Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România se ruralizează: corporatiştii şi pensionarii se duc la ţară (Ziarul Financiar)

„Prison break” moldovenesc: culisele răscoalei puşcăriaşilor de la Iaşi (Adevărul) - Realitatea crudă a Bacalaureatului: rezultate mai proaste decât în 2011 (România Liberă) - Lipsa autostrăzilor, răsplătită cu salarii de 10.000 de euro/lună (Jurnalul Naţional) - Mutare surpriză! PMP înghite UNPR (Evenimentul Zilei)

„Prison break” moldovenesc: culisele răscoalei puşcăriaşilor de la Iaşi (Adevărul)

Câteva sute de persoane încarcerate în Penitenciarul Iaşi protestează de două zile faţă de condiţiile de cazare. Situaţia a degenerat, marţi, când o cameră a fost incendiată şi, potrivit unuia dintre protestatari, două persoane s-ar fi automutilat, informaţia nefiind confirmată oficial. „Jos comuniştii”, „Criminalii” sau „Dreptate” sunt doar câteva dintre scandările pe care deţinuţii le strigau ieri, ei putând fi auziţi până în exteriorul penitenciarului.

Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Iaşi are cazaţi în jur de 1.500 de deţinuţi, mulţi fiind încadraţi de la regimurile de executare semi-închis, închis sau de maximă siguranţă. Este vorba, în genere, de persoane condamnate pentru fapte cu violenţă, a căror pedepse sunt ridicate. Mulţi dintre deţinuţi sunt condmnaţi pentru tentativă la omor, omor sau tâlhării. Unitatea nu beneficiază de condiţii de cazare care să respecte normele CEDO privind privarea de libertate. Una dintre condiţiile care nu respectă legislaţia europeană este cea privind spaţiul, minimum patru metri cubi per deţinut, capacitatea de cazare efectivă fiind depăşită cu 100%.

O altă nemulţumire a deţinuţilor este o presupusă restricţie a accesului la îngrijiri medicale, dar şi oprirea unor tratamente pentru diferite afecţiuni psihice. Căpuşe în saltele, supraaglomerare, păduchi sau mâncarea proastă sunt alte lipsuri cu care puşcăriaşii s-ar confrunta. Parţial, reprezentanţii unităţii recunosc: „În momentul de faţă în penitenciar sunt angajaţi doar doi medici. S-au demarat concursuri pentru angajarea a altor trei medici. Dacă sunt urgenţe, deţinuţii sunt prezentaţi la un cabinet din cadrul Ministerului Sănătăţii”, a spus Gabriela Topoliceanu, purtător de cuvânt al penitenciarului.

 

Realitatea crudă a Bacalaureatului: rezultate mai proaste decât în 2011 (România Liberă)

Promovabilitatea la bacalaureat a ajuns la cel mai ridicat procent din ultimii cinci ani. Dar numărul celor care au trecut efectiv examenul de maturitate al clasei a XII-a este cu 7.000 mai mic acum decât în 2011. Acest paradox are o explicaţie: tot mai puţini tineri se înscriu la Bac.

56 de absolvenţi de liceu au obţinut media 10 în 2016, şapte sunt din Bucureşti. Judeţele cu cele mai mari procente de promovabilitate sunt Cluj, Bacău, Braşov, Sibiu Galaţi şi Bucureşti. La polul opus se află Ilfov, Teleorman, Giugiu.

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat că este nemulţumit de rezultatele sesiunii iunie-iulie.

 

În loc să se urbanizeze, România se ruralizează: corporatiştii şi pensionarii se duc la ţară (Ziarul Financiar)

Peste 100.000 de români se mută de la oraş la sat în fiecare an, iar din rural către urban vin cu 27% mai puţini.

Plecarea românilor la muncă în străinătate, stresul ora­şelor şi crizele economice accen­tuează un trend în­ceput în 1997: oamenii de la sate preferă să meargă să lucreze în străinătate în loc să accepte o slujbă în oraş şi de aceea numărul celor care pleacă din sat în oraş e mai scăzut, în timp ce corporatiştii încep să-şi dezvolte mici afaceri sau să-şi construiască case la ţară.

Această ruralizare nu ajută foarte mult economia, pentru că se înlo­cuieşte, de exemplu, un venit de 6.000 de lei brut dintr-un oraş dezvoltat care se consumă pe credite, combustibil şi alimente cu un venit mai redus, în timp ce alimentele de la sate provin din auto­consum.

 

Lipsa autostrăzilor, răsplătită cu salarii de 10.000 de euro/lună (Jurnalul Naţional)

Şefii CNADNR primesc sume colosale pentru a nu face nimic. Cătălin Homor încasează până la 40.000 de lei în fiecare lună. Alţi directori norocoşi din aceeaşi instituţie iau lunar 20.000 de lei, fără sporuri şi prime. Declaraţiile de avere arată cât de bine le merge celor care lucrează în această companie de stat. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la numărul de kilometri de autostradă.

 

Mutare surpriză! PMP înghite UNPR (Evenimentul Zilei)

Traian Băsescu și Valeriu Steriu au decis fuziunea prin comasare a celor două partide.

Noul partid se va numi Partidul Mişcarea Populară, însemnul electoral se menţine cel al PMP şi imnul este al PMP. Partidul va fi condus de preşedinte-unic, în persoana lui Traian Băsescu. Liderul UNPR, Valeriu Steriu, va deveni preşedinte-executiv în noul PMP, alături de Eugen Tomac. UNPR va mai avea doi prim-vicepreşedinţi în PMP.

Surse PMP au declarat EVZ că nu-şi fac „nicio problemă” cu privire la trecerea pragului electoral de 5% la alegerile parlamentare din toamnă. Potrivit surselor citate, scorul politic al PMP de la alegerile locale, de aproximativ 4,2%, a fost obţinut în condiţiile în care partidul lui Traian Băsescu nu a avut candidaţi în jumătate din ţară.

 
Revista presei româneşti - 13 iulie 2016