Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Clasa politică actuală vrea familie tradițională (Adevărul)

România, de 100 de ori în urma Bulgariei (România Liberă) - Trump propune o nouă ordine în Occident: „apărare contra cost“. România nu se califică (Ziarul Financiar)

Clasa politică actuală vrea familie tradițională (Adevărul)

Toate partidele parlamentare susţin modificarea Constituţiei, astfel încât să se stipuleze clar că familia este formată între un bărbat şi o femeie, definiţie susţinută de Biserica Ortodoxă.
Curtea Constituţională (CCR) a avizat favorabil iniţiativa de modificare a Constituţiei, astfel încât definiţia familiei să capete o formulare susţinută de biserică. Pasul următor e ca Parlamentul să voteze un proiect legislativ de modificare a Legii Fundamentale, însă e nevoie de un larg consens politic: mai exact, o majoritate de două treimi, adică o bună parte a Opoziţiei să bată palma cu Puterea. „Weekend Adevărul“ a stat de vorbă cu aleşi de la toate partidele parlamentare, iar răspunsul, fie că vorbim de stânga sau de dreapta, a fost acelaşi: „susţinem“. 
Codrin Ştefănescu, secretar general adjunct PSD: „N-am auzit o poveste cu Feţi-Frumoşi, ci am auzit doar povestea cu Făt-Frumos şi Ileana Cosânzeana. N-am auzit că Făt-Frumos se duce să scape un alt Făt-Frumos din ghearele zmeului”.
Raluca Turcan, vicepreşedinte PNL: „Aş vota cu două mâini dacă se poate. Cred structural  în familia tradiţională”. 
Haralambie Vochiţoiu, senator PMP: „Cred că cei care au alte orientări sexuale ar trebui să fie mulţumiţi că nu mai sunt prigoniţi de societate, cum au fost în alte vremuri. Adică să-i lăsăm în pace, dar să ne lase şi ei pe noi”. 

 

România, de 100 de ori în urma Bulgariei (România Liberă)

Numărul străinilor care ajung în stațiunile din Constanța a scăzut dramatic, până la circa 5% din totalul turiștilor. De ce s-a întâmplat așa? Când alegi o destinație turistică există o condiție obligatorie: să ai cu ce ajunge acolo. Din această perspectivă, Constanța are o problemă, din moment ce aeroportul Mihail Kogălniceanu dispune de doar două curse regulate pe zi. Al doilea motiv este cel al tarifelor. Și dacă ar avea cu ce să vină, turistul străin ar găsi aici prețuri mai mari decât s-ar aștepta sau chiar mai mari decât pentru alte destinații estivale din Europa sau din lume. Germanii, turiști care au bani și știu ce vor, au refuzat să mai vină pe litoralul românesc deoarece zgomotul din stațiuni nu îi lasă să se odihnească noaptea, calitatea serviciilor este sub standard, prețurile – mai mari decât în Bulgaria, de exemplu, dar și din cauza câinilor fără stăpân care îi lătrau și atacau pe unde apucau. Cele câteva semne pozitive de creștere care există sunt prea firave pentru a spera la o revigorare reală a litoralului românesc ca destinație internațională.
40.000 de turiști străini pe litoralul românesc, 4 milioane pe cel bulgăresc.

Trump propune o nouă ordine în Occident: „apărare contra cost“. România nu se califică (Ziarul Financiar)

Donald Trump, candidatul republican pentru alegerile prezi­denţiale din SUA, condiţionează inter­venţia Americii în apă­rarea aliaţilor. În opi­nia acestuia, dacă Rusia atacă ţările baltice, America va exa­mina mai întâi dacă Estonia, Lituania sau Letonia şi-au plătit contribuţia la apărarea comună şi apoi vor decide dacă intervin sau nu: dacă şi-au plătit-o, intervenim, dacă nu, nu!
Într-un interviu pentru New York Times, Trump şi-a reluat o idee mai veche potrivit căreia îşi va forţa aliaţii să-şi asume costurile de apărare, pe care, susţine el, Statele Unite le-au suportat timp de zeci de ani, fără să primească nimic în schimb.
Contribuţia unei ţări la bugetul Alianţei Nord-Atlantice trebuie să fie de 2% din PIB. Puţine ţări alocă însă atâţia bani. Bugetul de apărare al României a fost constant, în ultimii 10 ani, în jurul valorii de 1% din PIB. Anul acesta Apărarea a primit 11 miliarde de lei (2,5 mld. euro), echivalent a 1,4% din PIB-ul estimat. Prin urmare, România nu ar îndeplini standardele lui Trump, dacă acesta ar fi preşedinte în ziua de azi. SUA cheltuiesc pentru apărare în jur de 650 de miliarde de dolari anual, echivalentul a 3,5-4% din PIB. Însă SUA sunt prima putere economică a lumii tocmai pentru că sunt şi prima putere militară.

 
Revista presei românești - 22 iulie 2016