Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Securiștii Justiției, scoși de la naftalină (România liberă)

Bolnavi lăsați cu bună știință să moară în chinuri groaznice (Evenimentul Zilei) - România de la lumina lămpii (Jurnalul Național) - Câți bani fac deținuții pe seama statului:1 milion de euro în 2016 (Adevărul) - Tolontan din Brazilia: Singurul pericol pe plaja din Rio e să te îndrăgostești de ea! (Gazeta Sporturilor) - Câți bani fac deținuții pe seama statului:1 milion de euro în 2016 (Adevărul)

Securiștii Justiției, scoși de la naftalină (România liberă)

După aproape zece ani în care nu s-a mai discutat despre controversatul Serviciu Independent pentru Protecție și Anticorupție – SIPA, subiectul revine în actualitate.
Ministerul Jus­ti­ției a inițiat un proiect de hotărâre de guvern prin care să se inventarieze arhivele SIPA, fost serviciu secret al ministerului, pentru a le sorta și arhiva în funcție de natura documentelor. Cele secrete și care nu pot fi desecretizate cel mai probabil vor ajunge în arhivele Servi­ciului Român de Informații, ce­lelalte, la Arhivele Naționale ale Statului.
SIPA a fost una dintre cele mai controversate structuri de informații postdecembriste, prin care procurori, judecători sau avocați au fost șantajați de către politicieni pentru a-și executa adversarii. Magistrații care nu executau ordine politice erau șantajați, la rându-le, cu declarații care să le ateste presupuse fapte de corupție, smulse de la pușcăriași (pe care magistrații vizați de SIPA i-au arestat sau condamnat).
Cea mai neagră perioadă a acestui serviciu secret a fost între 2001-2003, când la cârma instituției a apărut fostul ofițer de Securitate Marian Ureche, cu adjuncții săi, toți ofițeri ai temutei poliții politice comu­nis­­te. Între 2001-2003, la cârma Ministerului Justiției s-a aflat Rodica Stănoiu, la rându-i co­laboratoare deconspirată a fostei Securități, iar premier era Adrian Năstase.
Un caz sumbru de folosire a informațiilor SIPA de către oamenii politici de la putere a fost în 2002, când Adrian Năstase a dat ordin ca procurorul orădean Alexandru Lele să fie arestat. Vina acestuia din urmă a fost că îndrăznise să-l aresteze pe un contraba­dist (Adrian Tarau), fiu de vice­președinte PDSR (PSD), sponsor important al partidului. Pentru executarea ordinului de arestare a fost trimis de la Parchetul General tânărul procuror Cristian Panait...

 

Au muncit o viață întreagă, dar pentru ei statul nu are bani. Bolnavi lăsați cu bună știință să moară în chinuri groaznice (Evenimentul Zilei)

Sâmbătă dimineață, ora 8.30. Oră la care unii încă se codesc să se dea jos din pat. Asistenta Florina e demult în picioare. O mână de om, cară după ea o plasă plină-ochi cu mănuși chirurgicale, feșe, dezinfectante pentru piele, creme cu antibiotic și cine mai știe ce. Mai are, pe umăr, și-o geantă mare de-i ajunge la genunchi. Are în ea și un laptop de vreo patru kilograme și cititorul de card de sănătate. Lucrează de ani buni la un mare spital, la „Chirurgie”, dar, cum salariul e mic s-a angajat și la o firmă de îngrijiri la domiciliu. În part time. „Trei ore nu-i mare lucru. E un ban în plus și fac ce știu” spune femeia. Nu pentru mult timp însă. CASMB a introdus în norme un paragraf care le va interzice firmelor de îngrijiri la domiciliu să mai angajeze asistente medicale din spitale, în part-time...

 

România de la lumina lămpii (Jurnalul Național)

La un veac și jumătate de la inventarea becului electric, într-o mare parte din casele românilor arde încă lumânarea. Peste 60 de mii de familii din 2.000 de localități stau fără curent, deși promisiuni au tot fost. Ar fi nevoie de aproape 150 de milioane de euro și de un pic de voință din partea statului. Un grup de tineri a venit cu o soluție pentru a aduce lumina în casa acestor oameni.

 

Câți bani fac deținuții pe seama statului:1 milion de euro în 2016 (Adevărul)

Revolta din penitenciare a dat unor deţinuţi idei de „afaceri“. Pentru că în închisori condiţiile de detenţie sunt precare, deţinuţii au învăţat să facă plângeri la CEDO, care sunt admise pe bandă rulantă. Doar în primele 6 luni ale acestui an, peste 2.000 de plângeri au fost admise, statul urmând să plătească mai bine de un milion de euro. Cum o decizie-pilot din partea CEDO este iminentă, Guvernul a transmis Curții de la Strasbourg un memorandum de amânare a acestei decizii.

 

Tolontan din Brazilia: Singurul pericol pe plaja din Rio e să te îndrăgostești de ea! (Gazeta Sporturilor)

Corespondență din Rio de Janeiro – 10 zile până la deschiderea Olimpiadei.
"Stai pe una dintre zecile de plaje din Rio. Nisipul e alb și are consistența făinii de dinainte de a dospi cozonacul bunicii. 
Orașul nu e ieftin, viața medie e mai scumpă decît la noi, dar și salariile sînt mai bune. 
”Un profesor pe o poziție de intrare la o școală privată cîștigă puțin peste 1.000 de dolari”, spune un voluntar.
Pe plaja de la Barra da Tijuca soarele mătură peisajul și te anunță că ai intrat în zona liberă de stres.
Nu miroase a gaze arse de bărci pe apă, nu se face schi nautic peste capetele copiilor, nu sînt peturi înfipte strategic în nisip.
Apa de 20 de grade are nuanța tablourilor lui Gauguin din Tahiti, iar oamenii plutesc senini în peisaj"... Integral în Gazeta Sporturilor și pe tolo.ro.

 
Revista presei românești - 26 iulie 2016