Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Oprea și Ponta: cariere construite pe fraudă (Adevărul)

Românilor din Diaspora le este frică de Statul român (Evenimentul Zilei) - Ce înseamnă astăzi Casa Regală pentru români (România Liberă) - Bilanţul crizei în top zece bănci: cine a pierdut şi cine a câştigat cotă de piaţă (Ziarul Financiar) - Christoph Daum: Îi fac să se creadă invincibili (Gazeta Sporturilor)

Cum i-au ajutat pe Ponta şi pe Oprea doctoratele plagiate să-şi fabrice şi carierele până la vârful ţării: bani, funcţii şi influenţă (Adevărul)

Victor Ponta şi Gabriel Oprea, până de curând printre cei mai influenţi oameni politici din România, desemnaţi, recent, de forurile superioare din Ministerul Educaţiei drept plagiatori cu acte în obţinerea doctoratelor, au profitat din plin de avantajele acestui titlu academic. În baza titlului de doctor, cei doi au avut o evoluţie fulminată în carieră, obţinând atât bani, funcţii, cât şi o influenţă uriaşă pe prima scenă publică a ţării.
Găsiți în Adevărul biografia generalului tras cu forcepsul din mediocritate. Amintim acum, aici, doar că din 2003, doctorul Gabriel Oprea n-a mai părăsit Legislativul sau Executivul României, fiind fie parlamentar, fie ministru, culminând cu funcţia de vicepremier şi chiar prim-ministru interimar (2015). În 2010, înfiinţează UNPR, partid absorbit recent de PMP-ul lui Traian Băsescu. Moartea năprasnică a poliţistului Bogdan Gigină, care făcea parte din coloana oficială a vicepremierului grăbit cu treburi personale printr-un Bucureşti plouat torenţial, întunecat şi plin de gropi, a pus capăt personajului public Gabriel Oprea, care s-a retras cu greu, pe rând, din toate funcţiile deţinute.
Fostul premier Victor Ponta devine doctor în Drept în 2003, pe când era şeful Corpului de control al Guvernului Adrian Năstase şi preşedinte al tineretului social-democrat. Îndrumătorul său de doctorat a fost Adrian Năstase, cel care avea să-l propulseze în politica mare. În baza acestui doctorat plagiat, Victor Ponta reuşeşte să intre în Baroul Bucureşti, la 1 februarie 2005, fără să mai susţină dificilul examen de admitere. Scutirea este dată de Legea 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, modificată prin Legea 255/2004. Artificiul bazat pe frauda universitară îi aduce o avere. Din cabinetul său de avocatură, care funcţiona pe Calea 13 Septembrie la nr. 226 în Bucureşti, Victor Ponta realiza, de exemplu, în 2007 un venit anual de 470.500 de lei. Suma este incomparabilă cu banii rezultaţi din deputăţie - 46.939 lei sau din catedră - 25.850 lei. În urma retragerii titlului de doctor în Drept, la care Ponta a anunţat în decembrie 2014 că renunţă, Baroul Bucureşti va discuta luna aceasta, în 23 august, excluderea sa din rândul avocaţilor. 

 

Românilor din Diaspora le este frică de Statul român (Evenimentul Zilei)

Alegătorii români din străinătate refuză să se înscrie pentru votul prin corespondență pentru că nu vor ca autoritățile de la București să le știe datele personale în detaliu. Ei cred că, astfel, se pot trezi peste noapte cu taxe impuse de la București
Doar 4.616 cetățeni români – din peste trei milioane aflați peste hotare – s-au înscris în Registrul Electoral, iar 3.703 din aceștia vor să voteze prin corespondență și 913 cer înființarea unor noi secții de votare.

 

Ce înseamnă astăzi Casa Regală pentru români (România Liberă)

Potrivit unui sondaj realizat de IRES în primăvara acestui an, 65 la sută din români au încredere mare și foarte mare în Familia Regală a României. Același sondaj arată că, în momentul publicării datelor sondajului, un sfert dintre români susține ideea restaurării monarhiei constituționale. Sociologii spun că există doar o diferență aparentă între cele două cifre.

”Teoretic, dacă ne uităm la actuala Constituție republicană, nici măcar nu există posibilitatea revenirii la forma de guvernământ monarhică. De aceea, procentul celor care se declară deschis pentru monarhie constituțională este mare și poate deveni, în anumite condiții, majoritar în societate, dacă s-ar pune problema deciziei prin vot. Foarte multe procente se pot transfera din zona încrederii în cea a intenției de vot”, spune sociologul Cosmin Popa.

 

Bilanţul crizei în top zece bănci: cine a pierdut şi cine a câştigat cotă de piaţă (Ziarul Financiar)

Clasamentul celor mai mari zece bănci româneşti, care au ajuns să deţină 81% din activele totale, a înregistrat în perioada 2008-2015 mişcări ale unor jucători, respectiv schimbări importante de poziţie. Totodată, la nivelul topului s-au produs două modificări: anul trecut pe locul zece a urcat Garanti Bank, iar Volksbank a ieşit din clasament, după ce a fost preluată de Banca Transilvania.

 

Selecționerul Daum explică într-un interviu senzațional cum va schimba mentalitatea jucătorilor de la echipa națională: "Vreau să viseze disciplina tactică! Îi fac să se creadă invincibili!" (Gazeta Sporturilor)

Noul selecţioner își expune pe larg planurile legate de viitorul “tricolorilor”: de la modul de lucru și primele impresii legate de antrenorii și jucătorii români până la colecţia sa de artă deţinută la Koln.
Daum spune că-și dorește o naţională care să nu cedeze niciun pas în faţa adversarului, indiferent de anvergura lui, și anunţă că va pregăti o echipă care să fie activă și să alerge după modelul Borussiei Dortmund din timpul lui Klopp. 

 
Revista presei românești - 3 august 2016