Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


După o lună la Ministerul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a ajuns la o singură concluzie (Gândul)

Cum au jonglat spitalele cu dezinfectantul falsificat Suprasept plătindu-i lui Condrea un preț triplu! (tolo.ro) - Mircea Băsescu, „voiaj” de patru luni la Penitenciarul Poarta Albă (Evenimentul Zilei) - Cum încearcă PNL să câștige alegerile parlamentare (România Liberă) - Document BNR: Băncile străine au retras 13 mld. euro din România (Ziarul Financiar) - Sfert de finală sau final de drum (Gazeta Sporturilor)

După o lună la Ministerul Sănătăţii, Vlad Voiculescu a ajuns la o singură concluzie (Gândul)

Sistemul de sănătate din România este un sistem de tip feudal, a declarat ministrul Vlad Voiculescu, adăugând că până la sfârşitul mandatului vrea să destructureze o parte din componentele feudale care împiedică reforma din sistem.

În ceea ce priveşte problemele pe care deja le-a întâmpinat ca ministru, el a explicat că printre lucrurile care lipsesc sunt datele despre sistem, despre medici şi despre spitale.

„În momentul acesta nu ştim câţi medici avem în România, nu ştim cum sunt plătiţi, nu ştim exact cât cheltuim pe medicamente, nu ştim câte plăţi informale sunt, nu ştim cu exactitate de ce o operaţie costă mai mult într-un loc decât în altul din perspectiva Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)”, a spus Voiculescu.

Despre planurile pe care le are în scurtul său mandat, Voiculescu a spus că, printre altele, „Ne concentrăm pe accesul la tratament care presupune accesul la medicamente, accestul la tratament în zone defavorizate, accesul la tratamente care nu se pot face în România”.

El a vorbit şi despre viitoarele investiţii în spitalele din România. Comisia Europeană va acorda României 150 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale regionale, însă pentru a accesa aceşti bani, România trebuie să prezinte proiectele pentru cele trei spitale, proiecte care includ studiile de fezabilitate, a explicat ministrul.

 

Cum au jonglat spitalele cu dezinfectantul falsificat Suprasept plătindu-i lui Condrea un preț triplu! (tolo.ro)

Același antiseptic pentru sălile de operații a fost cumpărat de sute de manageri din toată țara cu prețuri între 27 de lei și 70 de lei pe litru.

Din 9 milioane de contracte din bani publici câte s-au realizat în SEAP, în toate domeniile, am ales drept exemplu 1.200 de achiziții pentru un singur produs: dezinfectantul Suprasept.

Sute dintre contractele pentru Suprasept au fost fraudate, în toată țara, prin mai multe metode.

Efectul achizițiilor falsificate a fost apariția în sălile de operație a unui dezinfectant falsificat, care are de 10 ori mai puțină substanță activă!

Există spitale, precum Municipalul din Craiova, care au cumpărat în același an Suprasept la prețuri care cresc cu 40%. Culmea, cu cât cantitatea e mai mare, prețul sporește!

Iar cei care ar fi trebuit să controleze produsele Hexi și spitalele, adică DSP-urile, au achiziționat la rândul lor Suprasept trucând sistemul SEAP prin folosirea a mai multe coduri CPV.

Sentimentul medicilor reformiști este că dacă Guvernul și Ministerul Sănătății așteaptă rezolvarea situației de la procurori, noul ministrul Vlad Voiculescu va rămâne un instrument de reacție, nu de progres.

Investigație de Mirela Neag, Marius Mărgărit și Cătălin Tolontan.

 

Mircea Băsescu, „voiaj” de patru luni la Penitenciarul Poarta Albă (Evenimentul Zilei)

Curtea de Apel Constanța a pronunțat, ieri, sentința definitivă în dosarul în care Mircea Băsescu este acuzat de trafic de influență. Magistrații au păstrat sentința dată de Tribunal, dar i-au ridicat sechestrul de pe bunuri.

Mircea Băsescu este, de ieri, deținut la Penitenciarul Poarta Albă, unde va executa patru luni din pedeapsa de patru ani de închisoare, la care a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Constanța. El este acuzat că ar fi primit bani de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, pentru a-l scăpa pe interlop de închisoare. În cei doi ani de judecată, Mircea Băsescu a negat cu vehemență că ar fi luat vreun. „Fac închisoare nevinovat”, a spus el înainte de a se preda.

 

Cum încearcă PNL să câștige alegerile parlamentare (România Liberă)

Învinși de PSD la alegerile locale, liberalii caută soluții pentru a obține un scor mai bun la alegerile pentru Legislativ. Planurile PNL vizează atragerea de miniștri din Guvernul Cioloș, aducerea de oameni din afara partidului și alianțe cu alte partide, mai puțin PSD.

 

Document BNR: Băncile străine au retras 13 mld. euro din România. Finanţarea băncilor străine de la centru a fost înlocuită cu banii românilor economisiţi în criză (Ziarul Financiar)

Băncile străine au re­tras în opt ani 13 mld. euro din liniile de finanţare acor­date subsidiarelor locale, care au ajuns la un nivel de 9 miliarde de euro la finalul lunii martie, adică de peste două ori mai puţin decât la începutul crizei fi­nanciare, arătă datele dintr-o prezentare a prim-viceguver­na­torului BNR Florin Georgescu. Numai în ultimele trei luni retragerile au cumulat un miliard de euro. Spre comparaţie, pe în­treg parcursul anului 2015 finan­ţă­rile retrase au cumulat 2 mld. euro.

În condiţiile în care sprijinul de la băncile-mamă este tot mai fi­rav, sub­sidiarele locale sunt ne­voi­te să ape­leze tot mai mult la re­sur­sele lo­cale, lucru care de altfel s-a şi în­tâm­plat în ultimii ani. Din de­cem­brie 2008 până la finalul lunii mar­tie a acestui an depozitele atra­se de la clientela locală s-au ma­jorat cu 17 mld. euro şi au ajuns la 55 mld. eu­ro. Practic, banii re­traşi de acţio­na­rii străini au fost în to­talitate înlo­cuiţi cu resursele interne.

Sistemul bancar local este con­tro­lat în proporţie de aproape 90% de acţionariatul străin.

 

Sfert de finală sau final de drum (Gazeta Sporturilor)

FRF a decis: calificarea din grupe nu-i va oferi o prelungire de contract lui tata Puiu. Tricolorii vor fi preluaţi după Euro de un antrenor străin al cărui nume este ţinut secret, în vreme ce Iordănescu va reveni pe postul de director ethnic, cu un salariu de 4 ori mai mic decât cel actual.