Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reportaj din cătunul groazei „Toată lumea știe, da’ nu spune! (Evenimentul Zilei)

Puşcăriada României: protest spontan sau răscoală premeditată? „Este o ofensivă mediatică foarte puternică pe tema amnistiei şi graţierii“ (Adevărul) - Cum se fac jocurile la Curtea Constituțională (România Liberă) - Succes nebun pentru titlurile de stat „aniversare“: Plafonul de 100 mil. lei a fost depăşit la două zile de la lansarea ofertei (Ziarul Financiar) - Nu e nimic mai crunt pe lume, decât să nu poţi dormi de foame (Gazeta Sporturilor)

Sclavi în secolul XXI. Reportaj din cătunul groazei - Berevoeşti 2016. „Toată lumea știe, da’ nu spune! Îi pune să spele, să gătească, să sape și să se bată între ei, ca să se distreze!” (Evenimentul Zilei)

După ce ieri dimineață, câteva sute de polițiști și jandarmi au descins în cătunul Gămăceşti, comuna Berevoeşti, în fapt o țigănie de rudari în toată regula, pe la prânz, toți romii erau strânși ciopor pe ulița principală. Mascații, cu ,,delicatețea” proverbială, întorseseră satul cu fundul în sus și săltaseră, cu discernământ, câteva zeci de berevoeșteni de etnie romă, suspectați de sclavagism în secolul XXI. Se îngrămădeau țiganii să dea interviuri la televiziuni mai ceva ca la pomană. Primarul din Berevoeşti, un puști de numai 29 de ani, îi supraveghea discret.

Edilul Florin Bogdan Proca a fost polițist la ordine publică în Campulung, tocmai și-a început al doilea mandat. Cum naiba se face că de opt ani de zile, de când e monitorizată întreaga afacere sclavagistă, el abia acum a aflat? Dă din colț în colț și vorbește în șoaptă cu limbajul de lemn al polițiștilor, să nu-l audă electoratul: „În octombrie 2015 am auzit ceva și am anunțat că există suspiciuni că, în satul Gămăcești, există minori care sunt ținuți cu forța și sunt exploatați. Azi, au găsit un adult în lanțuri. În total, erau trei adulți și doi minori.... Am înțeles că au fost găsiți în curțile unor persoane, nu știu care”.

Cineva a vorbit totuşi cu echipa EVZ: „Îi chinuiește pe săraci, toată lumea știe da’ nu spune! Îi pune să spele, să gătească, să sape, să muncească pentru ei, ca sclavii, și se distrează când îi pune să se bată între ei!” .  Femeia confirmă că unii dintre sclavi au decedat: ,,Au mai murit din ei… Primaru’ știe! Nici doi ani nu-s de când unul de vreo 30 de ani, pe care l-au trimis la lemne cu căruța, a scăpat calul, care l-a trântit într-un canal și a murit cu creierii praștie. A venit Poliția, televiziunile și nu s-a făcut nimic”. Oamenii mai povestesc că țiganii de aici mint când spun la televizor ce li s-a confiscat: ,,Păi să vedeți ce bănet s-a găsit acolo! Ce averi… Că sclavi au găsit doar 4-5 … Ailalți i-au pitit țiganii.”

 

Puşcăriada României: protest spontan sau răscoală premeditată? „Este o ofensivă mediatică foarte puternică pe tema amnistiei şi graţierii“ (Adevărul)

Un val de revoltă a deţinuţilor a dat peste cap, în ultimele două zile, activitatea în zece penitenciare din România, printre care şi unele de maximă siguranţă. În timp ce puşcăriaşii au strigat, de pe acoperişul închisorilor, „Libertate!“ şi „Hoţii!“, mai mulţi specialişti contactaţi de „Adevărul“ iau în calcul şi o dirijare din exterior a protestelor.

Mişcarea de revoltă a deţinuţilor are o amploare fără precedent în România ultimilor ani. Vâlvătaia protestelor se propagă ca şi cum ar urma un fitil nevăzut. Că închisoarea este mediul în care nu-ţi doreşti să ajungi, nici măcar în vizită, se ştia. A devenit de nesuportat, însă, de când politicienii şi oamenii de afaceri au început să-i calce pragul tot mai des, în ultimii ani, pe rând sau în grup. Atunci au devenit mai-marii ţării conştienţi de „condiţiile inumane“ din arest şi din închisori. Gabriel Bivolaru, Adrian Năstase, Elena Udrea, Radu Mazăre, Monica Iacob-Ridzi, George Copos, Dan Voiculescu, cei trei Becali, Gică Popescu, Maricel Păcuraru, Cristian Borcea, dar şi alte „nume grele“ au experimentat, zile şi nopţi, viaţa după gratii, unii dintre ei cerându-se de urgenţă afară pentru că nu suportă regimul de detenţie. Magistratul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), admite că penitenciarele nerenovate precum cele din Vestul ţării sunt mai degrabă lagăre de detenţie.

 

Cum se fac jocurile la Curtea Constituțională (România Liberă)

Valer Dorneanu, propus de PSD, a fost ales, ieri, președinte al Curții Constituționale (CCR) cu șase din cele nouă voturi ale judecătorilor. Decizia de ieri este prima dintr-o perioadă de trei ani de zile în care majoritatea la CCR va fi influențată de doi judecători numiți de fostul președinte Traian Băsescu.

 

Succes nebun pentru titlurile de stat „aniversare“: Plafonul de 100 mil. lei a fost depăşit la două zile de la lansarea ofertei (Ziarul Financiar)

Ministerul Finanţelor jubilează: numărul cumpărătorilor de titluri de stat destinate populaţiei a ajuns ieri, la finalul zilei de subscriere, la 3.425 de persoane fizice, iar plafonul de 100 de milioane de lei destinat acestei operaţiuni a fost depăşit în doar două zile de la lansare, sumele urmând să fie suplimentate.

Oferta se derulează în perioada 11-29 iulie, dobânda fiind de 2,15% pe an. Titlurile au scadenţa în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, valoarea nominală fiind de 100 de lei. O singură persoană poate achiziţiona cel mult 1.000 de titluri, adică o valoare maximă de 100.000 de lei.

Banca Comercială Ro­mâ­nă, BRD, Raiffeisen Bank şi Banca Transilvania sunt băn­cile de la care pot fi achi­ziţio­nate, fără costuri, titlurile de stat.

Veniturile generate de de­ţinerea titlurilor de stat nu sunt impozitate.

 

"Nu e nimic mai crunt pe lume, decât să nu poţi dormi de foame" (Gazeta Sporturilor)

Interviu-eveniment cu Ecaterina Szabo, cea mai titrată gimnastă a României, după Nadia. Stăpâna gimnasticii mondiale în anii 80 rememorează episoade traumatizante cu antrenorii în plin plan, de la bătăi la înfometare.

 
Revista presei românești - 14 iulie 2016