Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


5% x 20 de milioane de pacienți = 100% risc (tolo.ro)

tolo.png

Cătălin Tolontan
Sursa imaginii: 
paginademedia.ro

UNPR, mai puternică decât Hexi Pharma. Spitalele „curăţate” de zeci de milioane de lei (România Liberă) - Trei promisiuni pe care niciun primar din Bucureşti nu le-a îndeplinit (Gândul) - Filmul lui Cristi Puiu, în prima zi de Cannes (Adevărul)

5% x 20 de milioane de pacienți = 100% risc (tolo.ro)

Din 10 produse analizate la Icechim, Guvernul a declarat 10 neconforme. La Hexio-Skin, cu care se spală chirurgii pe mîini înainte de operație, a doua substanță activă este diluată de 2.500 de ori pînă la dispariție! Înghesuit de întrebările dure ale presei, secretarul de stat Strîmbu a scăpat un răspuns antologic: ”Chirurgii își pun două mănuși”.

Cătălin Tolontan descrie un dialog cu doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie, unul dintre cei mai apreciați medici de copii din țară. Prima reacţie: “Sînt șocat. Nu-mi vine să cred. Aș fi salvat mai mulți copii.”. Anul trecut, 27 de copii au murit în în secția doctorului Cîrstoveanu, 35 s-au infectat cu nosocomiale.

Din 140 de epidemiologi, 350 de directori de spitale și zeci de mii de medici niciunul nu a văzut nimic?! Și asta vreme de un deceniu. Nimeni din acest corp profesional n-a studiat corelația dintre numărul de infecții nosocomiale și, mai ales, dintre forma agresivă a microoorganismelor din spitalele noastre și posibilitatea neconformității substanțelor dezinfectante. 150.000 de români au fost internați în spitalele românești în cele două săptămâni în care Ministerul Sănătăţii a întârziat să facă analizele.

“Faceți, vă rog, teste și la medicamente! ”, mai spune doctorul Cătălin Cîrstoveanu de la Spitalul Marie Curie “Știu medicamente generice al căror import e protejat de politicieni şi care nu-și fac efectul. Deloc nu au efect! Mor oamenii din această cauză”.

 

UNPR, mai puternică decât Hexi Pharma. Spitalele „curăţate” de zeci de milioane de lei (România Liberă)

Pare greu de crezut acum,  dar în urmă cu opt ani, Dan-Alexandru Condrea, patronul Hexi Pharma, companie aflată în centru scandalului dezinfectanţilor diluaţi, avea mari probleme în a câştiga contracte publice. Ce e drept, vorbim de contracte de curăţenie în spitale, nu de furnizare de produse de dezinfecţie. În cazul unei licitaţii de peste 10 milioane de lei, de la Spitalul Clinic de Urgenţe „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti, de exemplu, desfăşurată în primăvara lui 2008, Condrea a participat cu două firme simultan. Dar licitaţia a fost anulată. Iar acesta este punctul din care începe partea interesantă a poveştii: anularea licitaţiei s-a produs pentru ca o altă societate, deţinută de un lider de partid, să ia contracte ulterior.

În spate se află persoane care au legături cu lumea politică, în primul rând cu Gheorghiţă Liviu Goncea, care este, în prezent, preşedintele UNPR sector 1, partid care a venit din PSD. Culmea este că atribuirile de la „Bagdasar-Arseni” au făcut obiectul unui raport al Corpului de Control al premierului, făcut public în martie 2014.

 

Trei promisiuni pe care niciun primar din Bucureşti nu le-a îndeplinit (Gândul)

În urmă cu patru ani, le promiteau bucureştenilor sectoare de nota zece. Reabilitarea termică a tuturor blocurilor, strângerea câinilor fără stăpân de pe străzi şi creşterea suprafeţelor de spaţii verzi sunt cel puţin trei promisiuni avansate de fiecare aspirant la fotoliul de primar în Bucureşti, în campania electorală din 2012, care nu au fost duse la îndeplinire. Între timp, mandatele unora dintre ei le-au fost întrerupte de vizitele la DNA, iar rapoartele Curţii de Conturi au scos la iveală cum au risipit banul public, prin fundamentări necorespunzătoare a investiţiilor, depăşirea standardelor de cost şi nu numai.

 

Filmul lui Cristi Puiu, în prima zi de Cannes (Adevărul)

Noul film al celebrului regizor român Cristi Puiu, „Sieranevada“, selectat în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes, va fi proiectat pe Croazetă joi, 12 mai, la ora 15.30 (ora locală), chiar în prima zi de proiecţii a festivalului. Îi va urma „Câini“ al lui Bogdan Mirică, proiectat duminică în secţiunea Un Certain Regard, şi „Bacalaureat“-ul lui Cristian Mungiu, prezentat joi, 19 mai, în acelaşi timp şi publicului românesc.

Cel mai nou film al lui Cristi Puiu îi are în distribuţie, printre alţii, pe Mimi Brănescu, Dana Dogaru şi Ana Ciontea. „Sieranevada“ e povestea unei reuniuni de familie prilejuite de un parastas care degenerează într-un conflict de proporţii. Trebuie spus că, spre deosebire de experimentul minimalist din „Aurora“ (2010, film de 2 ore şi jumătate), care a fost respins de juriul acelei ediţii şi se vede cam clar acum, după 6 ani, că a fost un eşec, „Sieranevada“ are foarte multă vorbărie, fiind de fapt o radiografie a localismului nostru, a „valorilor tribului“.

„Sieranevada“ va fi proiectat pe 2 iunie şi la TIFF 2016, într-o proiecţie de gală în prezenţa echipei.

 
Revista presei româneşti - 12 mai 2016