Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noaptea groazei la Nisa (Adevărul)

iulia_bun.jpg

Iulia Badea Guéritée
Sursa imaginii: 
facebook.com

Sclavi în secolul XXI. Ororile de la Berevoești: un copil a ajuns rob pentru o datorie a mamei sale (Evenimentul Zilei) - Protestele din închisori continuă. Ce spun liderii din celule (România Liberă) - Suntem pe locul 5 în lume la consumul de alcool (Jurnalul Naţional)

Noaptea groazei la Nisa (Adevărul)

"Noaptea aceasta Franţa nu a dormit. Dar nu de bucurie", scrie pe blogurile Adevărul jurnalista franceză de origine română Iulia Badea Guéritée.

"Ceea ce trebuia să fie o noapte de bucurie şi de încântare s-a transformat într-o noapte de groază: un camion alb, rulând cu o viteză de aproape 100 km/oră, s-a aruncat în mulţimea strânsă pe malul mării, pregătită să admire focurile de artificii de la Nisa. Erau zeci de mii de persoane în faţa hotelului Negresco şi de-a lungul Promenadei Englezilor. Numărul morţilor creşte pe măsură ce scriu, numărul răniţilor depăşeşte o sută de persoane.

Amănuntele şi împrejurările nu sunt clare, dar dincolo de orice glumă proastă, gen "şofer beat", există câteva detalii care ar trebui să ne pună pe gânduri:

  • într-o zi de sărbătoare, ziua naţională a Franţei, o zi în care nu se lucrează, acel camion nu avea ce căuta acolo; în toate locaţiile unde au loc focuri de artificii autoturismele sunt evacuate, iar zona securizată şi plină de pompieri;
  • - prezenţa forţelor de ordine pe străzile marilor oraşe şi în punctele strategice este o evidenţă; dar ea nu este deloc o realitate în oraşele de pe malul Atlanticului sau al Mediteranei; se consideră că în acele locuri toată lumea este în vacanţă, deci inclusiv eventualii atacatori;
  • - ne putem pune întrebarea cum de a reuşit acel camion să avanseze în mulţime, cu acea viteză, pe o distanţă atât de mare - 2 kilometri? - fără ca niciuna dintre maşinile de pompieri sau de poliţie din zonă să intervină pentru a-l opri?

Persoane care erau de faţă povestesc deja cum camionul semăna moartea cu uşurinţa unei mingi care aruncă în cer ceea ce întâlneşte în cale: "corpuri de oameni zburau în aer şi cădeau apoi cuun zgomot greu la pământ. Am rămas şocat, incapabil să strig sau să fug. Cineva m-a tras de acolo", spune un jurnalist de la un cotidian regional, Nice Matin.

Nisa devine un oraş înarmat până în dinţi, se văd deja soldaţi şi maşini militare. Câteva ore prea târziu,însă. Unde erau când locuitorii se agăţau de acel camion pentru a-l opri?"se întreabă jurnalista franceză de origine română, Iulia Badea Guéritée. Integral pe adevarul.ro

 

Sclavi în secolul XXI. Ororile de la Berevoești: un copil a ajuns rob pentru o datorie a mamei sale (Evenimentul Zilei)

Detalii uluitoare reies din ancheta procurorilor DIICOT în cazul de sclavagism din comuna Berevoești, județul Argeș. Anchetatorii au întocmit dosare penale pentru cel puțin șase grupări formate din clanuri de rromi din satul Gămăcești care s-au dedat la fapte greu de imaginat. Până în prezent au fost arestate 20 de persoane, din cele 38 reținute de procurori. Majoritatea sunt rude sau concubini care îi „pasau” pe bieții oameni sechestrați de la unii la alții, ca pe vite, pentru muncile grele din gospodărie, de la câmp sau din pădure, iar pe cei cu handicap îi puneau să cerșească în interesul lor.

La sfârșitul anului 2013, Mihai, un copil cu o situație materială precară și o slabă dezvoltare intelectuală, a fost preluat de Nicolae Feraru, zis „Bănae”, care l-a pus la munci în curtea sa și l-a obligat să și cerșească. Deși, inițial, i-a promis că îi dă 50 de lei pe zi, pentru munca prestată, în realitate, din primăvara anului 2014 și până în luna mai 2016, Mihai a fost „sclavul” Mihaelei și a lui Nicolae Feraru. Pe lângă muncile din gospodărie, băiatul era trimis să fure lemne din pădure și să cerșească. Astfel, adolescentul a încasat umilințe și bătăi, încă doi ani, în contul unei datorii de 600 de lei, pe care soții Feraru îi dăduseră să îi ducă mamei lui.

 

Protestele din închisori continuă. Ce spun liderii din celule (România Liberă)

Liderii revoltei din Pe­nitenciarul Iași, primul care a declanșat seria de proteste din închisori, ar fi fost mutați la Colibași, pentru a dezamorsa starea conflictuală, au declarat pentru „România liberă“ surse din sistemul penitenciar. Ieri, în 16 închisori, inclusiv în  cea de la Iași, deţinuţii încă refuzau hrana, iar cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma rănilor. Nu s-a putut stabili, deocamdată, dacă deţinuţii s-au agresat între ei sau au fost loviţi de forţele de ordine, care ar fi intervenit pentru a-i liniști pe protestatari.  Ieri, un alt deţinut din Botoșani s-a urcat pe un stâlp metalic înalt folosit ca releu de transmisie, ameninţând că se sinucide, dar după câteva ore a coborât.

 

Suntem pe locul 5 în lume la consumul de alcool (Jurnalul Naţional)

12 sticle de vin, 30 de cutii de bere şi 24 de pahare de câte 100 de grame de tărie. Atât bea un român, în medie, într-un an, potrivit statisticilor. Adică 14, 4 litri de alcool pur, calculat prin înmulţirea cantităţii consumate din fiecare băutură cu concentraţia de alcool a acesteia. Acest consum ne plasează pe poziţia a cincea în lume, după belaruşi, moldoveni, lituanieni şi ruşi.

 
Revista presei româneşti - 15 iulie 2016