historia.ro

Nicuşor Dan, matematicianul, a aflat formula după care s-a furat la Bucureşti. Candidatul ştie cum se câştigă alegerile: „La televizor, totul este să şi ajungi acolo” (Gândul) - Arena Națională a înregistrat pierderi de 137.000 de euro în patru luni și jumătate (Evenimentul Zilei) - De ce stau bancherii atât de mult în funcţie în România? Unii şefi de bancă au mandate chiar şi de un deceniu, însă toate pălesc în faţa mandatului guvernatorului BNR (Ziarul Financiar)

Manipulări şi dezinformări în cazul interceptărilor (Adevărul)

După ce furtuna s-a mai domolit, se vede că purtătorii de mesaje s-au grupat în două tabere. Pe de o parte, cei care susţin că SRI a pierdut atribuţiile legate de interceptări, filaje şi supravegheri, pe de altă parte cei care afirmă exact contrariul, că SRI a câştigat puteri sporite şi a devenit o nouă direcţie a Securităţii…

Ce a devenit cu adevărat sau nu SRI contează mai puţin pentru politicienii aflaţi în prima linie a bătălie, comentează jurnalistul Ion M. Ioniţă în editorial. Pentru parlamentari este mai important să respingă toate cererile de ridicare a imunităţii trimise de DNA. Ei trebuie să arate, ca să îşi justifice votul, că onoraţii lor colegi aflaţi în diverse dosare sunt victima unor abuzuri politice şi nu acuzaţi de fapte de corupţie. Faptul că în decursul timpului, locurile ocupate pe băncile Parlamentului s-au rărit simţitor I-a adus într-o stare de depresie adâncă. O vreme au acceptat solicitările Justiţiei, aşa la presiunea opiniei publice, acum spre sfârşit de mandat, nici nu mai vor să audă.

Aşa că sloganul SRI, noua Securitate le pică la ţanc. Uitaţi-vă cine îl promovează şi o să vă lămuriţi.

Iar în privinţa celor care anunţă prăbuşirea dosarelor ale căror probe nu vor mai fi luate în considerare sau a revizuirilor pe bandă rulantă, să mai aşteptăm să vedem ce se întâmplă. Tot Justiţia va decide şi în acest caz.

 

Baronii şi interlopii se înghesuie să scape de interceptările din dosare. Primarul amorez Nichita, temuţii Corduneni şi Frunzăverde dau buzna peste magistraţi (Adevărul)

Decizia Curţii Constituţionale a României (CCR) prin care interceptările realizate de SRI pentru organele de anchetă au fost declarate neconstituţionale produce deja primele efecte în instanţele din ţară. Pe lângă oameni de afaceri şi interlopi, printre primii care au anunţat că le vor solicita magistraţilor să le fie scoase interceptările din materialul probator sunt avocaţii baronilor Gheorghe Nichita şi Sorin Frunzăverde.

 

Nicuşor Dan, matematicianul, a aflat formula după care s-a furat la Bucureşti. Candidatul ştie cum se câştigă alegerile: „La televizor, totul este să şi ajungi acolo” (Gândul)

În urmă cu patru ani, când a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei, Nicuşor Dan a obţinut 8,4%. Acum spune că are 20% în sondaje şi prima şansă să învingă candidatul social-democraţilor în Bucureşti. „Fără modestie, sunt singurul candidat care poate să bată PSD-ul”, susţine Nicuşor Dan, într-un interviu pentru Gândul, excluzând să se retragă din competiţia electorală în favoarea liberalului Ludovic Orban.

Intrat pentru a doua oară în cursa pentru Primăria Capitalei, Nicuşor Dan admite că a răsuflat uşurat că a scăpat de Sorin Oprescu, care, până să-l salte DNA-ul, îi era potenţial contrantracandidat. „A fost un sfârşit fericit al unei piese foarte triste pentru că au fost şapte miliarde de euro pe care nu i-am prea văzut în dezvoltarea oraşului”, explică el. Cât s-a furat? Matematician de profesie, Nicuşor Dan face un calcul simplu: de la infrastructură la floricele, cam 150 de milioane de euro la Primăria Generală, iar, dacă pune la socoteală şi primăriile de sector, suma se apropie de 300 de milioane, pe an.

 

Arena Națională a înregistrat pierderi de 137.000 de euro în patru luni și jumătate (Evenimentul Zilei)

După 141 de zile în care a fost tras pe dreapta, cel mai mare stadion din România a redevenit funcționabil. În acest timp, Primăria Capitalei a ratat șansa de a încasa chiria de la Steaua, Dinamo și Federația Română de Fotbal. Factorii de decizie au ajuns la un numitor comun și Arena Națională își poate relua activitatea. Ultima formalitate trebuie îndeplinită de reprezentanții ISU, care au primit, ieri, o cerere de eliberare a autorizației de siguranță la incendiu.

 

De ce stau bancherii atât de mult în funcţie în România? Unii şefi de bancă au mandate chiar şi de un deceniu, însă toate pălesc în faţa mandatului guvernatorului BNR (Ziarul Financiar)

Bancherii comerciali stau chiar şi un deceniu la conducerea in­sti­tu­ţiei de credit, iar odată ajunşi acolo trag cu dinţii de acea po­ziţie având în vedere faptul că ve­niturile anuale pot ajunge chiar şi la şase cifre. În euro. Însă pe lângă aceste venituri care sunt de 150-200 de ori mai mari decât câş­tigul mediu la nivel naţional, ce altceva îi ţine pe bancheri ţintuiţi în jilţul băncii? Poate că doresc să pă­şească pe ur­me­le guvernatorului BNR Mu­gur Isărescu şi să ră­mână în func­ţie chiar şi trei decenii.

 

 
Revista presei româneşti - 15 martie 2016