Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Abuzul în serviciu creează haos (România liberă)

Doi morți, sute de case luate de inundații. Cioloș și Iohannis le ignoră, preferă străinătatea (Evenimentul Zilei) - Mai bine decât nimic! (Gazeta Sporturilor)

Abuzul în serviciu creează haos (România liberă)

Curtea Constituţională a admis parţial sesizările privind neconstituţionalitatea prevederilor referitoare la abuzul în serviciu, judecătorii recomandând ca sintagma “în mod defectuos” să fie înlocuită cu “prin încălcarea legii”. “Decizia noastră se aplică pentru viitor, de la data publicării”, a precizat Valer Dorneanu, preşedintele CCR. Pe de altă parte, un specialist în drept penal a declarat pentru RL că “Nicio lege penală mai favorabilă nu se poate aplica doar pentru viitor, deoarece funcţionează principiul legii mai favorabile şi pentru trecut. E principiu de drept consfinţit şi de Curtea Europeană. Vor scăpa toţi de această infracţiune. S-a creat haos, iar până la motivarea deciziei CCR nu se poate evalua impactul. Un judecător CCR nu poate evalua impactul”. Un judecător al CCR a explicat pentru RL că sintagma “îndeplinirea în mod defectuos” nu este un termen juridic şi de aceea membrii CCR au decis în unanimitate că trebuie schimbată cu sintagma “prin încălcarea legii”. Infracţiunea de abuz în serviciu apare în peste 4.500 de dosare penale, dintre care circa 1.200 se află în stare de judecată.

 

Doi morți, sute de case luate de inundații. Cioloș și Iohannis le ignoră, preferă străinătatea (Evenimentul Zilei)

Deși inundațiile fac ravagii în România, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Dacian Cioloș, urmăresc de la distanță aceste evenimente și preferă să stea în București sau să facă vizite externe. Ieri, atât șeful statului, cât și cel al Guvernului, se aflau în străinătate, la Sofia, în Bulgaria, respectiv Ottawa, în Canada. Atitudinea lor contrastează puternic cu cea a politicienilor care au condus România în ultimii 12 ani, care se deplasau prompt în localitățile afectate și încercau să își arate empatia față de oamenii care și-au văzut casele luate de ape...

Nici ministrul de Interne, Petre Tobă, nici ministrul Mediului și Apelor, Cristina Palmer, nu s-au deplasat personal în zonele afectate. Tobă a prezentat însă, într-una din ședințele de guvern, cea din 6 iunie, o evaluare a pagubelor. La acel moment, erau afectate 692 de locuințe din 13 județe, 1.673 de anexe gospodărești din 15 județe, 32 de școli, cămine culturale, săli de sport din opt județe, 658 de poduri și podețe, 18.753 hectare și terenuri agricole. Au fost închiși circulației 11 km de drumuri naționale și s-a restricționat traficul pe patru tronsoane de cale ferată. Guvernul a anunțat că, urmare a acestei evaluări, va face „eventuale corecții financiare sau susțineri de plată, eventual chiar din fonduri europene”.

 

Mai bine decât nimic! (Gazeta Sporturilor)

Spre deosebire de meciul cu Franţa, pierdut cu ghinion, la spartul târgului, "tricolorii" nu mai pot reclama că i-a ocolit norocul și în prima parte a întâlnirii cu elvețienii, scrie directorul Gazetei, Ovidiu Ioaniţoaia, aflat în Franţa pentru acest turneu final.

Până la urmă, n-a ieșit bine, dar nici rău. Am așteptat și am vrut mai mult, dar trebuie să ne împăcăm cu ideea că băieții noștri nu izbutesc să marcheze din acțiune la Euro, ci numai de la punctul cu var.

Suntem mai degrabă dezamăgiți că „naționala” nu s-a ridicat nici de data aceasta la înălțimea unei galerii care a susținut-o cu fidelitate și entuziasm. Totuși, punctul obținut pe Parc des Princes nu-i de lepădat în condițiile în care ne menține în cursa calificării.

 

Revista presei româneşti - 16 iunie 2016