Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iohannis, girantul acestui Parlament (Gândul)

sultanoiu.jpg

Marian Sultănoiu
Sursa imaginii: 
gandul.info

MAE a pierdut datele despre trei milioane de alegători (România Liberă) - Harta taxelor: românii plătesc 1 din 5 lei la stat (Adevărul) - Vântul pune la pământ stâlpii Transelectrica. România, în pragul unei pene generalizate de current (Evenimentul Zilei) - Prima mare recrutare din ultimii zece ani (Ziarul Financiar) - Răzvan Raţ: M-am simţit rănit că n-am purtat banderola cu Franţa (Gazeta Sporturilor)

Iohannis, girantul acestui Parlament (Gândul)

Parlamentarii îşi continuă războiul lor icnit cu democraţia: creează diversiuni pe imunitate, suprapunând legi peste legi în încercarea de a complica şi bulversa actul de justiţie; îşi dau pensii speciale şi, pentru a beneficia de sume cât mai substanţiale, îşi pregătesc intrarea în noile mandate cu ajutorul primarilor, cumpărându-i şi pe aceştia cu pensii speciale; luptă la baionetă cu Justiţia, făcându-se scut şi platoşă în jurul tuturor celor pentru care se cere ridicarea imunităţi – astăzi, Titus Corlăţean; interzic guvernului să dea ordonanţe în vacanţa parlamentară, pe sistem, dacă eu nu muncesc, de azi nimeni nu mai munceşte; fac ping-pong cu proiectul de modificare a Statutului aleşilor locali, care ţăcăne pe mese, de la Cotroceni la Parlament şi înapoi la Cotroceni, iar de acolo, spre arbitrul CCR.

Tot ceea ce se-tâmplă acum, în Parlament, este consecinţa refuzului lui Klaus Iohannis de a organiza alegeri anticipate, după demisia lui Ponta.

Este primul care ar fi trebuit să ia în calcul posibilitatea creării, în acest for legislativ, a unei opoziţii la democraţie, iniţiată şi condusă de majoritatea pesedist-aldist-uneperistă, ca ultimă redută în războiul dus cu preşedinţia şi ruina politic-„opozantă” PNL-PDL.

Preşedintele nu are nicio scuză – poate, cel mult, aceea că s-a gândit la liniştea mandatelor sale, acceptând un blat politic.

Comentariul integral, semnat de Marian Sultănoiu, pe gandul.info

 

MAE a pierdut datele despre trei milioane de alegători (România Liberă)

Ministerul Afacerilor Externe susține că nu găsește în propriile arhive datele trimise Curții Constituționale a României despre alegătorii din străinătate. Nu este vorba, însă, despre alegerile prezidențiale din 2014, ci despre referendumul din 2012 de demitere a fostului președinte Traian Băsescu.

Miza momentului era stabilirea cu exactitate a numărului de alegători de pe listele electorale permanente, astfel încât să se stabilească precis dacă votanții la referendum depășiseră 50% plus unu sau nu din numărul alegătorilor de pe listele electorale permanente. Practic, miza era validarea referendumului.

Acum, Ministerul Afacerilor Externe susține, negru pe alb, că documente trimise oficial la Curtea Constituțională a României nu se găsesc în arhiva ministerului. Dacă această informație reflectă realitatea, la mijloc este fie o neglijență gravă, fie un sabotaj. Este, însă, la fel de posibil ca documentele să existe în arhivă, dar să nu fie puse la dispoziția publicului.

 

Harta taxelor: românii plătesc 1 din 5 lei la stat (Adevărul)

Cheltuielile cu taxe, impozite şi contribuţii sociale au crescut în 2015 la 19% din bugetele familiilor, de la 16% în 2014. Bucureştenii şi bănăţenii plătesc cel mai mult, iar molodvenii achită cel mai puţin, arată statisticile oficiale.

 

Vântul pune la pământ stâlpii Transelectrica. România, în pragul unei pene generalizate de curent (Evenimentul Zilei)

Cât de sigur mai este sistemul energetic şi cât de aproape suntem de o pană generalizată de curent, dacă 10 stâlpi din reţeaua de înaltă şi medie tensiune au fost puşi deodată la pământ, de o furtună puternică, duminica trecută?

Reţinem că e vorba de stâlpi vechi, ridicaţi după normative ruseşti din 1967, care nu au fost încă retehnologizaţi. Proiectele de întărire a reţelei sunt făcute de vreo 7 ani, fără a fi puse în practică însă.

Transelectrica a reealizat investiţii de 70 de milioane de lei anul trecut, în timp ce cheltuielile de personal au fost de 186 de milioane.

 

Prima mare recrutare din ultimii zece ani (Ziarul Financiar)

Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care primeşte în acest an finanţări de 1,2 miliarde de lei de la stat, a scos la concurs 1.000 de posturi, de agenţi în sectorul operativ (pază, supraveghere, escortare), agenţi administrativi (contabilitate, financiar, logistică), ofiţeri psihologi, potrivit datelor de pe site-ul administraţiei.

Acesta este primul an de după 2006 când ANP a scos la concurs un număr atât de mare de posturi, la care au acces şi cei din afara siste­mu­lui.

 

Răzvan Raţ: M-am simţit rănit că n-am purtat banderola cu Franţa (Gazeta Sporturilor)

Fundaşul de 35 de ani îşi petrece vacanţa la Monte Carlo. În prima zi liberă după EURO, veteranul tricolorilor a vorbit despre decizia lui Iordănescu de a-l deposeda de statutul de căpitan. Raţ este primul tricolor care dezvăluie intimităţi din interiorul naţionalei. Îmi pare foarte rău pentru parcursul de la EURO. Cred că am ajuns acum la rubrica „Aşa nu!”, spune Raţ. Citiţi interviul în ediţia tipărită a Gazetei Sporturilor.

 
Revista presei româneşti - 23 iunie 2016