Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul promite să elimine nedreptatea făcută veteranilor și să respecte legea dată de președintele Iohannis (Evenimentul Zilei)

Maria Ligor, ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, arată cum poate fi evitat un eșec electoral în diaspora (România Liberă) - Zi de doliu naţional pentru Regina Ana? (Adevărul) - TVR a ajuns să împrumute cabluri de la televiziunea cubaneză și comentează deschiderea olimpiadei de la 10.000 de km (Gazeta Sporturilor)

INTERVIU. Maria Ligor, ministru delegat pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni, arată cum poate fi evitat un eșec electoral în diaspora (România Liberă)

Românii din diaspora se vor putea înscrie online în Registrul Electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, autoritățile vor înființa secții speciale și va fi permiss votul pe liste suplimentare, potrivit proiectului de OUG elaborat de Guvernul Cioloș. Ordonanța va intra în dezbatere publică pe data de 15 august, a anunțat Maria Ligor, ministru delegat pentru  Relațiile cu Românii de Pretutindeni. Într-un interviu acordat RL ea arată că legea electorală în vigoare, votată în 2015 de toate partidele, nu se poate aplica fără a risca repetarea situațiilor de la ultimele alegeri prezidențiale, când mii de români nu au putu vota.

Guvernul promite să elimine nedreptatea făcută veteranilor și să respecte legea dată de președintele Iohannis (Evenimentul Zilei)

Presat de reacțiile virulente ale militarilor care au luptat pe front și de societatea civilă, premierul Dacian Cioloș a declarat că Executivul va modifica Codul Fiscal. Veteranii i-au atenționat, încă din luna februarie, pe guvernanți despre această situație. Un general de 94 de ani a plătit impozit pentru soția moartă de 11 ani. Nevestele care se îngrijesc de răniții din Teatrele de Operații sunt executate de Fisc
La capătul a patru zile în care „Evenimentul zilei” a atras atenția asupra nedreptății care li s-a făcut veteranilor de război, primul ministru Dacian Cioloș a reacționat și a anunțat că va îndrepta eroarea prin care sunt impozitate proprietăților celor care au luptat pe front. Premierul a anunțat că Guvernul va modifica, prin ordonanţă de urgenţă, legea Codului Fiscal, în sensul corectării regimului facilităţilor pentru veterani, scopul acestui demers fiind „repararea unei < greseli > făcute de guvernul Ponta şi votată în parlament”. Până acum, nicio instituție guvernamentală nu a sesizat că trebuie pusă în acord legislaţia, adică Codul Fiscal, întocmit în guvernarea Ponta, cu Legea promulgată de președintele României, Klaus Iohhanis, în ultima zi a anului trecut și intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2016.

Zi de doliu naţional pentru Regina Ana? (Adevărul)

Comentatorul de politică externă Eva Galambos publică pe platforma Blogurile Adevărul. „Despre regina Ana, Dumnezeu să o odihnească, am ştiut prea puţin. Dar nu despre calităţile ei morale este vorba, după ce am citit biografia ei în amănunţime, mi-am dat seama că erau cu totul excepţionale. În cei aproape 20 de ani petrecuţi aici, prezenţa ei a fost mai mult formală, nu a jucat niciun fel de rol public, nu a făcut declaraţii, nu am cunoscut, nici eu, nici ţara, părerile ei. A fost o persoană discretă, modestă, fără niciun efect, fără nicio influenţă asupra opiniei publice. Nu a domnit niciodată în România, a fost regină în sensul că a fost soţia regelui Mihai, nu a fost o persoană publică. Mi-a părut rău că a plecat dintre noi, după o suferinţă îndelungată, că l-a lăsat singur pe rege. Cred că acele cărţi de condoleanţe sunt pline de mesaje de compasiune, semnate de sute de români. Dar nu cred că este cazul de a se declara zi de doliu naţional. Va fi înmormântată cu onoruri, însoţită de familia îndoliată, de rude, de reprezentanţi ai monarhiilor europene, de simpatizanţi. Eu cred că atât ar fi suficient. Este o pierdere, dar nu o tragedie care a lovit ţara şi care să impună doliu naţional. Discretă şi modestă cum a fost, poate că nici regina nu ar fi dorit acest lucru”.

TVR a ajuns să împrumute cabluri de la televiziunea cubaneză și comentează deschiderea olimpiadei de la 10.000 de km (Gazeta Sporturilor)

TVR a tăiat costurile și în privința ceremoniei de deschidere. Pentru că asigurarea unui post de comentator la deschiderea de vineri seară de la Rio costă 6.000 de dolari, o sumă într-adevăr mare impusă de organizatori pentru un asemenea serviciu, televiziunea publică va comenta ceremonia de la București. De la Rio se vor comenta, asta intră în prețul inițial al drepturilor, cele mai multe dintre competițiile la care participă românii.
Handbalul, scrima, judoul și scrima, unde sînt cele mai mari șanse la medalii se vor transmite pe TVR1. Se vor face transmisii și pe TVR2 și TVR3.
Festivitatea de deschidere va începe vineri, la 2 noaptea, ora Bucureștiului. Sâmbătă dimineața, undeva în jur de ora 5, va defila delegația României.
Spectacolul va fi dedicat ideii de incluziune, de prietenie, de participare în comun, indiferent de origine, sex, rasă sau religie.
Pe scenă vor apărea supermodele precum Gisele Bundchen sau cântăreți precum legendara interpretă de samba Elza Soares.
Coordonată de Fernando Meirelles, „City of God” va fi, după cum o sintetizează regizorul, „o ceremonie dedicată diversității umane”.

 
Revista presei românești - 5 august 2016