Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Camelia Roiu: ”Guvernul Cioloș greșește dacă crede că va curăța spitalele cu aceiași manageri care le-au ținut în mizerie!” (tolo.ro)

camelia.jpg

Medicul anestezist Camelia Roiu

Până și în lupta anticorupție se plagiază! O parte din Strategia anticorupție Prună-Cioloș este copy-paste după cea asumată de Predoiu-Boc-MRU (Evenimentul Zilei) - 90.000 de români vor să plece să muncească în străinătate. O treime sunt tineri (Ziarul Financiar) - Proiectul USR, la răscruce (România Liberă) - CCR discută sesizarea Guvernului privind pensiile speciale ale aleşilor locali (Jurnalul Național)

Până și în lupta anticorupție se plagiază! O parte din Strategia anticorupție Prună-Cioloș este copy-paste după cea asumată de Predoiu-Boc-MRU (Evenimentul Zilei)

Guvernul a prezentat proiectul noii Strategii Naționale Anticorupție (SNA), pentru 2016-2020 și promite să aloce 437 de milioane de lei pentru implementare. Cel puțin o pagină din acest document este copy-paste după strategia din 2012-2015.
Fosta șefă a DIICOT Alina Bica a arătat că fragmente din proiectul noii SNA sunt preluate cuvânt cu cuvânt după fosta strategie, pentru 2012-2015. Într-adevăr, se poate constata ușor că și capitolul referitor la Valori, și cel referitor la Principii, din SNA 2016-2020, sunt preluate copy-paste din fosta strategie. Bica a fost secretar de stat în guvernul Boc, la Justiție, și a lucrat, atunci, la elaborarea SNA. Strategia a fost concepută în timpul guvernării Boc și a fost adoptată prin HG în timpul guvernării lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Un medic iese la lumină. Camelia Roiu: ”Guvernul Cioloș greșește dacă crede că va curăța spitalele cu aceiași manageri care le-au ținut în mizerie!” (tolo.ro)
Doctorul ATI care a făcut publice, în decembrie 2015, infecțiile nosocomiale, iar în iulie 2016 a oferit filmul cu viermii a decis să-și facă cunoscută identitatea.
Soluțiile oferite de minister nu rezolvă problema mizeriei din Spitalul de Arși, ci reprezintă doar o cosmetizare a acesteia.  E o eroare a acestui guvern dacă crede că va face curățenie în spitale cu aceiași manageri care au tocat banii, ținîndu-le în mizerie, spune medicul anestezist Camelia Roiu. Ministrul l-a rugat pe managerul interimar Nițescu, care deține și funcția de director medical de ani de zile și care a gestionat inclusiv viermii, să participe, împreună cu alți doi colegi, la găsirea de soluții, explică doctorul ATI.
16 ani de experiență are doctorul anestezist Camelia Roiu la Spitalul de Arși: până în 2000 a fost medic-rezident la Spitalul Municipal.

90.000 de români vor să plece să muncească în străinătate. O treime sunt tineri (Ziarul Financiar)
În ciuda faptului că România are cea mai mare creştere economică din Eu­ropa (4,3% în T1), iar multinaţio­nalele şi companiile româneşti caută nonstop angajaţi, aproape 90.000 de ro­mâni au aplicat în ultimele trei luni pentru un loc de muncă în străinătate.  România pierde peste 1 mld. euro pe an în contul lor.
„Tinerii de peste 25 de ani care vor să ple­ce din ţară să muncească sunt absolvenţi de facultate. Principalul motiv pentru care aleg să plece este acela că termină facultăţi cu profiluri care nu le asigură locuri de muncă sau sunt foarte puţine poziţii deschise pe piaţa muncii“, spune Raluca Peneş, HR Coordina­tor în cadrul companiei de externalizare de ser­vicii de HR Smartree România.
Ajunși în străinătate, tinerii devin şoferi de taxi sau tir, barmani sau ospătari, chiar dacă au studii superioare şi ar putea să îşi găsească în ţară un loc de muncă specializat.
Comparativ cu statele membre ale Uniunii Europene, România are printre cele mai mici salarii medii pe economie de numai 464 de euro pe lună, pe când salariul mediu la nivelul ţărilor membre UE este de peste 2.300 de euro net pe lună, adică de cinci ori mai mult decât în România.

Proiectul USR, la răscruce: Socoteala lui Nicușor Dan nu se potrivește cu legea electorală (România Liberă)
Planul de a strânge partidele noi în proiectul Uniunea Salvați România (USR) se lovește de primele obstacole. O alianță riscă să nu treacă pragul electoral, dar formațiunile din provincie nu sunt încântate de perspectiva unei fuziuni. Majoritatea partidelor de pe plan local nu vor să fuzioneze cu USR pentru a nu își pierde identitatea. Pe de altă parte, scenariul unei alianțe ridică probleme de ordin electoral. Potrivit legii electorale pragul pentru un partid politic este de 5%. În czul unei alianțe, pragul crește la 8% pentru două partide, 9% pentru trei partide și 10% pentru patru sau mai multe. 

CCR discută sesizarea Guvernului privind pensiile speciale ale aleşilor locali (Jurnalul Național)
Curtea Constituţională a României (CCR) discută, la 20 iulie 2016, sesizarea privind pensiile speciale ale aleşilor locali, depusă de Guvern la 27 iunie 2016. Principalul argument invocat de Guvern în sesizare este acela că impactul bugetar al aplicării legii în forma actuală adoptată de Parlament ar fi unul semnificativ (în jur de 400 de milioane de lei pe an). Guvernul a mai sesizat CCR pe aceeaşi propunere legislativă şi la 28 decembrie 2015.
Și tot astăzi, se discută la CCR homo-căsătoriile, anunță JN. Conform legislației, deciziile pe care Curtea Constituțională a României trebuie să le ia astăzi, în cazul căsătoriilor între persoane de același sex, sunt condiționate de o prevedere clară din Codul Civil. Aparent, două cereri formulate către CCR se bat vap în cap, iar acceptarea lor ar fi imposibilă. Tabăra antigay cere modificarea Constituției, astfel încât să prevadă expres că se pot încheia căsătorii doar între un bărbat și o femeie, iar doi bărbați care s-au căsătorit în Belgia cer statului român să le admită actul oficial. Răspunsul CCR ar putea fi negativ în ambele cazuri.

 
Revista presei românești - 20 iulie 2016