Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce a fost trimis în judecată Tăriceanu ? (România Liberă)

Ultima decizie a Curții Constituționale schimbă multe din dosarele DNA (EvZ); Cât a costat un vot la locale. Surpriza din datele financiare ale partidelor (Gândul); Ce găsesc procurorii acasă la medicii șpăgari: bani, aur și tablouri (Adevărul)

De ce a fost trimis în judecată Tăriceanu ? (România Liberă)

Al doilea om în stat, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată, joi, de procurorii anticorupție pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului în dosarul „Ferma Băneasa”, dosarul acestuia urmând să fie soluționat de instanța supremă.

Procurorii DNA Brașov l-au trimis în judecată pe președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu pentru mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului, alături de acesta urmând să fie judecat pentru mărturie mincinoasă și Dorin Marian, fost șef al Cancelariei premierului, dosarul având legătură cu declarațiile pe care cei doi le-au dat în cauza privind retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa. Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ).

 

Ultima decizie a Curții Constituționale schimbă multe din dosarele DNA (EvZ)

CCR a dat publicităţii, ieri, motivarea deciziei prin care a statuat că abuzul în serviciu trebuie dovedit cu încălcarea unei legi.

În contextul în care şefa DNA Laura Codruţa Kovesi declara, în urmă cu o lună, că 42 la sută din activitatea procurorilor anticorupţie se bazează pe investigarea unor fapte de corupţie, Curtea Constituţională a României (CCR) a constatat că dispoziţiile art.246 alin. (1) din Codul penal din 1969 şi ale art.297 alin.(1) din Codul penal sunt constituţionale numai în măsura în care prin sintagma „îndeplineşte în mod defectuos” din cuprinsul acestora se înţelege „îndeplineşte prin încălcarea legii”.

Articolul care incriminează abuzul în serviciu a fost „răsturnat” de sintagma „îndeplineşte în mod defectuos”, care nu prevede în mod expres elementul în legătură cu care defectuozitatea este analizată.

 

Cât a costat un vot la locale. Surpriza din datele financiare ale partidelor (Gândul)

Cel mai scump vot la locale nu este, surprinzător, unul pentru PNL sau PSD, ci pentru PMP. Acesta ar valora 3,4 lei, dacă ne raportăm la suma de bani pe care partidul lui Traian Băsescu o vrea rambursată de la stat la numărul total de voturi obţinute. PMP este urmat în top de PNL, cu 2,3 lei un vot şi PSD, alături de aliaţii săi UNPR şi ALDE, cu 1,7 lei. Un vot pentru USB ar costa 1,2 lei, iar unul pentru UDMR, 1,6 lei.

Peste 700 de competitori electorali au depus cereri de rambursare a cheltuielilor de campanie. În total 49,7 milioane de lei, dintre care 92%, mai exact 45,8 milioane, sunt revendicate de şapte partide: PNL, PSD şi aliaţii săi UNPR şi ALDE, PMP, UDMR şi Uniunea Salvaţi Bucureştiul.

 

Ce găsesc procurorii acasă la medicii șpăgari: bani, aur și tablouri (Adevărul)

De la bijuterii şi cocoşei din aur până la tablouri ale unor artişti celebri. Sunt doar câteva dintre bunurile agonisite de medicii şpăgari, alături de sume de bani cu multe zerouri, găsite de procurori la percheziţii.

Aşa a fost şi săptămâna trecută, în cazul medicul primar ORL Gabriel Adrian Ilie, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr.Carol Davila“ din Bucureşti. Acesta este cercetat pentru că ar fi luat mită 1.000 de euro de la două persoane pentru operaţii de înfrumuseţare a nasului. La sfârşitul lunii iunie, atunci când procurorii au demarat ancheta, în casa lui Ilie din Popeşti-Leordeni (Ilfov) s-au descoperit 33.260 de euro şi 44.000 de lei, precum şi alte sume de bani în alte valute. Procurorii anticorupţie au suspiciuni că aceşti bani ar fi provenit tot din mită.