Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bani de la bunica nomenklaturistă (România Liberă)

În timp ce sindicaliștii își urlă sărăcia, cineva se îmbogățește din cotizațiile lor. Cine este liderul de sindicat ce câştigă 22.000 de euro lunar (Evenimentul Zilei) - Milioane de euro pentru centre turistice în cele mai „plictisitoare” locuri (Jurnalul Național) - Cum a pierdut România, prin KO, lupta brandului de țară în Satul Olimpic (Gazeta Sporturilor)

Olteanu şi-a adus aminte de bunica nomenklaturistă ca să își justifice „economiile“ (România Liberă)

Viceguvernatorul BNR, pus sub acuzare de procurorii anticorupție pentru că în urmă cu 8 ani ar fi primit un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vîntu, are o explicație innedită în privinț economiilor pe care a reușit să le facă după momentul în care ar fi luat mita. În urma dezvăluirilor din România Liberă, avocatul său a transmis publicației un punct de vedere potrivit căruia banii respectivi provin de la bunica lui Bogdan Olteanu. Mai precis, este vorba despre „compensația pe care aceasta a primit-o, prin intermediul fundațiilor specializate ale comunităților evreiești, de la statul german, ca urmare a trimiterii sale în lagăr în timpul celui de-al doilea război mondial”. Bunica în cauză, Ghizela Vass, a fost un activit de frunte al Partidului Comunist Român, încă din anii ilegalității, și a fost într-adevăr închisă într-un lgăr nazist. Membru CC al PCR timp de 30 de ani, a decedat în 2004. Justificarea, care seamănă cu cea invocată de Adrian Năstase în dosarul Mătușa Tamara, nu îl ajută însă pe Bogdan Olteanu în fața instanței. Judecătorul care a decis arestul la domiciliu în cazul său consideră că el reprezintă un pericol public și că a profitat de poziția de al treilea om în stat. 

REVOLTĂTOR. În timp ce sindicaliștii își urlă sărăcia, cineva se îmbogățește din cotizațiile lor. Cine este liderul de sindicat ce câştigă 22.000 de euro lunar (Evenimentul Zilei)

EVZ a luat la puricat declarațiile de avere ale sindicaliștilor-șefi , iar supriza e că veniturile lor sunt mult mai mari decât s-a vehiculat. Ziarul îi prezintă pe primii patru dintre ei, în ordinea câștigurilor. Dețin, fiecare, între patru și opt locuri de muncă, cu salariile aferente, ba chiar și diurne și alte bonusuri. În timp ce ei sunt plătiți regește din cotizațiile membrilor de rând de la federații, sute de mii de oameni se zbat să supraviețuiască din salarii de nimic.
Numărul 1 este Eugen Luha, președinte la Federației Sindicatelor Gaz-România, între altele. El a avut, anul trecut, opt locuri de muncă și pentru fiecare funcție deținută primește salariu. Astfel, în conturile lui Eugen Luha au intrat, în 2015, în total, 401.793 de lei (adică vreo 89.287 de euro).
Locul al 2-lea îi revine lui Leonard Bărăscu, de profesie asistent medical. El este președinte al CNSLR Frăția – cea mai mare confederație din România, care are peste 800.000 de membri -, dar și președinte al Federației Sanitas, plus alte patru funcții. Cumulat, lunar îi intră în buzunar aproape 9.360 de euro, un salariu demn de un director de bancă.
Pe Locul 3 în topul sindicaliștilor bine plătiți intră Marius Nistor, cunoscutul președinte al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”.
Locul 4 și-l adjudecă Marius Sepi, prim-vicepreședinte la Federația Sanitas.

Milioane de euro pentru centre turistice în cele mai „plictisitoare” locuri (Jurnalul Național)

Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit din cadrul Ministerulu Agriculturii a umplut țara cu puncte de informare. A cheltuit peste 10 milioane de euro din banii Guvernului și ai Uniunii Europene pentru 325 astfel de sedii. Multe în mijlocul lui nicăieri, în comune izolate de lume, în sate fără drumuri asfaltate sau canalizare. Problema acestei risipe din bani publici a ajuns chiar și în Parlament. 
Cazul de la Stănești: fostul primar al comunei din Gorj a amenajat un astfel de centru cu 1 milion de lei. Acolo lucreaza acum chiar fostul edil. Are un salariu de 3.500 de lei și spune că vrea să dezvolte turismul în comună, deși nu există nici măcar o pensiune. 

Cum a pierdut România, prin KO, lupta brandului de țară în Satul Olimpic (Gazeta Sporturilor)

Slovenia are 60 de sportivi, noi, 100, dar ei au făcut spectacol prin steagurile afișate pe blocul unde locuiesc, scrie Cătălin Tolontan în corespondența transmisă din Brazilia cu o zi înainte de începerea Olimpiadei.
Cea mai mare oportunitate ratată de delegația României în aceste prime zile, și care nu mai poate fi reparată, este afișajul din Satul Olimpic. Spațiul unde locuiesc sportivii pe perioada Jocurilor, Satul Olimpic este unul dintre cele mai filmate, fotografiate și expuse global peisaje urbane ale planetei vreme de peste o lună de zile.  Mii de televiziuni, agenții și ziare se bulucesc zilnic ca să scoată de aici, din sat, interviuri, filmări, reportaje. 
Fiecare delegație încearcă să-și semnaleze prezența afișând drapelul țării, simbolul echipei olimpice și culorile naționale. România ocupă trei etaje într-un bloc. Am pus trei steaguri care compun unul singur: roșu, galben și albastru. 

 
Revista presei românești - 4 august 2016