Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S-a născut a treia forţă pe scena politică din România (Evenimentul Zilei)

Maestrul Radu Beligan, finalul unui mare spectacol (Jurnalul Național) - Pensii speciale: cum i-au păcălit parlamentarii pe baronii locali (România Liberă) - Absolvenţii de bac, la jumătate în opt ani. Facultăţile din toată ţara strigă după candidaţi (Ziarul Financiar) - De ce bate pasul pe loc strângerea de fonduri pentru „Cuminţenia Pământului“ (Adevărul) - A  închis valiza (Gazeta Sporturilor)

Maestrul Radu Beligan, finalul unui mare spectacol (Jurnalul Național)
Radu Beligan a murit. Marele actor ne-a părăsit ieri, la vârsta de 97 de ani, dintre care 79 petrecuți pe scenă. Era cel mai în vârstă actor din lume aflat în activitate, declarat astfel încă din 2013, și inclus în rândul celor mai puternice personalități din domeniul divertismentului, alături de celebrități de la Hollywood. Ultima piesă în care a jucat, chiar anul acesta, a fost „Nemuritorul”.
„M-am născut în Halta Galbeni, în Moldova, judeţul Bacău, în magazia de mărfuri a gării. Tata era numit acolo impiegat. Mama era grecoaică, venea din ţara care a inventat teatrul, ştia franţuzeşte...”. Este o frântură dintr-un interviu acordat Jurnalului Național de Radu Beligan...

S-a născut a treia FORŢĂ pe scena politică din România. Planul prin care Traian Băsescu vrea să DEVINĂ PREMIER. Deja se pregăteşte programul de guvernare (Evenimentul Zilei)
După şase ani de existenţă, UNPR dispare, fiind absorbit de PMP. Noua formaţiune se pregăteşte să intre în campanie, cu Traian Băsescu gata să fie șeful Guvernului
Ieri, la Congresul de fuziune între PMP şi UNPR, Traian Băsescu a creionat deja o schiţă a unei viitoare guvernări.
● Prima prioritate pe care o are PMP este susţinerea unei noi legi a Sănătăţii, după modelul proiectului din ianuarie 2012, este nevoie de „un mix” între stat şi privat, în acest sistem.
● A doua prioritate este revenirea la vechea formă a Legii Educaţiei, aşa cum era ea la momentul în care guvernul Boc şi-a asumat răspunderea pentru ea. Băsescu a mai spus că au fost aduse nu mai puţin de 95 de modificări „pentru a menţine mediocritatea şi falsul”.
● Al treilea obiectiv pe care-l va avea noua formaţiune este ca Apărarea să dispună de un buget de 2,2% din PIB şi să dirijeze o parte din aceşti bani către industria autohtonă de apărare. 
● A patra prioritate va fi interzicerea tăierii pădurilor, cu excepţia lemnelor necesare producţiei de „mobilier românesc” şi pentru foc.
În septembrie, PMP îşi va lansa programul de guvernare, iar şefii de departamente vor fi miniştri din umbră.

Pensii speciale: cum i-au păcălit parlamentarii pe baronii locali (România Liberă)
Curtea Constituțională a respins legea prin care aleșii locali ar fi primit pensii speciale, acceptând o contestație a Guvernului Cioloș. Magistrații CCR au atras atenția că Parlamentul a revotat prevederi declarate deja neconstituționale. O lege similară privind pensiile parlamentarilor a intrat în vigoare pentru că politicienii au evitat să o conteste la CCR.

Lovitura demografică în plin pentru România şi economie. Absolvenţii de bac, la jumătate în opt ani. Facultăţile din toată ţara strigă după candidaţi (Ziarul Financiar)
Deşi aparent populaţia României a scă­zut din 1989 în prezent doar cu 15%, de fapt scăderea populaţiei şcolare este mult mai mare, pentru că cei 3 milioane de români plecaţi din ţară şi-au luat, în cea mai mare parte, copiii cu ei. Ca ur­mare, astăzi liceele şi universităţile ră­mân goale.
Reducerea la jumătate în opt ani a unei generaţii de absolvenţi este un şoc pentru sistemul universitar, dar pe de altă parte poate fi o şansă pentru creşte­rea calităţii.

De ce bate pasul pe loc strângerea de fonduri pentru „Cuminţenia Pământului“ (Adevărul)
Ministerul Culturii a făcut mai multe greşeli, care-l duc spre un rezultat previzibil. Puţin peste 5% (315.717 de euro) din suma necesară s-au strâns până acum pentru sculptura lui Brâncuşi, ceea ce înseamnă că, până pe 30 septembrie, ar trebui să se doneze 74.000 de euro pe zi. 
Intenţiile bune şi mobilizarea, în ultima vreme, a celor responsabili din Ministerul Culturii (MC) nu ţin loc de eficienţă şi de rezultate concrete. Primele greşeli au fost făcute încă de la începutul campaniei de subscripţie naţională pentru achiziţionarea sculpturii lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului“.

A  închis valiza (Gazeta Sporturilor)
Becali a cumpărat jucători de doar 400.000 de euro, cea mai mică investiție a Stelei din ultimii 7 ani. Într-o vară în care atacă grupele Champions League, patronul a cheltuit numai 10% din cele 4 milioane de euro obținute pe Chipciu și Varela pentru a-i achiziționa pe Vlad Achim și Ovidiu Popescu.

 
Revista presei românești - 21 iulie 2016