Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cel mai bine păzit secret din sănătate: numărul medicilor de la stat care lucrează şi în clinici private. Analiză ZF

Senatorul cu 906 de contracte cu spitalele de stat. „Ghidul practic de luat ţara înapoi“ (Adevărul) - 3.400 de români au lăsat cheile locuinţei la bancă. 8 din 10 persoane care au dat în plată au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani (Jurnalul Naţional) -  Cel mai bogat dintre candidații pentru Consiliul Superior al Magistraturii: "Femeile frumoase și inteligente primesc și cadouri" (România Liberă) - Încă o deziluzie (Gazeta Sporturilor)

Senatorul cu 906 de contracte cu spitalele de stat. „Ghidul practic de luat ţara înapoi“ (Adevărul)

Senatorul independent Valeriu Todiraşcu, afiliat grupului PNL, îşi foloseşte calitatea de parlamentar pentru a promova interesele firmelor familiei sale, care au aproape 1.000 de contracte cu spitalele de stat. Invocând interesul public, Todiraşcu a făcut interpelări la Ministerul Justiţiei privind interpretarea unor articole de lege, informaţii folosite ulterior de firmele sale pentru a obţine contracte cu statul.

 

Analiză ZF. Cel mai bine păzit secret din sănătate: numărul medicilor de la stat care lucrează şi în clinici private

Tot mai mulţi me­dici care lu­crea­ză la stat şi care au contracte şi cu cli­nici private sunt greu de găsit în spi­talele de stat, unde pa­cienţilor li se spu­ne că nu sunt dis­po­ni­bili sau sunt dis­­po­nibili peste o lu­nă sau două. De­altfel, aproape ju­mă­tate din veni­turile reţe­lelor pri­va­te provin din plăţi ad-hoc, de la pa­cienţi care de cele mai multe ori nu îşi pot găsi medicul de la stat la cabinetul de la spital.

Ca urmare, „re­ţe­ta“ clinicilor pri­va­te este confi­gu­rată în felul următor: pacienţii vin după medicul spe­cialist de la stat pe care nu îl mai găsesc în spital după prima în­tre­vedere, sunt taxaţi în clinicile private cu 150 lei (până la 500 de lei con­sultaţia pentru medicii „vedetă“), apoi de cele mai multe ori, sunt întorşi la spitalele de stat pentru inter­venţiile chirurgicale.

Nu este limpede de ce spitalele de stat nu pot organiza ambulatorii mai multe, eventual cu 30-50 de lei consultaţia sau invers, de ce Casa de sănătate publică nu decontează integral consultaţia din privat la medicii specialişti, adică pacientul, deja contribuabil ca salariat, să nu mai plătească nimic nici la privat.

ZF i-a întrebat pe marii operatori privaţi: „Cu câţi medici din spitalele de stat colaborează?“

Oficialii Medlife şi Regina Maria nu au transmis un răspuns solicitării ZF până la închiderea ediţiei.

Reprezentanţii Medicover au transmis numărul de medici cu care lucrează, fără a menţiona câţi din aceştia lucrează la stat. „Medicover are aproximativ 150 de medici angajaţi şi colaborează cu peste 550 de medici la nivel naţional.“

 

3.400 de români au lăsat cheile locuinţei la bancă. 8 din 10 persoane care au dat în plată au vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani (Jurnalul Naţional)

Românii au depus la bănci, până la 20 iulie 2016, 3.907 notificări de dare în plată, în sumă totală de aproape 1,13 miliarde de lei, ceea ce reprezintă numai 1% din totalul creditelor acordate persoanelor fizice şi 2% din creditele ipotecare. Numărul notificărilor este mai mare decât cel al românilor care au dus cheile la bancă pentru că 404 debitori au notificat cel puţin 2 credite.

 

Cel mai bogat dintre candidații pentru Consiliul Superior al Magistraturii: "Femeile frumoase și inteligente primesc și cadouri" (România Liberă)

Dintre cei 29 de judecători și 15 procurori candidați pentru Consiliul Superior al Magistraturii, unii magistrați au averi impresionante, alții par a fi chiar săraci.

Dintre  toate declarațiile de avere ale candidaților sare  în ochi aceea a judecătoarei Lavi­nia Nicoleta Coțofană de la Judecătoria Arad. Nu am găsit atâtea valori pe nici o declarație de avere, nici măcar de la un magistrat de la instanța supremă.

Judecătoarea a înscris o ade­vărată colecție de bijuterii cu platină, diamante și pietre prețioase și de ceasuri scumpe, în valoare de  248.000 de euro. Cea mai scumpă bijuterie este un inel de platină cu diamant, care are valoarea de 70.000 de euro.

Lavinia Nicoleta Coțofană mai deține, prin cumpărare, două autoturisme: un Lexus 600 hL (an fabricație 2008) și  Honda CRV (an de fabricație 2006). Deține conturi bancare (peste 600.000 de lei,  circa 60.000 de euro) și imobile, atât pe numele ei, cât și ale fiicelor sale. De asemenea, trei arme. Aproape toate  bijuteriile  au fost achi­ziționate în perioada 2002-2014, în perioada în care a fost ofițer SRI. Soțul ei, Gheorghe Coțofană,  este avocat. Totuși, în 2015, casa  sa de avocatură a înregistrat pierderi.

 

Corespondenţă de la Rio. Încă o deziluzie (Gazeta Sporturilor)

Corina Căprioru a rămas fără medalie după două înfrângeri dramatice în semifinală şi în finala pentru bronz.

 
Revista presei romanesti - 9 august 2016