Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce s-ar întâmpla în România dacă mâine ar avea loc un cutremur puternic (Gândul)

Viață de sclav în România (Jurnalul Național) - Angajaţi la negru chiar de către Stat! Studenții acuză Guvernul de evaziune fiscală (Evenimentul Zilei) - ZF propune cinci români din străinătate pentru poziţia de viceguvernator al BNR - Un City break de UCL (Gazera Sporturilor)

Ce s-ar întâmpla în România dacă mâine ar avea loc un cutremur puternic. Datele oficiale dezvăluie un scenariu sumbru (Gândul)

75% dintre români ar fi afectaţi în cazul unui cutremur puternic, iar dotările autorităţilor pentru misiunile de căutare-salvare sunt puţine sau inexistente. Realitatea sumbră este dezvăluită chiar de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care ar trebui să fie în linia întâi în cazul unui dezastru de acest fel. "Gradul de dotare modest sau chiar absent cu autospeciale, mijloace speciale de intervenţie şi echipamente pentru executarea unor misiuni operative: asanare pirotehnică, intervenţie CBRN, căutare-salvare urbană, căutare-salvare şi intervenţii specifice în apele teritoriale, adăpostire, înştiinţare-alarmare", sunt vulnerabilităţile puse negru pe alb, în proiectul Strategiei de consolidare şi dezvoltare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) 2016-2025, aflat în dezbatere pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

Viață de sclav în România (Jurnalul Național)

Peste 1.500 de români sunt eliberați anual de autorități din mâinile stăpânilor care îi tratează ca sclavi. Dar această cifră este doar o picătură față de numărul real de victime care cad pradă sclaviei moderne despre care nu ajunge nimeni să știe. Ca și în cazul Berevoiești, patroni fără scrupule profită de lipsa de educație și de sărăcia semenilor pentru se îmbogăți. Cum arată viața a doi dintre zecile de mii de români exploatați prin muncă, puteți citi în Jurnalul Național.

Angajaţi la negru chiar de către Stat! Studenții acuză Guvernul de evaziune fiscală (Evenimentul Zilei)

Situaţia studenţilor români care doresc să capete experienţă în câmpul muncii rămâne neclară. În timp ce la nivel european există din ce în ce mai multe recomandări pentru legiferarea statutului tinerilor care efectuează stagii de practică, Guvernul României desfăşoară, de 4 ani, programul „Internship” în lipsa unui suport legal.
În mod normal, aceste stagii ar trebui să constituie vechime în muncă, stagiarii să fie incluși în sistemele de protecție socială (asigurări medicale, de șomaj și pensii), să le fie acoperite costurile de trai sau să fie plătiți și perioadele de stagiu să fie limitate. Însă, aceste aspecte nu sunt reglementate de legislația din România, iar companiile și autoritățile publice care doresc să aibă stagiari sunt obligate să apeleze la soluții juridice inadecvate, precum contractele de voluntariat, contractele de muncă pe perioadă determinată sau contracte nenumite. Acordarea de burse pentru stagiari sau plata în baza altor contracte decât cele de muncă poate constitui evaziune fiscală, fiind formă de plată a muncii care eludează obligația achitării taxelor aferente unui salariu.
Programul Oficial de Internship al Guvernului a debutat în 2013, cu 25 de tineri stagiari care au contribuit la activitățile din cadrul Palatului Victoria. În 2014, programul a fost extins la nivelul ministerelor, având ca beneficiari 159 de stagiari. În 2015, alți 300 de studenţi şi tineri absolvenți au avut oportunitatea să facă parte din administrația centrală, în cele 73 de instituții implicate.

ZF propune cinci români din străinătate pentru poziţia de viceguvernator al BNR

În septembrie, liderii partidelor politice trebuie să vină cu propunerile pentru funcția de viceguvernator al BNR, lăsată vacantă de demisia lui Bogdan Olteanu, arestat într-un caz de mită de 1 milion de euro. 
ZF începe să adune nume de economiști români care lucrează în România, dar și în străinătate, care pot fi luați în considerare pentru această poziție de prestigiu, care oferă  un venit lunar de 13.000 – 14.000 de euro. 
ZF i-a descoperit pe Viorel Costeanu, director executiv la JPMorgan în New York, cea mai mare bancă americană. Manuel Zamfir, vicepreședinte la Goldman Sachs, cu un doctorat în matematică la Stanford. Dan Bucşa, economist la UniCredit Bank din Londra din toamna anului 2012.
ZF nu îi exclude deloc pe economiștii din țară, aici figurând două nume: Cristian Popa, fost viceguvernator BNR și Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank.

Un City break de UCL (Gazera Sporturilor)

Steaua, 55.000 de spectatori și milioane de telespectatori ai Pro TV și Dolce Sport se vor bucura de prima felie savuroasă a tortului de Champions League. Diseară, antrenorul roș-albaștrilor susține examenul carierei în fața lui Guardiola. Miza dublei cu City e colosală: accederea în grupele Ligii Campionilor și minumum 20 de milioane de euro în conturile clubului.