Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, visează bani pentru demolarea sistemului medical (Evenimentul Zilei)

Care sunt cele mai căutate specializări ale universităţilor (Adevărul) - De ce pierde România războiul porturilor (România Liberă) - Toți fug de Steaua (Gazeta Sporturilor)

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, visează bani pentru demolarea sistemului medical (Evenimentul Zilei)

Într-un interviu acordat săptămânalului Capital, actualul ministru al Sănătății spune exact ce planuri are pentru a stopa declinul din sistemul sanitar. Urgentă este construirea a trei spitale regionale, la Cluj, Iași și Craiova, dar pentru care statul român nu a atras suficiente fonduri, așa cum se credea. Legat de criza de la Spitalul de Arși, care este într-o stare deplorabilă, demnitarul crede că în primul rând e urgentă renovarea secției de Terapie Intensivă, închisă după ce s-a descoperit că un pacient, care a decedat ulterior, avea rănile pline de viermi. Legat de gravitatea infecțiilor nosocomiale, ministrul spune că, dacă ar fi să ia acum măsuri drastice, ar trebui să închidă 80% din spitale.

Care sunt cele mai căutate specializări ale universităţilor (Adevărul)

Peste 20.000 de candidaţi şi-au depus dosarele în sesiunea din iulie pentru admiterea la studii de licenţă la facultăţile Universităţii din Bucureşti. Cele mai căutate specializări de aici sunt Limbi Moderne Aplicate (75,9 candidaţi pe loc), Administrarea Afacerilor şi Geografia Turismului (8,7 candidaţi pe loc), dar în comparaţie cu anii trecuţi concurenţa a scăzut. La Academia de Studii Economice s-au înscris peste 8.500 de candidaţi, concurenţa medie la buget fiind de 3,02 candidaţi pe loc. Cea mai mare concurenţă se înregistrează în domeniul Cibernetică economică, 8,43 de candidaţi pe loc.

De ce pierde România războiul porturilor (România Liberă)

Avantajele pe care le are Portul Constanța în fața competitorilor săi de pe continent sunt anulate de mai mulți factori, printre care investițiile realizate de țările din regiune și de unele decizii cel puțin discutabile ale Ministerului Transporturilor din București. Astfel, deși este al patrulea port ca mărime al Europei, Constanța se situează pe locul 20 ca trafic de mărfuri. Astfel, portul românesc are un trafic de circa 50 de milioane de tone anual pe când cel din Rotterdam ajunge la 500 de milioane de tone. Autoritățile centrale și locale românești preferă să se agațe de câteva mituri în loc să facă investiții. Unul dintre acestea, fals, este acela că piața Europei Centrale și de Est ne este deschisă pentru că suntem mai aproape cu câteva mile marine de marile centre de comerț din Orient. Din păcate, acest lucru este aproape irelevant. „Ceea ce este geografic scurt nu este și economic scurt”, au explicat pentru România liberă specialiștii din domeniu. În aceste condiții, România a pierdut trafic în fața unor țări care nici măcar nu au ieșire la mare, cum ar fi Ungaria.

Toți fug de Steaua (Gazeta Sporturilor)

Cu două zile înaintea debututlui în preliminariile Ligii Campionilor, Hamroun „a dezertat”. Algerianul vrea să joace în Quatar, unde ar câștiga de 5 ori mai bine. După ce Chipciu a plecat la Anderlecht, iar Varela la PAOK, Reghe are mari probleme în a alcătui „primul 11”. 

 

 
Revista presei românești - 25 iulie 2016