Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Justiției Raluca Prună: Drepturile pot fi în pericol într-un stat slăbit de corupţie (România Liberă)

Care vor fi cel mai mic salariu de bugetar şi cea mai mare leafă de angajat la stat în România, în următorii patru ani. Surprizele din noua lege a salarizării scrisă de Guvern (Gândul) - Imaginea completă a unui jaf generalizat. CNADNR, o mină de aur pentru orice guvernare (Evenimentul Zilei) - De ce românii nu-şi mai vaccinează copiii. Riscuri şi consecinţe (Adevărul) - Cel mai mare investitor american, la prima mişcare directă în businessul românesc (Ziarul Financiar)

Ministrul Justiției Raluca Prună: Drepturile pot fi în pericol într-un stat slăbit de corupţie (România Liberă)

Propunerea lui Augustin Lazăr pentru funcţia de procuror general al României, dar şi propunerea nominalizării Laurei Codruţa kovesi pentru un nou mandat în fruntea DNA i-au atras ministrului Justiţiei, Raluca Prună, numeroase critici. Mai mult, demnitara se află azi în faţa unui moment în urma căruia se decide dacă îşi păstrează sau nu funcţia. ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, îi cere demisia şi a depus în parlament o moţiune simplă împotriva sa cu titlul “Drepturile omului nu sunt un lux”, aluzie la o declaraţie recentă a ministrei. Raluca Prună răspunde, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru România liberă, tocmai criticilor dure care au apărut în mediul virtual şi în dezbaterile publice cu privire la activitatea sa.  I s-a reproşat, de exemplu, că a ales pentru funcţia de procuror general un magistrat de formaţie “comunistă”, “prăfuit”, “provincial”.  În opinia Ralucăi Prună, dihotomia procuror de dinainte de 1990 şi de după 1990 nu este una utilă. Există procurori buni care şi-au început cariera înainte de 1990, după cum există procurori mai puţin buni care şi-au început cariera după 1990. “Pe procurorul Augustin Lazăr l-am propus în considerarea a ceea ce este domnia sa: o persoană cu carieră neîntreruptă şi relevantă în Ministerul Public, o pesrsoană integră, profesionistă, cu viziunea şi autoritatea acestei funcţii. L-am cunoscut, aşa cum am cunoscut zeci de magistraţi între 2000 şi 2004, când earm la Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti şi mă ocupam de monitorizarea justiţiei în procesul de pre-aderare la UE“.

 

Care vor fi cel mai mic salariu de bugetar şi cea mai mare leafă de angajat la stat în România, în următorii patru ani. SURPRIZELE din noua lege a salarizării scrisă de Guvern (Gândul)

Guvernul are aproape gata proiectul legii salarizării prin care sunt prevăzute modificări, în medie de aproape 20%, pentru toate categoriile de bugetari, majorări pe care executivul vrea să fie aplicate în etape până în 2020. Potrivit proiectului consultat de Gândul, până în 2020 este preconizată o creştere de doar 100 de lei a salariului minim, care ar urma să ajungă la 1.350 de lei. Cel mai mare salariu în sectorul bugetar va fi de 20.250 de lei, pentru funcţia cu cea mai mare reponsabilitate în stat. De asemenea, documentul prevede o îngheţare a actualizării pensiilor magistraţilor, parlamentarilor şi corpului diplomatic până la aplicarea integrală a legii. Creşterea cu doar 100 de lei a salariului minim în următorii patru ani nemulţumeşte sindicatele care trebuie să prezinte până luni un punct de vedere pe proiectul Guvernului.

 

Imaginea completă a unui jaf generalizat. CNADNR, o mină de aur pentru orice guvernare (Evenimentul Zilei)

Corpul de control al fostului ministru al Transporturilor, Iulian Matache, aruncă în aer compania. Fostul director general Narcis Neaga, sub un control judiciar ridicol: merge la birou, acolo unde este coleg de serviciu cu persoane din dosar. Pe mâna avocaţilor, compania a recuperat 140.000 de euro şi a pierdut peste 14 milioane de euro. Doar la o singură reziliere “cu schepsis“ a unui contract, despăgubirile au fost de 700.000 de euro. Din 6.000 de angajaţi, 1.100 de şefi sunt deserviţi de 325 de şoferi şi doar 189 de angajaţi sunt ingineri “drumari“.

 

De ce românii nu-şi mai vaccinează copiii. Riscuri şi consecinţe (Adevărul)

Tot mai puţini părinţi sunt de acord să îşi imunizeze copiii împotriva unor boli cum sunt rujeola, rubeola sau oreionul, anul 2015 soldându-se şi cu decese în rândul micuţilor. Din acest motiv, legea vaccinării se află pe masa decidenţilor şi va fi pusă pe agenda publică în cel mult două săptămâni.

Medicii atrag atenţia că riscul apariţiei unor epidemii este tot mai mare. De altfel, focare de rujeolă au fost deja depistate şi confirmate de oficiali din Ministerul Sănătăţii în mai multe judeţe din ţară. Concret, rata de vaccinare a scăzut la 80% la noi în ţară, în condiţiile în care pragul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii este de 95%.

 

Cel mai mare investitor american, la prima mişcare directă în businessul românesc (Ziarul Financiar)

Warren Buffett, cel mai puternic investitor din lume, cu o valoare per­so­na­lă de aproape 67 mld. dolari şi un imperiu de business care se întinde de la căi ferate şi bănci până la mobilă, a făcut o majorare de capital în valoare de 10 milioane de dolari în compania Lubrizol România.

Aceasta este a treia majorare de capital ca mărime înregistrată în România în luna februarie 2016 şi, potrivit informaţiilor disponibile, este prima intrare directă a unei firme controlate de miliardarul american în România.