Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine sunt proprietarii agenţiei de turism Genius Travel, oamenii care au păgubit zeci de români (Business Magazin)

Îi puteți adopta mult mai ușor! 3.500 de copii din România caută părinți (Evenimentul Zilei) - INTERVIU. Neagu Djuvara împlinește astăzi 100 de ani (România Liberă) - Al cui e Brâncuşi? (Adevărul) - Am scăpat de Pep, dăm peste Mou? (Gazeta Sporturilor)

Cine sunt proprietarii agenţiei de turism Genius Travel, oamenii care au păgubit zeci de români (Business Magazin)

Bogdan Ştefan şi Ionuţ Costea, fondatorii Genius Travel, agenţia de turism care şi-a anunţat insolvenţa prin  e-mailuri trimise clienţilor, au povestit într-un interviu acordat anterior publicației că au lucrat în anii 2000 ca agenţi de vânzare pentru servicii de internet şi au pus bazele agenţiei de turism în 2008. Aveau 25 de ani. Au investit 150.000 de euro şi au avut la început 14 angajaţi. Dacă iniţial începuseră să vândă pachete de vacanţă pentru destinaţiile Bulgaria şi Croaţia, după 2010 s-au axat pe mai multe destinaţii. Anul trecut, agenţia avea trei sedii, în Bucureşti, Piteşti şi Ploieşti, lucra cu aproximativ 20 de angajaţi şi vindea de la city break-uri în Europa cu preţuri de 150 de euro până la vacanţe în insulele exotice de peste 2.000 de euro.
Cei doi au precizat că, în toţi anii de antreprenoriat, nu au contractat niciun credit bancar şi s-au autofinanţat, atât din afacerile în turism, obţinute prin Genius Travel, cât şi din partea de dezvoltare imobiliară, activitate în care au intrat în 2010. Până la momentul interviului acordat Business Magazin, au dezvoltat trei blocuri de până în 20 de apartamente în Bucureşti, cu preţuri cuprinse între  850 euro/mp şi 1.200 de euro/mp, în funcţie de zona unde sunt construite. Tot atunci au declarat că investiţia în fiecare dintre acestea a fost de circa 500.000 de euro şi blocurile au fost vândute în totalitate. Cei doi antreprenori au preluat în 2014 administrarea unui hotel în Delta Dunării, cu care ţinteau afaceri de jumătate de milion de euro pe seama unui concept inedit, de vacanţe low-cost.

 

Îi puteți adopta mult mai ușor! 3.500 de copii din România caută părinți (Evenimentul Zilei)

Legea privind procedura adopției a fost modificată și simplificată. Cei care doresc să adopte un copil nu mai au de depus la dosar munți de hârtii și au apărut elemente noi în sprijinul copilului.  Un copil din România aflat în această situație petrece în jur de 7,5 ani în sistem.  În România există 57.581 de copii în sistemul de protecție specială. 3.250 sunt adoptabili, 698 sunt încadrați în grad de handicap, iar 813 sunt frați. 

 

INTERVIU. Neagu Djuvara împlinește astăzi 100 de ani (România Liberă)

Cunoscutul istoric s-a născut într-o familie de origine aromână, aşezată aici la sfârşitul secolului al XVIII-lea, care a dat ţării mai mulţi oameni de seamă.
Licenţiat în istorie la Sorbona (1937) şi doctor în drept (Paris, 1940), Neagu Djuvara a participat la campania militară românească din Basarabia şi Transnistria (iunie–noiembrie 1941), fiind rănit în apropiere de Odessa. Doi ani mai târziu s-a angajat la Ministerul de Externe, apoi este trimis curier diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocie-rile de pace cu URSS. În capitala Suediei, funcţionează ca secretar de legaţie până în septembrie 1947, când comuniştii preiau şi Externele. Rămâne în exil, mi-litând până în 1961 în diverse organizaţii ale diasporei. În 1961 pleacă în Republica Niger, unde va sta 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Mi-nisterului nigerian al Afacerilor Străine şi, concomitent, profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey.
„România liberă“ reia astăzi, pentru a marca un secol de viață al unuia dintre cei mai importanți istorici români, un interviu acordat în 2010 ziarului nostru, în care Neagu Djuvara vorbește, cu incredibilă viziune, despre pericolul islamic, despre dorința de nestăvilit a Rusiei de a se extinde în vecini și despre haosul care a cuprins lumea.

 

Al cui e Brâncuşi? (Adevărul)

Mircea Vasilescu reamintește că nu s-au strâns foarte mulţi bani pentru „Cuminţenia pământului”. Şi nu mai e mult timp până când va trebui trasă linia şi făcută adunarea. E nevoie de 6 milioane de euro şi nu s-a adunat nici măcar o zecime din sumă. 
De ce nu donează oamenii bani pentru „Cuminţenia pământului”? În primul rând, pentru că e vară, e vacanţă, şi ocupaţiunea mintală a cetăţenilor români e, deocamdată, alta. Apoi, pentru că în mentalitatea noastră meridional-balcanică, tentaţia de a lăsa totul pe ultimul moment e mare. Dar există şi cauze mai profunde. 
Cred că oamenii s-au învăţat că arta şi cultura sunt pe gratis şi folosesc la umflarea patriotică a pieptului şi la „promovarea imaginii în străinătate”. 
Cred că deceniile de propagandă comunistă au încă efect. Li se adaugă prostiile din vremea tranziţiei: n-au existat politici culturale care să stimuleze donaţiile pentru artă şi cultură, legea sponsorizării e veche şi proastă. Cetăţeanul obişnuit nu are aproape nici un avantaj fiscal dacă donează bani (în afară de prevederea privind donarea a 2% din impozit).
Şi cred că mai e ceva la mijloc. Legăturile dintre stat şi cetăţean sunt, la noi, foarte slabe. Omul de rând simte că Statul e „altceva”, e o entitate abstractă care îi creează dificultăţi, care cheltuieşte banii aiurea, care mai mult îi ia decât îi dă. La percepţia aceasta au contribuit toate bâlbâielile, gafele şi lucrăturile tranziţiei.

 

Am scăpat de Pep, dăm peste Mou? (Gazeta Sporturilor)

Steaua e ca și eliminată din UEFA Champions League, dar va continua în grupele Europa League. Roș-albaștrii vor fi în urna a doua la tragerea la sorți de mâine și au nevoie de noroc. Altfel, pot prinde o grupă infernală cu Manchester United, Celta Vigo și Mainz.

 
Revista presei românești - 18 august 2016