Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Procesul care ar putea schimba România (Adevărul)

646x404.jpg

Clai şi Adrian
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

Institutul de Statistică dă verdictul: REGRESIE ȘI SĂRĂCIE. După 25 de ani, românii se întorc la televizoarele alb-negru (Evenimentul Zilei) - Fethullah Gulen, imamul acuzat de lovitura de stat din Turcia, finanţează sau nu şcoli în România? (România Liberă ) - Puștiul de 70 de ani (Gazeta Sporturilor)

Institutul de Statistică dă verdictul: REGRESIE ȘI SĂRĂCIE. După 25 de ani, românii se întorc la televizoarele alb-negru (Evenimentul Zilei)

Mai ales la țară, tot mai multe televizoare color sunt înlocuite de strămoașele lor alb-negru din precambrianul tehnologiei TV. 26 români, dintr-o mie, văd știrile la acestea! Numărul mașinilor de spălat non-automate folosite în gospodăriile românilor este și el în creștere, iar frigiderele rămân un deziderat de neatins pentru aproape jumătate dintre români. România este țara cu cele mai multe latrine în fundul curții, din UE. În plus, în 2015 a scăzut substanțial consumul de apă potabilă, inclusiv cea destinată consumului casnic. S-a redus și energia termică distribuită, iar în trei orașe mari acest serviciu a încetat.

 

Fethullah Gulen, imamul acuzat de lovitura de stat din Turcia, finanţează sau nu şcoli în România? (România Liberă )

Principala figură a opoziţiei din Turcia, pe care preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat a fi creierul din spatele loviturii de stat eşuate, ar finanţa mai multe şcoli din România, a declarat ambasadorul turc la Bucureşti, Osman Koray Ertas. Diplomatul a susţinut că imamul Fethullah Gulen deține 11 unităţi şcolare în România.

Școlile la care a făcut referire ambasadorul turc sunt grupate sub denumirea “Lumina Instituții de Învățământ”, o organizaţie care s-a înființat în anul 1994 la Constanța. În acest moment, sub această umbrelă funcționează 10 unități de învățământ preuniversitar și o universitate.

Dar legătura făcută de către ambasadorul turc la Bucureşti între Fethullah Gulen – căruia autoritățile turce îi cer extrădarea sub acuzația de terorism și lovitură de stat - și respectivele școli este vehement negată de către reprezentanții “Lumina Instituții de Învățământ” într-un interviu acordat României libere.

Asta deşi organizaţia primeşte un sprijin de imagine important de la Fethullah Gulen, prin intermediul portalului său de știri hizmetnews.com, care a relatat pe larg momente din evoluția școlilor grupate în cadrul “Lumina Instituții de Învățământ”.

Pe de altă parte, numeroși oameni politici români, precum miniștrii Educației Ecaterina Andronescu sau Remus Pricopie, dar și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, au fost la acțiuni organizate de școlile la care a făcut referire ambasadorul turc.

 

Procesul care ar putea schimba România (Adevărul)

Un cuplu format dintr-un român şi un american a cerut CCR recunoaşterea căsătoriei sale, oficiată în Belgia. Demersul e fără precedent în ţara noastră şi se judecă în aceeaşi zi cu o cerere contrară, de modificare a articolului 48 din Constituţie prin care termenul „soţi“ să fie înlocuit cu formula „bărbat şi femeie“.  Adevărul prezintă povestea lui Adrian Coman şi Clabourn Hamilton, soţii care vor ca mariajul lor să devină legal şi în România.

În anii 2000, Adrian Coman era primul director al ACCEPT România, organizaţia care promovează drepturile persoanelor LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender). În această postură a apărut la televizor. Aşa a aflat tatăl lui Adrian că fiul său este homosexual. L-a sunat după emisiune şi l-a întrebat: „Vreau să ştiu un singur lucru, dacă eşti fericit şi dacă iubeşti“. Acelaşi lucru voise şi mama lui Adrian să ştie, atunci când, cu mai mult timp în urmă, la vârsta de 16 ani, băiatul i se confesase.

În 2002, Adrian Coman a plecat în Statele Unite ale Americii prin Loteria Vizelor. ACCEPT-ul tocmai reuşise să obţină abrogarea celebrului articol 200 din Codul Penal, care incrimina penal relaţiile homosexuale. Mulţumit de ce realizase în România, Adrian a plecat în State să-şi încerce norocul. Pe Clai l-a cunoscut foarte repede, în acea vară, la New York. De atunci sunt de nedespărţit. S-au căsătorit în 2010, la Bruxelles, pe când Adrian lucra la Parlamentul European. Actualmente, Adrian lucrează pentru protecţia drepturilor LGBT la Fundaţia Arcus, iar Clai este designer grafic. Trăiesc la New York, dar pentru ei visul de a îmbătrâni împreună este legat de România. Totuşi, este o problemă: Robert Clabourn Hamilton nu are voie să stea aici mai mult de 3 luni în calitate de membru de familie, deoarece căsătoria sa cu un cetăţean român nu este recunoscută. „În România, relaţia noastră clădită de 14 ani nu există. Îmi doresc să mă întorc acasă, unde m-am născut şi am crescut. Vreau să pot să fac asta fără probleme alături de familia mea, de omul pe care îl iubesc“, explică Adrian.

 

Puștiul de 70 de ani (Gazeta Sporturilor)

Ilie Năstase aniversează astăzi împlinirea a 70 de ani! Primul număr unu mondial din istoria ATP şi dublu campion de Mare Şlem la simplu a marcat tenisul prin performanţe, dar şi prin originalitate.

Dar cine este cel care a stat în spatele succesului lui Ilie Năstase? Fratele lui susţine că "dacă nu eram eu, NU ar mai fi existat marele Ilie, jucătorul de tenis".

Fost jucător de Cupa Davis, Constantin Năstase povesteşte extrem de multe momente inedite din începuturile lui Nasty şi cum l-a determinat "chiar şi cu bătaia" să renunţe la fotbal pentru tenis. "Nici nu se antrena, a fost pur şi simplu un geniu!", mai spune Constantin Năstase.

Gazeta Sporturilor de astăzi i-a dedicat 8 pagini unuia dintre cei mai mari tenismeni din toate timpurile.

Legenda tenisului se destăinuie într-un interviu de două pagini, iar alţi mari sportivi îi adresează urări în materialele dedicate lui Nasty.

 
Revista presei românești - 19 iulie 2016