Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Economiștii români analizează cum ne-ar putea afecta ieșirea Marii Britanii din UE (România liberă)

Referendum Brexit: Este oficial! Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană după o răsturnare dramatică de situaţie (Ziarul Financiar) - Victor Ponta şi Dan Şova, aşteptaţi la Instanţa supremă în dosarul „Turceni-Rovinari” (Evenimentul Zilei)

Referendum Brexit: Este oficial! Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană după o răsturnare dramatică de situaţie (Ziarul Financiar)

Tabăra ”Leave” a obţinut 52% din voturi. Lira se prăbuşeşte la minimul ultimilor 31 de ani, iar investitorii se pregătesc pentru exituri masive la deschiderea şedinţei de azi.

Euro a scăzut cu 3,8%, în timp ce valutele din Norvegia, Suedia şi Turcia au raportat pierderi şi mai mari. În Africa de Sud, rand-ul a scăzut cu 7,3%. Yen-ul în schimb a urcat cu 6,1%.

Aurul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, în condiţiile în care rezultatul referendumului a luat prin surprindere pe toată lumea.

 

Economiștii români analizează cum ne-ar putea afecta ieșirea Marii Britanii din UE (România liberă)

Britanicii au ales. Efectele opţiunii pe care au exprimat-o prin referendum se vor vedea în perioada următoare.

Profesorul de economie Mircea Coşea nu are o viziune atât de catastrofică în legătură cu efectele Brexitului sau ale părăsirii UE de către oricare alt stat membru. „Se exagerează, se ajunge până la drame globale, se schimbă omenirea, se schimbă Europa, nu, nu cred că se va întâmpla aşa ceva. Efectele Brexitului sunt în primul rând politice, nu economice“, a declarat acesta pentru RL

Ieşirea Marii Britanii din UE ar avea, pentru România şi pentru Europa de Est, din punct de vedere al ratei de schimb euro – leu, euro –dolar, euro – zlot efecte mai grave, în primele şase – nouă luni, a explicat Mircea Coşea. „Ar exista anumite elemente de ruptură pe piaţă, pentru că există un efect emoţional foarte mare. După care lucrurile ar intra într-o anumită stabilitate“, a precizat specialistul.

Paradoxal, pentru românii din Marea Britanie, angajarea lor ar deveni mai ieftină. „Angajatorul britanic nu ar mai trebui să plătească drepturile de cetăţean UE. Costurile de angajare ale unui român sau bulgar ar fi mai mici. S-ar putea ca angajatorii britanici să fie interesaţi să păstreze românii sau bulgarii“, crede Mircea Coşea.

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afa­ceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, atrage atenţia că România are ca motor de creştere exportul şi că este esenţial ca pieţele ei de export să fie stabile, or la Brexit, o vreme pieţele europene ar fi debusolate, şi-ar căuta Nordul. Exportul ar fi zguduit, leul ar avea de suferit, deci consecinţele sunt total dezavantajoase pentru România.

 

Victor Ponta şi Dan Şova, aşteptaţi la Instanţa supremă în dosarul „Turceni-Rovinari” (Evenimentul Zilei)

Fostul premier Victor Ponta şi senatorul Dan Sova sunt aşteptaţi, vineri, la Instanţa supremă, unde are loc un nou termen în dosarul „Turceni-Rovinari”. Victor Ponta a fost trimis în judecată, în data de 17 septembrie 2015, de procurorii DNA, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, alături de alte patru persoane, între care senatorul Dan Şova şi directorul Complexului Rovinari.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor Ponta a obţinut de la SCA “Şova şi Asociaţii” suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.