Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trădarea este moneda de schimb favorită a politicienilor (România Liberă)

Legea dării în plată ajunge la Curtea Constituţională. Bancherii o atacă din nou (Ziarul Financiar) - Săptămâna patimilor lui Johan Kobborg (Adevărul) - Doar 1 din 3.000 de cititori de pe internet foloseşte un limbaj abuziv. Atunci de ce ni se par omniprezenţi? (Gazeta Sporturilor)

Trădarea este moneda de schimb favorită a politicienilor (România Liberă)

Confruntările electorale scot la lumină faptul că alianțele politice și candidaturile nu țin cont de principii, ci doar de conjuncturi și interese private. Președinte, premier, primar, toți ajung să își încalce angajamente pe care, nu cu mult timp în urmă, și le-au luat cu fermitate.

Ultimul intrat în acest club „select” al răzgândiților este Cristian Popescu Piedone. Arestat pentru o noapte și anchetat pentru abuz în serviciu în tragedia de la Colectiv, Cristian Popescu Piedone declara, pe 30 noiembrie 2015, când încă era primar al Sectorului 4: “Aici se încheie carieră mea politică. Mă retrag! Dar mă rog însă să vină în fotoliul de primar cineva care să continue ce nu am apucat eu să termin”. Astăzi, rugămintea i-a fost îndeplinită. Cine putea continua mai bine proiectele primarului suspendat Piedone, dacă nu tot primarul Piedone. Cristian Popescu a anunțat, ieri, că va candida ca independent.

După mai bine de 100 de zile petrecute în pușcărie, Marian Vanghelie, cercetat în libertate pentru abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, declara că se mai gândește dacă să continue în politică. Iată că s-a gândit bine până a decis că, da, mai vrea un mandat ca primar la Sectorul 5.

Pe 18 martie, liderul ALDE Călin-Popescu Tăriceanu, declara răspicat: „Nu candidez la Primăria Bucureşti. Contribuţia mea trebuie să fie axată pe obiectivul strategic, care înseamnă intrarea în Parlament şi nu alegerile locale“. După nici măcar o singură lună, Tăriceanu a întrezărit un culoar favorabil spre Primăria Capitalei în urma retragerii a candidatului PNL, Ludovic Orban.

Și Traian Băsescu joacă la două capete, tot mai multe voci dând ca sigură intrarea sa în bătălia pentru București. Pe 1 noiembrie 2014, fostul șef al statului spunea la un post de televiziune că nu va mai candida la nici o funcţie publică, “nici măcar la Parlament”.

 

Legea dării în plată ajunge la Curtea Constituţională. Bancherii o atacă din nou (Ziarul Financiar)

Bancherii cer verificarea de către Curtea Constituţională a legalităţii legii dării în plată, care a trecut ieri de Parlament cu un singur vot împotrivă.

„Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR) solicită cu toată responsabilitatea instituţiilor abilitate să-şi exercite prerogativele şi să sesizeze Curtea Constitutională în legatură cu această lege. Toate aspectele de neconstituţionalitate sesizate în mod repetat de către comunitatea bancară şi de instituţiile statului au fost ignorate de către Parlament şi subzistă în forma finală a legii adoptată de Parlament“, susţin reprezentanţii CPBR, organizaţie ai cărei membri deţin peste jumătate din totalul activelor bancare la nivelul întregului sistem.

Legea dării în plată se va aplica creditelor ipotecare de până la 250.000 de euro, fără a cuprinde însă şi împrumuturile prin programul guvernamental Prima casă.

Legea se aplică indiferent de momentul semnării contractului de credit, iar acest caracter al legii reprezintă una dintre principalele nemulţumiri ale bancherilor, care acuză încălcarea principiului neretroactivităţii.

 

Săptămâna patimilor lui Johan Kobborg (Adevărul)

„În doar o săptămână, Johan Kobborg a ajuns, din director artistic al ONB, balerin în corpul de balet, apoi iar director artistic, iar acum demisionar. A trecut de la extaz la agonie, de la umilinţe la jocuri de-a v-aţi ascunselea, cu o conducere interimară modificată după bătaia vântului.

Nu cred că am văzut vreodată un talmeş-balmeş mai mare într-o instituţie de cultură, ca cel produs în curtea Operei Naţionale, în ultima perioadă”, scrie jurnalistul Florin Ghioca. „Felul în care s-au petrecut aceste schimbări nu fac cinste nimănui. Cu atât mai puţin unei conduceri care şi-a propus să îmbunătăţească ceva în privinţa ONB.

În ţara lui "las' că merge şi-aşa", Johan Kobborg nu şi-a găsit locul. Şi e firesc să îşi dea demisia, chiar dacă acest lucru nu aduce nimic bun ONB-ului. Ne lasă mai săraci şi mai trişti pe cei care redescoperisem plăcerea de a merge la spectacolele de balet şterse de praf, lustruite bine şi puse într-o vitrină strălucitoare, pe care tot mai multă lume o admira. Ne lasă şi fără minunata Alina Cojocaru, care la rându-i se retrage mâhnită de felul în care munca şi dăruirea lor este nu numai uitată, ci şi dată la o parte ca un lucru dăunător.

Pe de altă parte, Johan Kobborg greşeşte părăsind corabia pe care a condus-o în ape tulburi până acum. Pentru că nu face altceva decât să lase loc unor interese abstracte, ale unor oameni care, spre deosebire de el, se pricep la balet cam tot atât cât se pricepe el la dirijat. Şi asta nu e bine”.

 

Doar 1 din 3.000 de cititori de pe internet foloseşte un limbaj abuziv. Atunci de ce ni se par omniprezenţi? (Gazeta Sporturilor)

Cătălin Tolontan prezintă rezultatele unui studiu realizat după cercetarea minuţioasă a aproape jumătate de milion de comentarii pe gsp.ro. Studiul derulat timp de un an de zile pe axa Bucureşti – Budapesta – Bergen.vine cu cifre surprinzătoare despre „discursul urii”, fenomen care timorează sfera publică.

Doar 1 din 1.000 de vizitatori ai unui site comentează pe internet. Şi numai 1 din 3.000 foloseşte limbajul abuziv.

 

 
Revista presei românești - 14 aprilie 2016