Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Două articole care pot arunca în aer dosarele DNA. Decizie crucială a CCR în cazul abuzului în serviciu (Gândul)

Cine scapă de dosare dacă CCR va dezincrimina abuzul în serviciu (Jurnalul Naţional) - PSD blochează anchetarea votului din diaspora (Adevărul) - „Ar costa enorm”, a răspuns Ministerul Sănătății, când a fost întrebat de ce testează doar 42 din 380 de mărci de dezinfectanți de pe piață! (tolo.ro)

Două articole care pot arunca în aer dosarele DNA. Decizie crucială a CCR în cazul abuzului în serviciu (Gândul)

Şedinţă cu miză importantă, miercuri, la Curtea Constituţională. Pe masa judecătorilor sunt nu mai puţin de opt dosare în care sunt ridicate excepţii de neconstituţionalitate privind articolul din codul penal referitor la abuzul în serviciu. În şase dintre ele excepţiile vin la pachet cu reclamaţii legate de prevederea din legea anticorupţie care vizează majorarea pedepselor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Subiectul a ridicat tensiunea în spaţiul public în ultima perioadă. DNA susţine că peste 800 de dosare rămân fără obiect dacă CCR va decide dezincriminarea abuzului în serviciu. UNJR o acuză pe Laura Codruţa Kovesi că face presiuni asupra Curţii Constituţionale, iar Traian Băsescu că minte cu nonşalanţă, nefiind vorba de dezincriminare, ci de o corectare a unor prevederi care permit ”abuzul procurorilor şi a judecătorilor”. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spune şi el că în Europa doar 12 ţări mai sancţionează cu închisoare abuzul în serviciu. „La noi, din câte ştiu, din timpul comunismului s-a introdus această infracţiune în Codul penal şi acolo a rămas”, a afirmat el.

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri există 8 sesizări de neconstituţionalitate legate de articolul 297 din Codul Penal şi articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, printre semnatarii reclamaţiilor fiind fosta şefă DIICOT, Alina Bica, Nicuşor Constantinescu şi Gheorghe Bunea Stancu.

Articolul articolul 297 din Codul Penal care defineşte abuzul în serviciu prevede că ''fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.

Articolul 13(2) din Legea nr.78/2000 prevede că ''în cazul infracţiunilor de abuz în serviciu sau de uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime''.

 

Cine scapă de dosare dacă CCR va dezincrimina abuzul în serviciu (Jurnalul Naţional)

Pe lângă fost şefă a DIICOT Alina Bica şi baronii Bunea Stancu şi Nicuşor Constantinescu, Jurnalul Naţional a identificat alte nume mari care ar scăpa basma curată în cazul în care CCR va dezincrimina abuzul în serviciu. Liderul PSD Liviu Dragnea este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu şi fals intelectual în dosarul fostei sale soţii, Bombonica Prodana. Un alt greu acuzat de abuz în serviciu este fostul lider al UNPR Gabriel Oprea, trimis în judecată în dosarul limuzinei de lux cumpărate din banii “Doi ş`un sfert” şi urmărit pentru aceeaşi infracţiune în cazul coloanelor oficiale. În acelaşi dosar este cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi fostul procuror general al României, Tiberiu Niţu. Luna trecută, DNA l-a trimis în judecată pentru două infracţiuni de abuz în serviciu şi pe fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, în dosarul tragidei de la Colectiv. Mai mult, fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, ar putea ieşi din închisoare, dacă previziunile şefei DNA se vor adeveri. Liberalul a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată în dosarul Transformatorul. Un alt liberal, fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu, ar putea scăpa şi el de condamnarea de trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.

 

O decizie scandaloasă a Comisiei Juridice din Senat ar putea ucide din faşă unul dintre cele mai aşteptate dosare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie. PSD blochează anchetarea votului din diaspora (Adevărul)

Senatorii din Comisia Juridică au respins solicitarea DNA privind ridicarea imunităţii senatorului PSD Titus Corlăţean, acuzat de abuz în serviciu în Dosarul alegerilor prezidenţiale din diaspora. Dacă PSD îşi va menţine poziţia şi în plen, acolo unde are majoritate, procurorii DNA vor fi nevoiţi să închidă dosarul. Cei care s-au opus Justiţiei au fost parlamentarii PSD şi UNPR: Ioan Chelaru, Ovidiu Donţu, Marius Coste, Constantin Popa şi Doina Fedorovici. Reprezentantul UDMR, Pataki Csaba, s-a abţinut. Cei trei senatori liberali de la şedinţă au votat în favoarea cererii Justiţiei.

 

„Ar costa enorm”, a răspuns Ministerul Sănătății, când a fost întrebat de ce testează doar 42 din 380 de mărci de dezinfectanți de pe piață! (tolo.ro)

Pe 25 iunie se vor împlini două luni de când publicul a aflat că statul român nu a controlat niciodată compoziția sau eficiența dezinfectanților din spitale în ultimul deceniu.

Deşi statul a promis, încă din 11 mai, că va testa toate biocidele acest lucru nu s-a întamplat. „Se vor face teste, dar nu pentru toate”. Practic, 10% dintre mărcile de dezinfectanți avizate în România și folosite în spitale vor fi testate la trei laboratoare ale Ministerului Sănătății, din țară

Aceste testări se fac pe culturi, dar nu sunt echivalentul nici de acuratețe și nici de cost al testelor de eficiență din străinătate.

Din informațiile Gazetei Sporturilor, cele 42 de teste de eficiență biocidă făcute în România valorează aproximativ 15.000 de euro...

 

 

 
Revista presei românești - 15 iunie 2016