Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicina de urgență a intrat în moarte clinică (Jurnalul Național)

Statul, cel mai abil pierzător: S-a dus la Curtea de la Paris să ia 1 mld. euro de la Enel, dar le-a plătit italienilor cheltuielile cu avocaţii (Ziarul Financiar) - „Blestemul resurselor“ arde România (Adevărul) - Scriitorul Norman Manea: Ferească Dumnezeu să ia premiul Nobel cineva de la noi! (România liberă) - Povestea stupefiantă la propriu a lui Mihai Donisan, atletul despre care Federația susține că ”s-a dopat pe bani publici” (Gazeta Sporturilor)

Medicina de urgență a intrat în moarte clinică (Jurnalul Național)

Întregul sistem de Sănătate e aprope de colaps. Iar medicina de urgență abia dacă mai respiră. După 26 de ani în care sute de medici au părăsit țara fără ca autoritățile să ia vreo măsură concretă, am ajuns să nu mai avem suficienți medici pentru a acoperi gărzile în aproape toate Unitățile de Primiri Urgențe. Un medic muncește cât trei și câștigă cam 3% din leafa omologului belgian. 3.000 de medici intră anual în sistem, dar alți 3.500 îl părăsesc prin pensionare, deces sau migrație, potrivit statisticilor furnizate de Colegiul Medicilor din România. Dacă nu se iau măsuri urgente, românii ar putea muri cu zile așteptând în van ambulanța.

Statul, cel mai abil pierzător: S-a dus la Curtea de la Paris să ia 1 mld. euro de la Enel, dar le-a plătit italienilor cheltuielile cu avocaţii (Ziarul Financiar)

Statul român „bifează“ o nouă înfrângere în lupta cu gi­ganţii energetici internaţionali la Curtea de Arbitraj de la Paris, de data aceasta fiind vorba despre un dosar în care ce­rea despăgubiri de aproape un miliard de euro deschis îm­po­tri­va Enel pentru fosta Electrica Mun­te­nia Sud. 
Din 24 de capete de cerere, Curtea a respins 23, 17 au fost nefondate, iar două erau deja prescri­se. Vestea le-a fost tri­misă autorităţilor de la Bucureşti pe 20 iu­lie. Astfel, în loc să primească aproape 1 mld. euro, sta­tul va suporta cheltuieli de 1,5 mil. eu­ro, suma care acoperă şi nota de plată pentru avocaţii Enel. Dosarul pentru care s-a dat verdictul are numărul 19431/MHM/2013 şi potrivit informaţiilor din raportul de administrare pe 2015 redactat de SAPE (Socie­ta­tea de Administrare pentru Participaţii în Energie) disputa era în „legătură cu contractul de privatizare Electrica Mun­te­nia Sud, în care societatea (SAPE) a fost reprezentată de Mocanu şi Asociaţii (fosta Boştină).“

„Blestemul resurselor“ arde România (Adevărul)

România dispune de resurse energetice, însă acestea nu sunt atât de abundente pe cât credem, iar o mare parte sunt extrase la preţuri necompetitive, se arată în proiectul de Strategie Energetică. Documentul publicat de Ministerul Energiei recomandă creşterea interconexiunilor cu alte ţări şi dă exemplu Austria şi Ungaria, state cu puternică orientare către Rusia.

Scriitorul Norman Manea: Ferească Dumnezeu să ia premiul Nobel cineva de la noi! (România liberă)

Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români a împlinit, pe 19 iulie, 80 de ani. Norman Manea a fost aniversat în țară încă din primăvară, când editura Polirom a lansat o ediție specială a volumului „Întoarcerea huliganului“.
Norman Manea a participat, pe 23 mai, la o sesiune aniversară, care a avut loc la Biblioteca Academiei Române, iar președintele Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer. Tot în mai, scriitorul a acordat un interviu pentru „România liberă“, în care a vorbit despre obsesia românilor pentru premiul Nobel, despre literatura ca marfă și despre interviuri. „Avem o presă, nu numai în România, extrem de vulgară și neinformată, și stupidă. Dar sunt aici ca musafir, iar ca musafir trebuie să fiu politicos.”

Povestea stupefiantă la propriu a lui Mihai Donisan, atletul despre care Federația susține că ”s-a dopat pe bani publici” (Gazeta Sporturilor)

De16 ani nu s-a întâmplat ca un atlet român să fie exclus direct de la Olimpiadă. Șeful FRA Ion Sandu îl acuză pe sportiv ”de nesimțire” și amenință că-i dă clubul în judecată.
Găsiți în ziarul sportiv corespondența de la Rio de Janeiro, semnată de Cătălin Tolontan, cu 8 zile înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice.

 
Revista presei românești - 28 iulie 2016