Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


11.000 de români, în vacanţă cu lovitura de stat inclusă (Jurnalul Naţional)

Puciul eşuat, „un dar de la Allah“ pentru Erdogan (Adevărul) - Ministrul Muncii: Anchete pentru trafic cu copii în orfelinate (Gândul) - Condamnaţi la moarte, conform legii (Evenimentul Zilei) - Datoria publică a statului a crescut cu 20 mld. lei după un an de la reducerea TVA (Ziarul Financiar) - Alb înseamnă trofeu (Gazeta Sporturilor)

Puciul eşuat, „un dar de la Allah“ pentru Erdogan (Adevărul)

După înăbuşirea puciului militar declanşat vineri seară, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat la Aeroportul Internaţional din Istanbul, în faţa susţinătorilor săi, că toţi cei care au orchestrat lovitura de stat „vor plăti scump pentru asta“. Erdogan a mai declarat că această revoltă „este un dar de la Dumnezeu, deoarece va fi un motiv pentru a curăţa armata“.

Premierul turc Binali Yildirim a anunţat că situaţia din Turcia ”este în totalitate sub control”, dar că mai sunt conspiratori încă neprinşi. 290 de persoane şi-au pirdut viaţa şi peste 1500 au fost rănite în timpul tentativei de lovitură de stat.

Cel puţin 6.000 de oameni au fost reţinuţi în legătură cu tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, a anunţat Ministerul turc de Justiţie. Acţiunile de represiune au vizat şi sistemul judiciar. Aproape 3.000 de procurori şi judecători, inclusiv cinci de la Curtea Supremă, au fost demişi, fiind suspectaţi de legături cu clericul Fethullah Gulen, oponent al preşedintelui Erdogan, stabilit în Statele Unite şi bănuit că ar sta în spatele tentativei de răsturnare a regimului.

 

11.000 de români, în vacanţă cu lovitura de stat inclusă (Jurnalul Naţional)

Turiştii nu au fost afectaţi de tentativa de lovitură de stat din Turcia, susţin reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism. Ei spun că mulţi dintre românii aflaţi în vacanţă nici măcar nu ştiau ce se întâmpla vineri seară, pentru că se relaxau în staţiuni. Între timp, foarte puţini au renunţat la excursiile deja plătite şi chiar s-au mai vândut pachete turistice, de sâmbătă. Preşedintele ANAT acuză Ministerul Afacerilor Externe că a indus panică.

 

Ministrul Muncii: Anchete pentru trafic cu copii în orfelinate (Gândul)

Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, duminică, într-o emisiune tv, că există suspiciuni de trafic cu copii în orfelinatele din sudul ţării şi că, în acest moment există „anchete în desfăşurare" pentru elucidarea acestor suspiciuni. Pîslaru spune că ministerul a primit date în acest sens de la serviciile de informaţii.

 

Dacă tot controlați SPITALELE , uitați-vă și la PACIENȚI! CONDAMNAȚI LA MOARTE, CONFORM LEGII (Evenimentul Zilei)

Totul pleacă de la faptul că spitalele trebuie să dea bine „la cifre”. La sfârșit de an, fiecare spital, din cele 410 în contract cu Casa de Sănătate, trebuie să se încadreze în media zilelor de spitalizare alocate per pacient. ● Ca să reușească asta, numai în București sute de oameni imobilizați sau parțial imobilizați de varii boli grave sunt trimiși acasă cu escare și cu recomandarea de a primi îngrijiri la domiciliu. Însă, unii dintre ei, mor înainte să le primească. Pentru că n-au cum să depună cererile sau pentru că dosarele le sunt refuzate din cauza unor chichițe incluse în Contractul cadru.

 

Din împrumut în împrumut: România îşi rostogoleşte permanent datoria, nereuşind să-şi reducă soldul. Datoria publică a statului a crescut cu 20 mld. lei după un an de la reducerea TVA (Ziarul Financiar)

La finalul lunii mai 2016 datoria directă a statului (lei şi valută) era de 278 mld. lei, echivalentul a 61,7 mld. euro.

Acum un an, guvernul Ponta a operat prima reducere de TVA la produsele alimentare de la 24% la 9%, care a accelerat consumul şi  a adus o creştere susţinută în toată economia. A doua operare de reducere de TVA a avut loc la 1 ianuarie 2016, pentru toate celelalte produse şi servicii, de la 24% la 20%.

Statul român nu reuşeşte să scadă soldul datoriiei totale: minusul de pe valută înseamnă un plus pe lei. Scăderea dramatică a dobânzilor la lei din ultimii patru ani de la 6% la 1-2% a făcut  ca statul să se împrumute mai mult în moneda naţională decât în euro sau dolari.

 

Alb înseamnă trofeu (Gazeta Sporturilor)

Steaua a mai cucerit o cupă jucând în culoarea care i-a adus glorie la Sevilla. Steaua a câştigat finala Cupei Ligii, după 2-1, aseară,  cu Concordia Chiajna. Momcilovici a deschis scorul, Pena a egalat cu două minute înainte de final. Victoria a venit tot de la punctual cu var, ca şi în urmă cu 30 de ani. Hamroun a închis meciul dintr-un penalty acordat eronat.

 
Revista presei româneşti - 18 iulie 2016