Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce ar fi fost dacă îl înscăunam pe Rege în 1990? (Adevărul)

Guvernul și liderii politici nu știu cum s-o îngroape pe Regina Ana (Evenimentul Zilei) - Partidele votează, Cioloș plătește (România Liberă) - Paradoxul economiei: Companiile cu afaceri zero generează 20% din totalul pierderilor din economie (Ziarul Financiar)

România fără Regină (Adevărul)

S-a născut pe vremea tramvaielor trase de cai, a luptat în Al Doilea Război Mondial, a trăit aproape şapte decenii alături de Regele Mihai şi au avut împreună cinci fiice. S-a stins în Elveţia după o lungă suferinţă. Ca o boltă peste un secol, moartea ei a fost anunţată pe Facebook: „Regina Ana a trecut la cele veşnice“.
Regina Ana, soţia Regelui Mihai, s-a stins din viaţă, ieri, într-un spital din Elveţia, la vârsta de 92 de ani. Starea ei de sănătate se degradase tot mai mult în ultimul an. Românii îşi vor putea lua rămas bun de la Regină, pe parcursul zilelor următoare, la Palatul Regal din Bucureşti şi la Castelul Peleş din Sinaia. Va fi înmormântată la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, acolo unde îşi dorm somnul de veci membrii familiei regale. 
“Moartea Reginei Ana sărăceşte şi mai mult o Românie aflată de prea mult timp în criză de repere, modele şi valori umane”, scrie în editorial Ion M. Ioniță. „Cum ar fi arătat România astăzi, dacă am fi avut o restaurare monarhică în 1990?” se întreabă ziaristul. „Ar fi fost un experiment istoric, pe care nicio altă ţară fostă comunistă nu avea cum să-l încerce. Desigur, nimeni nu poate spune că ar fi avut succes sau în ce măsură ar fi avut succes. Putem doar presupune. Dar, cu certitudine, România ar fi arătat în alt mod astăzi... 
Realitatea ultimilor 27 de ani arată degradarea continuă a spaţiului public. Ce ţineţi minte din ultimul mandat parlamentar? Câte dezbateri, câte discursuri, câte personaje politice au crescut şi s-au impus pe scenă în aceşti patru ani? 
Agenda publică e ocupată numai cu scandaluri de corupţie, din toate guvernările. 
Un reper moral major în fruntea statului ar fi putut opri o asemenea derivă”
, scrie Ion M. Ioniță în ziarul de astăzi.

 

Guvernul și liderii politici nu știu cum s-o îngroape pe Regina Ana (Evenimentul Zilei)

Potrivit unor surse din Executiv, Guvernul urmează să decidă că ziua în care regina va fi înmormântată la Curtea de Argeș, 13 august, să fie zi de doliu național. Executivul dezbate însă dacă trebuie sau nu organizate funeralii de stat, așa cum s-ar pregăti în cazul unor foști conducători ai României
Discuția este sensibilă întrucât, potrivit unor surse din Executiv, Regina Ana nu a fost niciodată șef de stat și nici nu are cetățenie română. În schimb, Regele Mihai este, potrivit legii, fost șef al statului român. Cel mai probabil, o decizie ar urma să fie luată miercuri, când va avea loc ședința săptămânală a Executivului.
Casa Regală a anunțat deja, într-un comunicat, că vor fi organizate „Funeralii regale”, așa cum s-a întâmplat în 1938, când Regina Maria a fost condusă pe ultimul drum.

 

Partidele votează, Cioloș plătește (România Liberă)

În an electoral, Parlamentul și Guvernul au aprobat legi care vizează majorări de salarii, pensii sau ajutoare sociale. Acum, a venit nota de plată. Guvernul susține că a găsit fonduri, analiștii financiari pun la îndoială estimările Ministerului Finanțelor. Potrivit proiectului de rectificare bugetară, Executivul va tăia 875 de milioane de lei de la Transporturi, Agricultură, Cultură, și Dezvoltare Regională. Câștigătorul detașat este Ministerul Muncii, care primește 2,8 miliarde de lei în plus. 
Analiștii financiari critică inconsecvența actualului cabinet. „Guvernul Cioloș a promis că nu va face nicio creștere salarială fără reforma administrației publice, dar acum, a mers pe vechea schemă a majorării salariilor în an electoral”, a declarat Florin Câțu. El mai spune că estimările Executivului sunt prea optimiste. „Menținerea deficitului bugetar, anunțată de Guvern, se bazează pe ipoteza creșterii cheltuielilor, dar și a veniturilor. Veniturile sunt crescute din pix, cheltuielile sunt reale”. 

 

Paradoxul economiei: Companiile cu afaceri zero generează 20% din totalul pierderilor din economie (Ziarul Financiar)

Aproape 650.000 de companii şi-au depus rezultatele financiare pe anul trecut la Ministerul de Finanţe, iar dintre acestea circa 180.000 au raportat afaceri zero. Jumătate dintre firmele care figurează cu afaceri zero au înregistrat pierderi şi numai 4.500 au obţinut profit, arată datele de la Registrul Comerţului.
Companiile cu afaceri zero provin în special din trei sectoare, respectiv exploatare petrolieră domeniul imobiliar şi sectorul construcţiilor. Pe primele două poziţii se găsesc giganţii energetici – Lukoil (Rusia) şi Exxon Mobil (SUA) – care „răscolesc“ adân­curile Mării Negre în căutare de petrol. Cele două au raportat pe 2015 pier­deri cumulate de peste 1,7 mld. lei, valoa­re ce oglindeşte de fapt inves­tiţiile făcute în lucrările de explorare şi producţie.

Revista presei românești - 2 august 2016