Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce schimbări aduce 1 iulie 2016 în buzunarele românilor (Adevărul)

bani_8.jpg

Sursa imaginii: 
rfi.ro

Ce schimbări aduce 1 iulie 2016 în buzunarele românilor: Energia electrică şi gazele naturale se ieftinesc cu câteva procente, indemnizaţiile minime pentru mame cresc cu peste 400 de lei, dispărând plafonul maxim şi concediul pentru creşterea copiilor se va acorda urmând proceduri simplificate, scrie Adevărul.

Tot în Adevarul de astăzi citiți mărturii cutremurătoare ale supraviețuitorilor din lagărele de muncă conduse de torţionarii Boştină şi Petrescu în timpul regimului comunist. Mărturiile au fost adunate de cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER) şi constituie dovezi ale comportamentului inuman instaurat de comandanţi.

 

Incompetenţa ucide: Cum i-a anulat medicul de pe Salvare orice şanse de supravieţuire lui Ekeng, mai titrează Adevărul. Procurorii Parchetului Capitalei au pus-o sub acuzare pe Mihaela Duţă, medicul de la Ambulanţa Puls, pe care o acuză de ucidere din culpă pentru modul în care a intervenit în cazul fotbalistului Ekeng. Anchetatorii spun că medicul nu a făcut nicio manevră de resuscitare când l-a preluat pe camerunez, deşi acesta era în fibrilaţie ventriculară, o tulburare foarte gravă a ritmului normal al inimii, care duce la deces.

Doctorul Cristian Grasu, şeful Societăţii Române de Salvare, spune că doctorița ar fi trebuit să pună electrozii pe fotbalist chiar acolo, pe teren. ”Însă, să zici că doctorul l-a omorât pe pacient, este totuşi o exagerare. În niciun caz nu a fost tentativă de omor. Cert e că, din datele pe care le avem, medicul nu a procedat corect, dar acele acuzaţii aduse de procurori chiar trebuie dovedite. Altfel, riscăm ca şi medicii din România să ajungă să practice medicina defensivă şi să se acopere de hârtii pentru orice manevră fac, de teama de a nu ajunge după gratii”, a precizat Cristian Grasu.

La rândul său, Profesorul Gheorghe Andrei Dan, Şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Colentina spune: ”Un lucru este clar: oricine putea să intervină. Faptul că zeci de persoane s-au adunat în jurul acestui om, uitându-se la el ca la un spectacol şi nimeni nu a pus mâna pe pieptul lui să-i facă masaj, este ceva grotesc”.

Jucătorul dinamovist Patrick Ekeng a murit în data de 6 mai anul acesta, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului cu FC Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Puls la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat aproximativ o oră şi 30 de minute, însă nu a mai putut fi salvat.

 

Reforma din Educație, blocată, patru ani, de plagiatul lui Ponta (România Libera).

E momentul ca în educație să înceapă o nouă dezbatere care să nu mai graviteze în jurul tezei de doctorat a lui Victor Viorel Ponta, scrie publicația, care amintește: Până în 2012, când revista științifică „Nature“ l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că a plagiat în lucrarea sa de doctorat, frauda academică a fost un moft. Aproape nimeni nu considera că însușirea unui paragraf sau a zeci de pagini dintr-o altă carte, fără citarea sursei, poate fi o infracțiune.

Administraţia a fost de multe ori pradă de război, spune vicepremierul Vasile Dâncu.

Într-un interviu acordat aceleiași publicații, vicepremierul spune că reformarea administraţiei publice locale nu este un proces uşor, mai ales că arareori guvernele României au continuat strategiile începute de predecesori. Vicepremierul Vasile Dîncu va prezenta o astfel de strategie de dezvoltare teritorială la Forumul Administraţiei Publice, care  va avea loc săptămâna viitoare.

Demnitarul a explicat într-un interviu acordat „României libere”  care sunt provocările cu care se confruntă Executivul în această materie.