Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aur pentru echipa de spadă! ”Cu cît se face mai întuneric, cu atît tu devii mai luminoasă” (tolo.ro)

fete.jpg

Ana Maria Popescu, Simona Gherman, Simona Pop și Loredana Dinu
Sursa imaginii: 
tolo.ro

În satul de baştină al „traficanţilor de arme“ români, inventaţi de Sky News (Adevărul) - Un precedent periculos. DIICOT îi bagă pe jurnaliştii Sky News la „siguranţă naţională” (Gândul) - Rămas bun, Majestate! (Jurnalul Naţional)

Aur pentru echipa de spadă! ”Cu cît se face mai întuneric, cu atît tu devii mai luminoasă” (tolo.ro)

Jurnalistul Cătălin Tolontan scrie despre cum au obţinut fetele de la scrimă prima medalie românească la Rio: aur obținut în fața marii favorite China.

La Beijing era 5:30. Abia răsărise soarele.

La Bucureşti 00:30. În țară ploua.

Current local time in Rio de Janeiro: 18:30.

”Are you ready?!”, strigă crainica. Doamnelor și domnilor, bine ați venit în sala ”Carioca” la finala de spadă pe echipe femei!

E complicat.

În istoria de 20 de ani a probei de spadă pe echipe fete, inaugurată la Atlanta în 1996, doar trei țări au cîștigat aurul  pe echipe: Rusia, China și Franța.

Chinezoaicele sînt campioane olimpice la Londra 2012 și campioane mondiale en titre, în 2015! Ele sînt marile favorite ale acestei finale.

Echipele se aliniază pe muzica din ”Războiul Stelelor”.

Muzica înghite și primele secunde din meci, cînd Ana Maria Popescu și Sun Yujie încrucișează spadele.

Punctăm primii! 1-0!...

Simona Gherman creşte diferenţa.

Finala merge într-o direcție la care maestrul francez din tabăra Chinei nu se aștepta.  Daniel Levavasseur stă tensionat, cu mîinile încrucișate, în boxa strîmtă a spațiul tehnic. Omologul său Dan Podeanu alege să dea indicații din spatele boxei...

Ana Popescu intră cu Xu Anqi. Ele vor decide finala. Xu este însă o supercampioană. Dar Ana punctează. 38-32. Apoi 38-33!

Sectorul românilor e în picioare. Sîntem atît de aproape de aur! Ana cîștigă o tușă la 42-37!

Și, dintr-o dată, timpul se subțiază, Ana mai dă o tușă,43-37, secundele se scurg repede și lacrimile sar din ochi, ne permitem acest lux de oameni vulnerabili.

Sîntem campioni olimpici!

În sală, Coldplay răsună cu ”A Sky Full of Stars”.

 

În satul de baştină al „traficanţilor de arme“ români, inventaţi de Sky News: „Chiar au fost ăia din Marea Britanie aici?“ (Adevărul)

La 25 de kilometri de Bistriţa, la capătul unui drum izolat, găsim Jeica, un sat cu nici o sută de locuitori, toţi trecuţi de 60 de ani, unde s-a filmat documentarul Sky News, în care se arăta că localnicii de aici fac trafic de armament. Oamenii spun că, în micuţa comunitate ungurească de aici, e doar un singur vânător cu acte-n regulă, iar când aud de arme de război, localnicii încep să râdă.

 

Un precedent periculos. DIICOT îi bagă pe jurnaliştii Sky News la „siguranţă naţională”. Avădani: „Este o reacţie excesivă” (Gândul)

Furia publică stârnită de inadvertenţele evidente cu realitatea, din materialul cu presupusul trafic de arme din România, prezentat de Sky News, prin corespondentul său Stuart Ramsay, alunecă pe panta penală, dar într-o direcţie care s-ar putea dovedi periculoasă pentru jurnalism şi libertatea de exprimare. Procurorii DIICOT îi acuză pe trei dintre românii participanţi la filmările Sky News de „comunicarea de informaţii false”, pe lângă nerespectarea regimului armelor şi constituire de grup infracţional organizat, ei fiind reţinuţi. Procurorii îl vor ancheta însă şi pe jurnalistul britanic care a realizat materialul, sub aceleaşi acuzaţii: suspect de infracţiunea de „comunicare de informaţii false”. „Este o reacţie excesivă”, consideră Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, care nu ar rezolva cu nimic problema de imagine creată României. „Nu înţeleg finalitatea, în afară de faptul că se vor cheltui nişte bani pentru aceste demersuri”, arată şi Nicoleta Andreescu, director APADOR-CH. O astfel de anchetă ridică trei mari probleme: are o finalitate îndoielnică pentru situaţia creată, este dificil de probat şi se poate constitui într-un precedent pentru cenzura jurnaliştilor. Procurorii DIICOT ar trebui să dovedească două lucruri esenţiale: primul, că un material de presă, fie el şi fals, a constituit o ameninţare la securitatea naţională a României; al doilea, că jurnalistul britanic ştia că informaţiile publicate sunt false. Pentru început, procurorii susţin un lucru neaşteptat: materialul de la Sky News a creat „o puternică stare de temere în rândul populaţiei civile, dar şi un sentiment de insecuritate”. De acest lucru sunt acuzaţi însă şi cei trei români, nu doar jurnalistul britanic. Cazul jurnalistului Stuart Ramsay ar fi al 7-lea caz din istoria DIICOT de „comunicare de informaţii false”, cinci dintre cele precedente fiind clasate cu NUP, iar unul aflându-se în lucru, conform unor surse judiciare.

 

Rămas bun, Majestate! (Jurnalul Naţional)

Sute de oameni au prezentat ieri un ultim omagiu la catafalcul Reginei Ana, la Palatul Regal din Bucureşti, unde sicriul acesteia a fost adus de miercuri seară. Mulţi pensionari, dar şi tineri care îşi doresc restaurarea monarhiei şi-au luat rămas bun de la Regină. Sala Tronului din Palatul Regal, unde este depus sicriul, va putea fi vizitată şi astăzi, mâine urmând să aibă loc înmormântarea la Curtea de Argeş. Cărţile de condoleanţe rămân la dispoziţia publicului până pe 10 septembrie la Castelul Peleş, Palatul Regal şi Palatul Elisabeta.

 
Revista presei româneşti - 12 august 2016