Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum s-a copiat la Bacalaureat 2016 (Adevărul)

646x404.jpg

Cutia în care se introduce cartela SIM de la telefonul mobil
Sursa imaginii: 
sisteme-copiat.ro

Bilanț modest pentru România la întâlnirea Alianței Nord-Atlantice (Evenimentul Zilei) - Românii din Bruxelles au protestat faţă de Barnevernet şi organisme similare (Gândul) - Scenarii pentru împărțirea puterii după alegerile parlamentare (România Liberă) - Cei 1.800 de angajaţi ai Statisticii calculează 1.100 de indicatori anual, dar strategiile ministerelor se fac după „feeling“ (Ziarul Financiar) - Regii lusitani (Gazeta Sporturilor)

Bilanț modest pentru România la întâlnirea Alianței Nord-Atlantice (Evenimentul Zilei)

„Pot spune cu toată certitudinea că a fost un Summit de succes pentru România”. Președintele Klaus Iohannis vorbește apăsat în conferința de presă de după Summitul NATO de la Varșovia. Stă drept, cu bărbia ridicată ușor și are un zâmbet aproape imperceptibil în colțul gurii. „Atât Declarația privind Securitatea Transatlantică, cât și Declarația Finală a Summit-ului acoperă toate temele de interes pentru România, toate temele care au fost cuprinse în mandatul care a fost aprobat de CSAT”, argumentează el.

Tonul ușor exaltat este în contradicție cu ceea ce, în mod realist, a câștigat România de pe urma acestui Summit. Nu a fost un fiasco, dar niciun rezultat de pus în ramă, așa cum a încercat șeful statului să-l împacheteze în fața presei.

Dacă tragem linie, este evident că Aliații au acordat o atenție sporită nordului flancului estic al NATO, în cazul căruia s-au luat decizii concrete, iar sudul, respectiv securitatea la Marea Neagră, s-a ales cu o seamă de angajamente importante, dar care nu vor putea fi puse în aplicare imediat.

 

Cum s-a copiat la Bacalaureat 2016 (Adevărul)

Mulţi elevi se laudă pe Internet că au reuşit să fraudeze exemenul de Bacalaureat sau Evaluarea Naţională folosindu-se de cele mai noi tehnologii vândute online.

Pe sisteme-copiat.ro, de pildă, un sistem compus dintr-o microcască şi un dispozitiv minuscul ce se lipeşte de haine şi prin intermediul căruia se răspunde le telefon este în topul vânzărilor. „Nedetectabil şi foarte greu de bruiat, jumătate cât degetul mic de la mână, se lipeşte în gulerul la cămaşă sau pe umăr cu un plasture, în păr la o riţă, breteaua de la sutien, etc. Telefonul mobil puteţi să-l aveţi asupra dumneavoastră sau să îl lăsaţi într-o mapă, poşetă, bluza nu mai mult de 10 de metri în aceeasi încăpere“, e prezentarea care se face pe site-ul amintit produsului. Acesta costă 299 de lei şi nu este singurul. Unele dintre dispozitivele sofisticate care ajută la copiat, puse la dispoziţie de site-urile româneşti fără a încălca vreo lege, ajung să coste şi peste 2.000 de lei.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, 125 de elevi din cei aproximativ 125.000 de absolvenţi de liceu înscrişi la examenul de Bacalaureat au fost eliminaţi pentru tentativă sau fraudă la primele două probe ale examenului de săptămâna trecută.

 

Românii din Bruxelles au protestat faţă de Barnevernet şi organisme similare (Gândul)

Câteva zeci de familii de români din Bruxelles au ieşit în faţa Comisiei Europene pentru a atrage atenţia asupra felului în care tot mai multe ţări ''persecută'' familii de români, lăsându-i fără copii. Protestatarii au transmis autorităţilor din ţările respective o declaraţie prin care cer reanalizarea tuturor acestor cazuri şi rezolvarea lor în interesul superior al copiilor. Familiile de români adunate în centrul Bruxellesului vor să ducă până la capăt protestul şi să îl extindă în toate capitalele europene, fiind convinse că aceasta este singura cale pentru revenirea copiilor români în sânul familiilor lor.

 

Scenarii pentru împărțirea puterii după alegerile parlamentare (România Liberă)

Posibilitatea formării unui guvern de coaliție PSD-PNL, condus de un premier tehnocrat,  după alegerile parlamentare este alimentată de o serie de evenimente din ultima perioadă. PSD, susține oficial, că nu va guverna cu PNL, dar este posibil ca social-democrații să nu aibă de ales.

 

157 de ani de statistică oficială în România. Cei 1.800 de angajaţi ai Statisticii calculează 1.100 de indicatori anual, dar strategiile ministerelor se fac după „feeling“ (Ziarul Financiar)

În 2015, angajaţii Institutului Naţional de Statistică au calculat 1.100 de indicatori statistici, au efectuat 153 de cercetări statistice şi 92 de studii, lucrări şi analize.

Nici guvernanţii, nici parlamentarii nu fo­losesc suficient de mult statisticile, iar acest lucru are efecte negative, admit chiar cei care fac legile.

Totuşi, Tudorel Andrei, preşedintele INS, a spus că dacă se doreşte o strategie pentru viitor care să folosească cantităţi mari de informaţii, instituţia are nevoie de soluţii pentru a analiza datele. „ Dacă vrem o strategie pentru 2025, ne trebuie acum specialişti pregătiţi în big data. Noi am scos câteva posturi la concurs în acest domeniu, la care au aplicat 2-3 absolvenţi de doctorate obţinute în SUA şi în Franţa, dar când au văzut nivelul de salarizare întrebau dacă nu pot veni part time, salariile sunt foarte mici“, a mai spus Tudorel Andrei.

Salariul mediu în rândul angajaţilor INS a fost anul trecut de 2.577 de lei net pe lună.

 

Regii lusitani (Gazeta Sporturilor)

Premieră istorică. Portugalia a cucerit Europa. Şi fără Cristiano Ronaldo. Căpitanul Ronaldo s-a accidentat grav la genunchi, în prima repriză a finalei EURO 2016, dar portughezii l-au răzbunat. Luptând şi marcând golul victoriei prin Eder în minutul 109 din prelungiri.

35 de partide i-au trebuit Portugaliei la turneele finale până să câştige titlul continental.

De partea cealaltă, francezii – învinşi aseară cu 1 la 0, au comis gafa anului. Un suporter a fotografiat pe autostradă autocarul cu etaj şi fără acoperiş al naţionalei franceze. “Campionii Europei 2016” era mesajul din lateral, completat de “Merci” în spatele autobuzului. Golul lui Eder a transformat totul în gafa anului, iar fiesta s-a schimbat în lacrimi.
 

 
 

 
Revista presei româneşti - 11 iulie 2016