Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea Dianei, pacienta care a murit infectată cu 5 tipuri de bacterii la Timişoara, şi a celor 4 nume mari din Sănătate care s-au operat în străinătate (Gazeta Sporturilor)

tolo_0.png

Cătălin Tolontan

Legea salarizării bugetarilor, un nou impas. După ce guvernul s-a încăierat cu medicii, a venit rândul profesorilor să sară la bătaie (Ziarul Financiar) - Terenurile de pe malul lacului Suitghiol, puse pe tavă unor samsari (România Liberă) - Mircea Cărtărescu: „Vârsta de 60 de ani e foarte cool” (Adevărul) - Astăzi va fi dezvelit monumentul ”ARIPI” din Piața Presei Libere (Evenimentul Zilei)

Legea salarizării bugetarilor, un nou impas. După ce guvernul s-a încăierat cu medicii, a venit rândul profesorilor să sară la bătaie (Ziarul Financiar)

Săptămâna aceasta ar trebui să fie decisivă pentru legea salarizării bugetarilor, în condiţiile în care guvernul vrea să o adopte până la 1 iulie. Însă, după discuţii cvasiieşuate cu medicii, a venit rândul profe­sorilor să conteste legea în varianta propusă de guvern.

În ciuda a ceea ce se spune, anume că noua lege a salarizării doar aşază pe trepte mai corecte salarizarea, numai aplicarea noii legi în cazul salariilor profesorilor costă suplimentar bugetul 800 mil. lei/an.

Bugetul cheltuieşte anual 57 mld. lei cu salariile bugetarilor, adică 22% din întreaga masă salarială din România – 234 mld. lei.

 

Povestea Dianei, pacienta care a murit infectată cu 5 tipuri de bacterii la Timişoara, şi a celor 4 nume mari din Sănătate care s-au operat în străinătate (Gazeta Sporturilor)

Diana Gorea, “decrețelul” care, la 45 de ani, s-a operat la Timișoara ca să slăbească, a luat 5 bacterii și a murit! Secția ATI din Timișoara, unde a pierit infectată Diana, fusese condusă de Dorel Săndesc, instalat secretar de stat în guvernul Ponta. În vreme ce Ministerul  Sănătății ezita să trimită răniții de la ”Colectiv” în străinătate, Săndesc își pregătea operația robotizată la prostată în Italia și tratamentul în Japonia!

La Spitalul Universitar de Urgență, părinților lui Alex Hogea li se spunea că ”AKH e un spital butic fără mari performanțe”. Dar Cătălin Cîrstoiu, manager la același Spital Universitar, se salvase de cancer tocmai la AKH! Recent, Cîrstoiu a ajuns decanul Facultății de medicină.

La AKH se tratase și Alexandru Rafila, secretar de stat și șeful microbiologilor din România.

Și tot la Viena se operase de monturi, o intervenție minoră, și Daniela Bartoș, fost ministru al sănătății.

 

Terenurile de pe malul lacului Siutghiol, puse pe tavă unor samsari (România Liberă)

Academia Română a împuternicit un individ controversat să vândă propriei găști o suprafață de teren fix pe malul lacului Suitghiol, lipită de ruinele castrului roman din Ovidiu. Prețul, absurd de mic: doar 2,5 euro/mp.

 

Mircea Cărtărescu: „Vârsta de 60 de ani e foarte cool” (Adevărul)

Autorul „Nostalgiei“ împlineşte miercuri, 1 iunie, 60 de ani şi lansează la Bookfest ediţii noi la două dintre cărţile sale cele mai îndrăgite.

Invitat să facă „portret al artistului“ la această vârstă, scriitorul spune “Vârsta de 60 de ani e foarte cool. Dacă eşti sănătos, ai multe avantaje pe care în tinereţe nici nu le-ai visat măcar. Ai făcut destul în viaţă ca să stai liniştit, ştii destule despre tine şi despre lume, te poţi bucura de o perspectivă de sus asupra lucrurilor... Nimic nu te mai sperie, ştii deja că totul e iluzoriu şi trecător, aşa că te poţi bucura de clipă. Nu mai ai unde să urci, pentru ce să-ţi mai faci griji. Nu vei mai avea încă o iubire, nici încă un copil, dar asta e bine şi liniştitor, fiindcă te poţi concentra asupra a ce ai deja. Poate că nu vei mai scrie cărţi esenţiale, dar poţi scrie cărţi care să(-ţi) aducă bucurie. Mă gândesc serios să mai rămân la vârsta asta încă vreo două-trei decenii...”
La Târgul de Carte Bookfest, care începe miercuri, Cărtărescu va lansa noi ediţii ale „Solenoid“-ului şi „Levantului“.

 

Astăzi va fi dezvelit monumentul ”ARIPI” din Piața Presei Libere (Evenimentul Zilei)

Primăria Municipiului Bucureşti, prin Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, vă invită luni, 30 mai, începând cu ora 17.00, în Piaţa Presei Libere, la dezvelirea monumentului - Aripi - ridicat în memoria luptătorilor din rezistenţa anticomunistă 1945 - 1989. Autorul acestei lucrări este Mihai Buculei.
 
 

 
Revista presei româneşti - 30 mai 2016