Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezastru: 1.000.000 de români bolnavi de cancer şi 250 de oncologi (Jurnalul Naţional)

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat (Adevărul) - Divinitatea, agent electoral (România Liberă) - Maria care va răscoli sportul românesc! (Gazeta Sporturilor)

Dezastru: 1.000.000 de români bolnavi de cancer şi 250 de oncologi (Jurnalul Naţional)

Studiu naţional: peste un milion de români au fost diagnosticaţi cu o formă de cancer, iar alte patru milioane de persoane au avut cel puţin un membru al familiei diagnosticat. Numărul medicilor oncologi a scăzut dramatic, ajungând la 250 de specialişti în toată ţara. România este singura ţară din lume care a desfiinţat oncologia medicală şi acum ne lipsesc specialiştii tineri, spune preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie Medicală din România. Pacienţii români cu cancer au acces gratuit la mai puţin de 15% dintre medicamentele aprobate în perioada 2006-2015, de Agenţia Europeană a Medicamentului.

 

Mafia medicamentelor pentru cancer. 77 de medici, „premiaţi” cu vacanţe în India pentru „reţete dedicate” (Gândul)

77 de medici oncologi din Bucureşti şi din ţară sunt urmăriţi penal de DNA pentru luare de mită, după ce au prescris preferenţial medicamente importate de o anumită companie, primind drept recompensă pentru acest fapt vacanţe în India. S-a întâmplat în 2012.

Portalul reaminteşte şi de alte situaţii în care medicii care prescriau preferenţial anumite medicamente ar fi fost recompensaţi de producătorii de medicamente cu excursii şi vacanţe în Franţa, Canada şi SUA, numai în 2014 o firmă plătind unui operator de turism peste 4,1 milioane de lei, care reprezenta "mită mascată" pentru doctori, au spus sursele citate.

 

Ce calcule îşi fac Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan după ce varianta unificării dreptei a eşuat (Adevărul)

În condiţiile în care Gabriela Firea conduce detaşat în lupta pentru Primăria Capitalei, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan se luptă doar pentru poziţia de pierzător onorabil, căci şansele lor de a câştiga sunt, oricum, infime, susţin analiştii politici. Deşi s-a dovdit a fi un eşec, varianta sondajului comun care ar fi desemnat candidatul dreptei pentru Bucureşti dezvăluie strategia celor doi candidaţi pentru finalul de campanie.

Nicuşor Dan mizează pe faptul că e singurul candidat care poate atrage voturi din bazinul nehotărâţilor, ce însumează un procent de 30 -35%. Nicuşor Dan îşi face următorul calcul: nehotărâţii nu contează în sondajele de opinie, însă, dacă în ziua votului ies la urne, pot influenţa decisiv rezultatul alegerilor. Deci scopul său în aceaste ultime zile de campanie este să convingă cât mai mulţi nehotărâţi. Faptul că a negociat cu tabăra liberală o candidatură comună ţine tot de pragmatismul de campanie. Nicuşor Dan n-a vrut să-şi ostilizeze electoratul tradiţional de dreapta, pentru care e mai puţin cine o învinge pe Gabriela Firea. Cu adevărat important e ca Firea să fie învinsă.

Liberalii îşi vor axa finalul campania exact pe mesajul votului util. Potrivit unor surse politice, PNL ţine în sertare un sondaj de opinie în care Cătălin Predoiu este clasat pe locul doi, la o diferenţă de doar 6 procente faţă de Firea şi la o distanţă consistentă de Nicuşor Dan.

 

Divinitatea, agent electoral (România Liberă)

Când e vorba de promisiuni electorale, candidații nu se mai împiedică nici măcar de numele Domnului. Majoritatea își încheie discursurile electorale cu celebrul “așa să îmi ajute Dumnezeu”. Alții își asigură electoratul că în afară de Dumnezeu nu le este teamă de nimic, ca și cum binele comunității nu poate fi instaurat decât urmare a unui război. Primarii înghesuiți și urmăriți de DNA speră să fie aleși cu ajutorul cetățenilor credincioși, a lui Dumnezeu și a familiei, dovadă că alegerile se câștigă emoțional, pe tărâmul valorilor și aproape deloc prin dispute de idei și proiecte.

 

Maria care va răscoli sportul românesc! (Gazeta Sporturilor)

Maria Olaru, campioană mondială absolută la gimnastică, îşi lansează cartea în care povesteşte episoade incredibile despre Octavian Bellu, Mariana Bitang, Ion Ţiriac şi alte nume mari. În carte, Maria Olaru descrie în detaliu mecanismele umilirii fizice şi psihice din gimnastică, vine cu lucruri noi despre momentul dopajului de la Sydney, dar expune şi lucrurile bune pe care antrenorii le-au făcut pentru cariera ei.

 

 
Revista presei româneşti - 31 mai 2016