Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se toacă banii din programele de sănătate: medicamente pentru morţi şi achiziţii ilegale (Gândul)

Coşmarul Cernobîl în România, povestit după 30 ani. Ce valori înspăimântătoare ale radiaţiilor au fost înregistrate în 1986 (Adevărul); Frauda de la Compania Naţională a Drumurilor Creşte de la o zi la alta. Gaura dată de CNADNR la bugetul de stat se adâncește la o jumătate de miliard de euro (EvZ); 2016, un an bun pentru împrumuturi, dar slab pentru economisire (Capital); Incompatibilitatea și nepotismul, legalizate de parlamentari (România Liberă).

Cum se toacă banii din programele de sănătate: medicamente pentru morţi şi achiziţii ilegale (Gândul)

Banii pentru programele naţionale de sănătate se duc oriunde, numai unde trebuie nu. Reţete medicale în valoare de peste 3.5 milioane de lei au fost eliberate de medici fără specializarea necesară, potrivit Raportului Curţii de Conturi privind evaluarea performanţelor unor Programe Naţionale de Sănătate derulate în perioada 2012-2014 la Ministerul Sănătăţii şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. De asemenea, CNAS a validat eliberarea de medicamente în valoare de 63.000 de lei, pentru pacienţi care erau decedaţi la data eliberării din farmacii a respectivelor medicamente.

În acelaşi document se arată şi faptul că unităţile sanitare au achiziţionat materiale sanitare şi medicamente peste stocurile necesare şi că preţurile de achiziţie au fost diferite de la o unitate la alta, deşi produsele proveneau de la acelaşi furnizor. Raportul Curţii de Conturi menţionează şi lipsa de implicare a Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte controlul implementării Programelor Naţionale de Sănătate pentru diabet şi boli rare, deşi aceasta este una dintre principalele atribuţii ale sale. În total, cheltuielile nejustificate se ridică la 9.424.000 de lei.

 

Coşmarul Cernobîl în România, povestit după 30 ani. Ce valori înspăimântătoare ale radiaţiilor au fost înregistrate în 1986 (Adevărul)

Specialiştii spun că urme ale contaminării radioactive sunt şi acum prezente în sol, la 30 de ani de la producerea accidentului de la centrala nucleară din Cernobîl.

Explozia produsă pe 26 aprilie 1986, la reactorul 4 al centralei nucleare de la Cernobîl, a cutremurat lumea prin proporţiile dezastrului ce avea să urmeze. În doar câteva ore, o suprafaţă de aproape 40.000 de km pătraţi avea să devină nelocuită, iar norul radioactiv s-a plimbat timp de două săptămâni deasupra a trei sferturi din Europa. Împins de vânturi, acesta a ajuns deasupra Rusiei, Scandinaviei şi ţărilor baltice, iar după şase zile a acoperit şi ţara noastră, începând din nord şi nord-est, deasupra judeţelor Moldovei.   „Problema a fost pentru zonele unde a plouat în acele zile. Din acest punct de vedere, cea mai afectată de dezastru a fost Belarus, deoarece cam 70% din precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul acestei ţări. La noi, norul radioactiv a intrat în ţară în jurul datei de 1 mai”, spune Andrei Neagu, responsabilul Staţiei de supraveghere a radioactivităţii mediului (SSRM) din Piatra Neamţ.

 

Frauda de la Compania Naţională a Drumurilor Creşte de la o zi la alta. Gaura dată de CNADNR la bugetul de stat se adâncește la o jumătate de miliard de euro (EvZ)

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România este în incapacitate de a-și mai reprezenta interesele în dosarele de arbitraj internațional. Valoarea acestora se cifrează la circa 500 de milioane de euro, a crescut cu 100 de milioane, căci, între timp, numărul dosarelor a crescut și el, de la 32, la 37.

 

2016, un an bun pentru împrumuturi, dar slab pentru economisire (Capital)

Dobânzile instrumentelor de finanțare, fie credite, fie obligațiuni, ca și cele ale randamentelor majorității modalităților de economisire sunt la minime istorice pentru țara noastră. Pe de o parte este bine pentru cei care caută finanțare pentru că se pot împrumuta la costuri mici, dar pe de altă parte este dificil pentru cei care economisesc să găsească instrumente care să le ofere randamente suficient de atractive.

Titlurile de stat au finalizat primele trei luni ale anului cu dobânzi mai mici de 1% pentru scadențele mai mici de un an. Scăderea inflației și nivelul mare de lichiditate din piață au permis Ministerului de Finanțe să se împrumute de pe piața internă la costuri minime. Situația a fost susținută și de cererea mare a companiilor de profil din piață în principal bănci comerciale, dar și fonduri de pensii private sau mutuale.

 

Incompatibilitatea și nepotismul, legalizate de parlamentari (România Liberă)

Două modificări importante ale legii ANI sunt aproape de votul final în Legislativ. Comisia juridică a Senatului a aprobat un proiect care deschide posibilitatea candidaturilor pentru incompatibili sau cei aflați în conflict de interese. Comisia pentru statut pregătește, de asemenea, îndulcirea sancțiunilor pentru angajarea rudelor la birourile parlamentare. Comisia juridică a Senatului a aprobat, ieri, un proiect de modificare a legii Agenției Naționale de Integritate (ANI) care schimbă radical regulile pe baza cărora această instituție poate dicta sancțiuni. Este vorba de un proiect inițiat de un grup de parlamentari PSD, UNPR și UDMR, care prevede că persoanele aflate în incompatibilitate sau în conflict de interese nu vor mai putea ocupa trei ani doar funcţia în care au încălcat legea, în schimb sunt liberi să ocupe alte posturi. Astfel, dacă persoana a ocupat funcția de primar, viceprimar sau consilier local nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. Dacă persoana a ocupat funcția de președinte sau vicepreședinte al CJ, sau consilier județean nu mai poate ocupa niciuna dintre aceste funcții pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.