Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sorin Buşe, ministrul transporturilor: CNADNR trebuie să iasă din „sfera teoreticului“ şi să înceapă să execute lucrări în regie proprie (Ziarul Financiar)

sorin-buse-sursa-renault-465x215.jpg

Sorin Bușe
Sursa imaginii: 
Renault

Misterele din declarațiile de avere ale viceguvernatorului BNR, acuzat de luare de mită (România Liberă) - Misterul organizării evenimentelor sportive la „Șosea” a fost dezlegat. Bulevardul Kiseleff era la discreția unui inculpat, omul lui Sorin Oprescu (Evenimentul Zilei) - Ce schimbări aduce 1 august în economie (Adevărul) - O săptămână de 10 (Gazeta Sporturilor)

Interviu. Sorin Buşe, ministrul transporturilor: CNADNR trebuie să iasă din „sfera teoreticului“ şi să înceapă să execute lucrări în regie proprie (Ziarul Financiar)

Compania de Drumuri Na­ţio­nale şi Auto­străzi (CNADNR) trebuie să-şi re­câştige expertiza în do­meniul construc­ţi­ilor de dru­muri şi să se implice activ în pro­iecte, in­clusiv prin realizarea lor în regie pro­prie, este de părere Sorin Buşe, primul exe­cutiv din mediul privat care a preluat la începutul lunii iulie portofoliul de la trans­porturi, în cabinetul condus de Dacian Cioloş.
„CNADNR şi-a asumat în regie proprie groapa de pe Sibiu-Orăştie. Poate părea un lucru mic, dar în realitate este unul mare. Şi nu s-a oprit aici. Şi pe DN76 Deva-Oradea un lot este construit de CNADNR după ce contractul cu constructorul a fost reziliat“, a spus Sorin Buşe într-un interviu acordat ZF.
Buşe, 56 de ani, a condus Renault Technologie Rou­ma­nie între 2010 şi 2015, iar apoi a aplicat pentru poziţia de CEO la Tarom, criticând atunci sis­temul neclar şi incert de conducere al companiilor de stat.
Nici acum Buşe nu iartă modul de organizare al uneia dintre cele mai mari companii pe care le are în subordine – CNADNR, un colos cu 6.000 de angajaţi, din care doar 8% au sarcini legate de dezvoltarea şi construcţia de noi autostrăzi şi drumuri naţionale, res­tul de salariaţi având atribuţii legate exclusiv de ad­mi­nis­trarea şi întreţinerea reţelei existente, potrivit Sindi­catului Drumarilor. „Nu neapărat numărul angajaţilor reprezintă un in­di­cator de performanţă, ci profesionalismul, implicarea, mo­ti­varea şi metodele cu care cei implicaţi girează solu­ţi­ile. Curajul de a-şi asuma decizii care tre­buie luate, de a nu le amâna, de a nu le evita, de a nu mai cere o hârtie nu ştiu de unde. Modelul ar trebui analizat, nu numărul an­gajaţilor. Din analiza mea până acum sunt multe lu­cruri de îmbunătăţit la CNADNR, modul în care sunt tra­tate investiţiile, cum sunt girate proiectele, relaţia cu furni­zorii, toate acestea reprezintă un model de business care poate fi şi va fi îmbunătăţit“, a declarat Sorin Buşe.

 

Misterele din declarațiile de avere ale viceguvernatorului BNR, acuzat de luare de mită (România Liberă)

Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu este acuzat de procurorii anticorupție că ar fi primit mită de 1 milion de euro, în anul 2 008, când ocupa funcția de președinte al camerei Deputaților. Potrivit DNA, Olteanu ar fi cerut acești bani pentru a-i convinge pe membrii Guvernului (condus la acea dată de Călin Popescu Tăriceanu) să-l numească pe jurnalistul și activistul Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Până la dovedirea acuzațiilor, bazate pe dezanunțul unui dintre oamenii de încredere ai lui SOV, un singur lucru este cert.
Conturile viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu au crescut cu peste 10.000 de euro lunar, timp de trei ani, după presupusa încasare a mitei de la Sorin Ovidiu Vîntu. Astfel, între 2009 și jumătatea lui 2012, Bogdan Oltea­nu a depus în conturi personale 980.000 lei și 100.000 euro. În tot acest timp însă, Olteanu și-a cumpărat o mașină de lux (Lexus), a plătit pensie alimentară de 1.500 euro lunar și a trebuit să-și acopere și cheltuielile personale. Sursa tuturor acestor venituri este neclară, dacă nu de-a dreptul misterioasă.

 

Misterul organizării evenimentelor sportive la „Șosea” a fost dezlegat. Bulevardul Kiseleff era la discreția unui INCULPAT, omul lui Sorin Oprescu (Evenimentul Zilei)

Patronul firmei care organiza evenimentele sportive din faţa sediului PSD este băgat până în gât în dosarul „Apa Nova” şi prieten din copilărie cu fiul fostului primar general.

Ce schimbări aduce 1 august în economie (Adevărul)

Guvernul a decis ca de la 1 august 2016 să scadă TVA la serviciile din agricultură, să demareze prima etapă în reforma salariilor plătite angajaţilor din sectorul public şi să se simplifice procedurile de înscriere la Fisc a plătitorilor de TVA. Ziarul prezintă principalele detalii ale acestor măsuri.

 

O săptămână de 10 (Gazeta Sporturilor)

După 40 de ani de la succesele Nadiei, o altă româncă a câștigat la Montreal. Simona Halep s-a impus la Rogers Cup, după ce a trecut în Finală de Madison Keys cu 7-6, 6-3.
Orașul Montreal are multiple semnificații pentru România. În 1976, Nadia a intrat în lumea zeilor, după performanța de la Jocurile Olimpice. La 40 de ai de când gimnastica din România primea primul 10 din istoria JO, o altă româncă și-a scris propria istorie. Simona Halep a cucerit al 14-lea trofeu al carierei, după o săptămână plină în care a jucat și la simplu și la dublu. Pentru victorie Simona a primit 497.700  de euro. Pentru finala jucată la dublu, în compania Monicăi Niculescu (și pierdută în fața cuplului Ekaterina Makarova – Elena Vesnina), premiul în bani a fost de 71.920 de dolari – bani pentru “cumpărături”. 

 
Revista presei românești - 1 august 2016