Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ieşirea Marii Britanii din UE nu va zgudui România. Ce efecte întrevăd economiştii (Adevărul)

adev.jpg

Ieşirea Marii Britanii din UE nu va zgudui România
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

PNL negociază o fuziune cu UNPR. Ce condiţie pun liberalii (Gândul) - Summit NATO. România se îndreaptă spre cel mai mare eșec de securitate națională (România Liberă) - Cum va arăta piaţa muncii în 2019, după prognozele oficiale (Ziarul Financiar) – Primul refuz (Gazeta Sporturilor)

Ieşirea Marii Britanii din UE nu va zgudui România. Ce efecte întrevăd economiştii (Adevărul)

O eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) nu va afecta foarte puternic România, însă pe termen scurt leul s-ar putea deprecia, iar pe termen lung fondurile europene vor fi afectate, ca şi situaţia celor 170.000 de conaţionali care locuiesc în Regatul Unit.

În privinţa schimburilor comerciale, Marea Britanie se află pe locul al cincilea în exporturile României, valoarea acestora ridicându-se la 2,38 miliarde de euro în anul 2015. La importuri, Marea Britanie se plasează pe locul al 14-lea, valoarea acestora ridicându-se la 1,56 miliarde de euro. În privinţa investiţiilor, la finele anului trecut, Marea Britanie se afla pe poziţia a zecea în topul investitorilor străini din România, cu o valoare a capitalului subscris de 1,01 miliarde de euro, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, acestea reprezentând 2,55% din totalul investiţiilor străine.

Adevărul publică şi o analiză STRATFOR despre cum Brexitul riscă să distrugă echilibrul de putere în UE. Blocul comunitar va fi obligat să-şi regândească rolul în lume. Însăşi temelia UE va fi afectată, notează agenţia Stratfor într-o amplă analiză pe această temă.

Referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE va avea loc mâine, 23 iunie.

 

PNL negociază o fuziune cu UNPR. Ce condiţie pun liberalii (Gândul)

Liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochiţoiu, a declarat marţi pentru MEDIAFAX că fuziunea cu PNL este una dintre variantele de negociere luate în calcul, în vreme ce lideri ai PNL susţin că UNPR trebuie să adere la criteriile de integritate ale liberalilor.

 

Summit NATO. România se îndreaptă spre cel mai mare eșec de securitate națională (România Liberă)

Dacă nu cumva președintele va scoate din mânecă un acord de ultimă oră care să fi fost ținut secret până acum, România se îndreaptă spre un eșec major de politică externă și de securitate la summit-ul de la Varșovia de pe 8-9 iulie, unde are șanse minime să atingă vreunul din obiectivele propuse.

Ieri, miniștrii de externe ai UE trebuiau să se pronunțe asupra prelungirii automate cu șase luni a sancțiunilor împotriva Rusiei, care expiră la sfârșitul lui iulie și deja putem vorbi despre diferențe majore între statele europene pe această temă care pun în discuție mult invocatul „consens european” în chestiunea rusă. Și nu e vorba doar de vechii prieteni ai Rusiei - Italia, Ungaria, Grecia, Slovacia - ci de însuși ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care s-a pronunțat explicit în favoarea unei ridicări graduale a sancțiunilor pe măsură ce dialogul cu Moscova avansează.

A doua lovitură dată unității Alianței a venit de la Sofia săptămâna trecută prin respingerea brutală a propunerilor românești de cooperare navală la Marea Neagră. Dacă există lecții pe care le oferă activitatea diplomatică, concluzia pe care o putem trage cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Sofia este că președintelui Iohannis i s-a întins o capcană diplomatică în sensul în care a fost atras în vizita de la Sofia cu promisiuni și garanții că va obține acordul bulgarilor pentru a i se servi pe nepusă masă un refuz brutal din partea premierului Boiko Borisov, care a ținut să o facă în maniera sa grosolană, invocând „iahturi, iole și iubire, nu fregate pe coastele Mării Negre”.

Vom rămâne probabil cu Comandamentul Multinațional de la București care nu va avea ce să comande. Cum s-a ajuns aici și cine este responsabil este o întrebare mai complicată, dar este clar că spre deosebire de Polonia și țările baltice care au acționat coordonat și profesionist încă de la încheierea summit-ului din Țara Galilor de acum doi ani, abordarea românească a fost cel puțin una defectuoasă, dacă nu chiar vinovată.

 

Cum va arăta piaţa muncii în 2019, după prognozele oficiale (Ziarul Financiar)

România va avea jumătate de milion de salariaţi în plus, iar angajaţii din Gorj, Ilfov şi Bistriţa vor avea parte de cele mai mari creşteri salariale.

 

Primul refuz (Gazeta Sporturilor)

Bruno Labbadia, unul dintre antrenorii doriţi în locul lui Iordănescu, anunţă prin intermediul Gazetei că nu este disponibil pentru FRF. Tehnicianul de 50 de ani al lui Hamburg a recunoscut că este curtat de doi ani de Federaţia de la Bucureşti, dar exclude să părăsească actuala echipă, unde câştigă 1,8 milioane de euro pe sezon.

 
Revista presei româneşti - 22 iunie 2016