Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apelul din ianuarie 1993 al lui Marian Munteanu către legionari (Evenimentul Zilei)

„Urechile“ SRI. Reportaj în Centrul Tehnic de Securitate, inima sistemului de interceptări telefonice (Adevărul) - Dureroasa pasiune de profesor. Excepţiile dintr-o lume tot mai puţin interesată de educaţie (România Liberă) - Daciile „de export“ revin la căutare pe piaţa românească (Ziarul Financiar) - Adevărata miză a derby-ului! (Gazeta Sporturilor)

Apelul lui Marian Munteanu către legionari (Evenimentul Zilei)

EvZ răspunde îndemnului public lansat de PNL de a dovedi ANTISEMITISMUL și PRO-LEGIONARISMUL candidatului PNL.

În revista Mişcarea din ianuarie 1993, Marian Munteanu publica o scrisoare “Către toţi naţionaliştii creştini, foşti membri şi simpatizanţi ai Mişcării Legionare”.

În text, Munteanu face o separare foarte clară între fenomenul legionar şi cel politic generat de Mişcarea Legionară.

Înainte să semneze, “cu sentimente româneşti”, Marian Munteanu scrie că aşteaptă un răspuns ce să constituie clarificarea raporturilor dintre MPR şi legionari, care „va fi semnalul unei rodnice cooperări”.

Revista Mişcarea se prezenta, într-o casetă publicată pe prima pagină, ca o publicaţie creştin ortodoxă care promova doctrina naţional-democrată. Ca orientare culturală urma “linia naţională, reprezentată de personalităţi ca Mihai Eminescu, Nicolae Bălcescu, Nicolae Iorga, Nae Ionescu, Mircea Eliade, Petre Ţuţea”.

 

„Urechile“ SRI. Reportaj în Centrul Tehnic de Securitate, inima sistemului de interceptări telefonice (Adevărul)

Centrul Tehnic de Securitate, divizia din SRI care are în atribuţie interceptările, este adăpostit de o clădire veche din Bucureşti. Aparent, nimic nu lasă de înţeles că prin aparatura din această clădire banală trec convorbirile a zeci de mii de persoane. După ce pătrunzi în interior, ai o puternică senzaţie de deja-vu, că te-ai întors în timp. Evident, trebuie să faci abstracţie de porţile de securitate şi sereiştii în uniformă care te verifică temeinic.

Linoleumul, zugrăveala cu calciu de pe pereţi, aşa cum se făcea acum 30 de ani, fotografiile înrămate ale picturilor lui Luchian sau Grigorescu puse pe pereţi îţi dau impresia că te afli în sediul unei instituţii oarecare. Ceea ce trădează ce se întâmplă cu adevărat în spatele uşilor închise sunt doar câteva mici detalii: canelurile pentru mascarea mănunchiurilor groase de cabluri, care se văd peste tot, au la îmbinări sigilii ORNISS (Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat). De asemenea, pe uşi sunt autocolante cu „Zonă de securitate“. Banale sunt şi camerele în care sunt amplasate serverele de interceptare. Aici este foarte frig, zumzetul ventilatoarelor de răcire fiind omniprezent. Specialiştii SRI au explicat că totul trece prin aceste cabluri, tehnologia wireless fiind considerată nesigură.

Actualul sistem are 16 ani vechime… Integral în Adevărul

 

Dureroasa pasiune de profesor. Excepţiile dintr-o lume tot mai puţin interesată de educaţie (România Liberă)

Publicaţia dă ca exemplu patru tinere, toate cu studii universitare şi uşi deschise spre cariere de top, dar care preferă catedra pentru că vor să construiască. Ele predau la Şcoala gimnazială din comuna Fundeni, judeţul Călăraşi.

 

Daciile „de export“ revin la căutare pe piaţa românească (Ziarul Financiar)

Românii cumpără tot mai multe autoturisme Dacia la mâna a doua din Germania şi Franţa, pe măsură ce înmatriculările acestora au urcat cu 60% în primul trimestru, marca românească fiind pentru prima dată în top 15 importuri second-hand în primele trei luni ale acestui an.

Anual în România sunt im por tate pes te 220.000 de maşini second-hand, în timp ce numai 81.000 de autoturis­me noi au fost înre gistrate aunul trecut.

 

Adevărata miză a derby-ului! (Gazeta Sporturilor)

Sâmbătă seara, meciul Astra - Steaua are pe masă nu doar titlul de campioană, ci și parcursul virtual din preliminariile Champions League.

Trupa lui Reghecampf ar fi cap de serie în turul 3 preliminar din Ligă și ar putea juca inclusiv cu campioana Islandei sau a Țării Galilor, în timp ce Astra ar putea avea parte de adversari precum Olympiakos sau Celtic.

Echipa care câștigă va merge pe traseul campioanelor, o rută inventată de Michel Platini pentru a răsplăti voturile ţărilor cu fotbal mai puţin dezvoltat și de a le oferi posibilitatea de a trimite și ele o echipă la masa bogaţilor.

Locul 2 va fi aruncat în groapa cu lei, de unde nici Steaua și nici Astra n-au cum să iasă vii și cu milioanele de euro bonificaţie în cont.

Revista presei româneşti - 15 aprilie 2016