Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Câteva concluzii după noaptea în care PSD a surclasat PNL pe terenul liberalilor. În tot necazul există şi-un câştig (Hotnews.ro)

pantazi.jpg

Cristian Pantazi
Sursa imaginii: 
hotnews.ro

Cea mai slabă participare la vot de la Revoluţie (Adevărul) - PSD câştigă TOATE sectoarele Capitalei (Evenimentul Zilei) -  Pentru ce am mers la vot: miza alegerilor locale 2016 – 3.200 de primari, 50.000 de consilieri şi o avere de gestionat de 244 de miliarde de lei (Ziarul Financiar)

Cea mai slabă participare la vot de la Revoluţie (Adevărul)

La alegerile locale din 5 iunie, participarea la vot, de numai 48,43% a fost cea mai slabă la primul tur înregistrată din 1989 încoace, fiind depăşită la capitolul absenteism doar de participarea la turul al doilea din anul 2008.

Alegerea primarilor într-un singur tur, o lege electorală ineptă şi blatul evidentdintre cele două partide mari au dus  la un rezultat electoral previzibil.

Primăria Capitalei a fost câştigată pentru prima dată în istoria postdecembristă de un candidat asumat de PSD, Gabriela Firea, în condiţiile în care Sorin Oprescu s-a impus de două ori din postura de independent.

 

PSD câştigă TOATE sectoarele Capitalei (Evenimentul Zilei)

Pentru prima dată în istoria sa, Bucureştiul va fi condus de o femeie, PSD câştigând detaşat Primăria Capitalei prin reprezentanta sa Gabriela Firea, după cum arată rezultatele oficiale provizorii ale Biroului Electoral Central luni, la ora 6.30. Firea a obţinut peste 40% din voturile bucureştenilor care au mers la urne.

La sectorul 1 a câştigat ALIANŢA ELECTORALĂ PSD + UNPR TUDORACHE DANIEL - 31,13%,.

La sectorul 2 câştigător este candidatul propus de ALIANŢA ELECTORALĂ PSD + UNPR TOADER MUGUR-MIHAI - 32,849%.

La sectorul 3 învingător este NEGOIŢĂ ROBERT SORIN - 60,309% de la LIANŢA ELECTORALĂ PSD + UNPR

Caniddatul PSD + UNPR BĂLUŢĂ DANIEL  a câştigat Primăria Sectorului 4 cu 39,032%

În Sectorul 5 Daniel Florea, PSD + UNPR, a câştigat după ce a obţinut 36,511% din sufragiile exprimate în sector.

În fine, Gabriel Mutu, de la ALIANŢA ELECTORALĂ PSD + UNPR, s-a impus cu 36, 881%.

 

Pentru ce am mers la vot: miza alegerilor locale 2016 – 3.200 de primari, 50.000 de consilieri şi o avere de gestionat de 244 de miliarde de lei (Ziarul Financiar)

De unde vin banii şi unde se duc? Anul trecut din cele 61,5 miliarde de lei strânşi la bugetele locale (cheltuielile au fost de 59 mld. lei), doar 26,6 miliarde de lei (43%) au fost „venituri proprii“ (taxe, impozite etc.). Restul banilor au venit „de la centru“. 17,1 miliarde de lei au venit (prin efectul legii, desigur) din impozitul pe câştigul salarial, pentru că legea finanţelor publice locale stipulează că 77% din impozitul pe venit al angajaţilor se repartizează bugetelor locale. Alte 21 de miliarde de lei au venit din cota defalcată de TVA care se împarte admi­nistraţiei locale. Alte opt miliarde de lei au însemnat „subvenţii“.

Cum s-au cheltuit aceşti bani? Pe salarii au mers 17 miliarde de lei (29% din totalul cheltuielilor). La învăţământ au mers 15 mi­liarde de lei, la „bunuri şi servicii“ (cheltuieli cu întreţinerea ale administraţiei) 12 miliarde de lei. Pe investiţii (dezvoltate cu fonduri UE) s-au dus 9,3 miliarde de lei şi alte 8,3 miliarde au ajuns la cheltuieli de capital (investiţii din buget). „Asistenţa socială“ a înghiţit 7,5 miliarde de lei şi alte 4,3 miliarde de lei s-au dus pe „cultură“. „Subvenţiile“ au însemnat 2 mi­liarde de lei, „sănătatea“ 1,5 miliarde de lei, iar „transporturile“ (cel mai adesea sub­venţii) au însemnat cheltuieli de 10 miliarde de lei.

 

Câteva concluzii după noaptea în care PSD a surclasat PNL pe terenul liberalilor. În tot necazul există şi-un câştig (Hotnews.ro)

Rezultatele USB sub puternicele reflectoare din București arată o primă breșă majoră în sistemul politic, scrie redactorul şef Cristan Pantazi.

La prima vedere remarcăm prezența masivă a femeilor de peste 45 de ani și o participare minimă a tinerilor. Fie din lehamite față de oferta partidelor, fie din dezinteres pur față de politică, tinerii au lipsit de la vot. Asta poate produce mutații greu de anticipat pe termen scurt, frustrările față de politicieni vor izbucni într-o formă sau alta.

Urmează o perioadă de frămîntari majore în PSD și PNL, cu încercări de schimbare a conducerii și rezistență la schimbare.

Victoria zdrobitoare a Gabrielei Firea și a PSD previne revenirea în forță a lui Victor Ponta în PSD. Victoria îi întărește lui Dragnea poziția de lider al partidului.

Organizațiile din București ale PNL și conducerea centrală trebuie să fie rapid reformate. În partid există o resursă nefolosită, e momentul să o scoată la lumină. Cred că trebuie să dispară urgent personaje îndoielnice precum Teodor Atanasiu (autorul moral al candidaturii lui Marian Munteanu), iar partidul trebuie să aiba curajul de pune sub semnul întrebarii leadershipul lui Vasile Blaga și Alina Gorghiu.

Viitorul ALDE și al PMP atîrnă de un fir de ață.

M10 și PRU se apropie de dispariție.

 
Revista presei româneşti - 6 iunie 2016