Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România pierde 247 de cetăţeni pe zi (Adevărul)

Astăzi nu lucrează 30.000 de funcţionari (Jurnalul Naţional) - Salariile şi averile celor care conduc România (Evenimentul Zilei) - Paradox: Străinii ne creează locuri de muncă, dar o ducem tot mai prost (România liberă) - Buşoi a câştigat, totuşi, Bucureştiul (Gândul)

România pierde 247 de cetăţeni pe zi (Adevărul)

Suntem mai puţini în fiecare zi ce trece cu 247 de persoane, cifră rezultată din decalajul mediu dintre numărul de decese şi cel al naşterilor, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Specialiştii spun că de vină ar fi nu numai situaţia economică precară, care determină cuplurile să facă mai puţini copii, dar şi tendinţa oamenilor de a pune în prim-plan cariera, în detrimentul familiei. Fără un nivel de trai decent, tinerii vor îngroşa rândurile celor care părăsesc ţara pentru un trai mai bun, ajungându-se la o veritabilă depopulare a României. România se află în cel de-al 26-lea an de declin demografic.

 

Astăzi nu lucrează 30.000 de funcţionari (Jurnalul Naţional)

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie a declanşat astăzi grevă generală de o zi, în primăriile şi consiliile judeţene din întreaga ţară. Celor peste 29.000 de membri ai federaţiei – reprezentând o treime din totalul salariaţilor din administraţia locală – li se vor alătura şi alţi angajaţi. Nemulţumirile protestatarilor sunt legate în special de nivelul de salarizare, care a rămas aproape de venitul minim pe economie. Sindicaliştii FNSA ameninţă cu grevă generală din 19 iulie.

Între timp, Executivul a atacat ieri la Curtea Constituțională patru legi votate de Parlament, al căror impact bugetar însumat ar fi consistent – 12 miliarde de lei.

 

Salariile şi averile celor care conduc România. EVZ a descoperit diferenţe mari între lefurile angajaţilor de la stat

Legea-i lege, dar nu pentru toți. Veniturile angajaților de la stat diferă inclusiv la cel mai înalt nivel ● Consilierii președintelui nu sunt plătiți la fel, nici primarii.

Iată câteva cifre:

  • Președintele, premierul, președinții celor două Camere ale Parlamentului - 15.825 de lei (venit lunar net). Consilierii prezidențiali, miniștrii - 13.981 de lei
  • Secretar general al Guvernului - 13.863 de lei
  • Vicepreședinții și secretarii Camerei Deputaților și Senatului - 13.800 de lei
  • Consilierii de stat - 5.166 de lei
  • Secretarii de stat - 5.162 de lei
  • Un deputat sau un senator - 5.401 de lei (plus 10.000 de lei lunar pentru desfășurarea activității biroului de parlamentar, diurnă pentru deplasări)
  • Femeie de serviciu la Parlament - 1.750 de lei

„E adevărat, sistemul de salarizare este în acest moment inechitabil”, recunoștea vicepremierul Vasile Dîncu, la Forumul Administrației Publice locale de săptămâna trecută. Tot el spunea că există o diferenţă între salarizarea de la centru şi salarizarea din teritoriu, și ar trebui făcut un proiect de lege în acest sens. „Am făcut o analiză comparativă, noi de la Asociaţia Municipiilor, în ce înseamnă salarizarea în administraţia publică centrală şi în privat. În administraţia publică centrală sunt salariile de două ori şi chiar de trei ori mai mari decât în administraţia publică locală”, a susținut și Robert Negoiță, precizând că nu există nicăieri în Europa astfel de diferenţe. „Adică un jurist, dacă lucrează la primărie, are zece lei, dacă lucrează într-un minister are 30 de lei”, a dat exemplu Negoiță.

 

Paradox: Străinii ne creează locuri de muncă, dar o ducem tot mai prost (România liberă)

Țara noastră a beneficiat anul trecut de investiții străine mai mari decât în 2014, fiind a șasea țară de pe continent în ceea ce privește numărul locurilor de muncă nou-create, peste 12.000, ceea ce reprezintă o creștere de 17% faţă de anul anterior. Pe de altă parte, Institutul Național de Statistică a anunțat recent că o treime din gospodăriile din România, respectiv 32,8%, nu au putut face faţă cheltuielilor cu venitul total net lunar rea­lizat, în 2015. Și tot din punct de vedere statistic, economiei îi merge bine. Analiștii economici spun că anul acesta Brexitul ne va da mari dureri de cap.

 

O piaţă care creşte mai repede decât infrastructura (Ziarul Financiar)

Explozia traficului aerian: în zece ani numărul de pasageri s-a triplat. Companiile aeriene strâng peste 1,5 mld. euro din bilete în România. Low-cost-ul a ajuns la 60% din transportul aerian de pasageri, iar concurenţa tot mai mare trage preţurile biletelor de avion în jos.

 

Buşoi a câştigat, totuşi, Bucureştiul (Gândul)

„Ei, aşa da! Asta îmi place mie să văd la un partid mare: consecvenţă, hotărâre, fermitate. Oameni puşi mereu în valoare; oameni puşi mereu la locurile lor. Cum ar fi, de exemplu, Buşoi şef la Bucureşti, PNL Bucureşti”.

Ziaristul Marian Sultănoiu reaminteşte acid bâlbâielile PNL din această vară şi le cataloghează “fie blat cu PSD la Bucureşti, fie prostia a ucis orice boare de gând”.

„Păi, cum să-l retragi pe Buşoi în ajun de alegeri locale, când tocmai îşi terminase omul lecţiile, ca să-l pui, bomboană pe colivă, pe oracolul Ludovic, retras, la rându-i, într-o săptămână, de DNA? Dar cum să-l aduci, la mica disperare, pe Marian Munteanu, din negura vremurilor, a mineriadelor şi a securităţii, ca să-l alungi pe scări într-o săptămână şi să-l înlocuieşti cu rezerva de premier, Predoiu, împins în luptă ne-ncălzit şi cu jambierele descusute, spulberându-i imaginea şi năzuinţele de viitor şef al unui viitor executiv?!

Şi cum să-l aduci, după toate astea, pe Buşoi, preşedinte la organizaţia Bucureşti la numai o lună de la alegerile-fiasco, de la Capitală?

Ei bine, dacă la locale aţi produs un asemenea dezmăţ intelectual, îmi închipui ce-o să faceţi la etapa pe ţară.

Abia acum înţeleg de ce vrea Iohannis un guvern de uniune naţională”.

 
Revista presei româneşti - 12 iulie 2016