Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Petarda“ cu arme nucleare SUA la Deveselu. De ce este imposibilă din punct de vedere tehnic (Adevărul)

INTERVIU cu Georgi Gotev, autorul articolului EXPLOZIV privind transferul de armament nuclear din Turcia în Romania (România Liberă) - Mii de proprietari de mașini second-hand ar putea fi cercetați pentru evaziune fiscală (Evenimentul Zilei) - Regele Mihai nu mai are datorii la ANAF (Gândul) - Restructurările invizibile din comerţul modern (Ziarul Financiar)

INTERVIU cu Georgi Gotev, autorul articolului EXPLOZIV privind transferul de armament nuclear din Turcia în Romania (România Liberă)

Jurnalistul Euractiv Georgi Gotev a declarat în exclusivitate pentru România Liberă că a scris articolul care anunţă că Statele Unite transferă armamentul nuclear de la baza turcă de la Incirlik în România pe baza informaţiilor primite de la surse pe care le consideră foarte credibile.

Tootdată, Gotev a declarat pentru RL că a discutat cu autorităţile române înainte de publicarea articolului său, considerând normală reacţia de acum a Bucureştiului, în condiţiile în care este vorba de teme secrete şi sensibile. El spune că va urma şi un al doilea articol pe această temă în care va demonstra veridicitatea informaţiilor sale.

Jurnalistul bulgar mai spune că de fiecare dată când scrie ceva pe tema României sunt scandaluri. „Cu trei săptămâni înainte ca Dacian Cioloş să devină premier, eu am scris că premierul român va fi Dacian Cioloş. Am fost atacat în ziare româneşti „cum este posibil ca un bulgar de la Bruxelles să ştie mai bine decât noi”. Dar, mă rog, s-a dovedit a fi adevărul. Deci am sursele mele şi îmi fac treaba de ziarist”.

 

„Petarda“ cu arme nucleare SUA la Deveselu. De ce este imposibilă din punct de vedere tehnic. „Se încearcă vulnerabilizarea României ca ţară NATO“ (Adevărul)

Diplomaţii şi specialiştii în securitate consultaţi de „Adevărul“ susţin că transferul armelor nucleare din Turcia la Deveselu e o dezinformare menită să „vulnerabilizeze imaginea României“.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a respins din start ştirea: „Aceste arme nu se depozitează ca nişte saci de cartofi, trebuie să ai nişte silozuri speciale. Trebuie să ai în vedere faptul că astfel de arme nucleare au coduri care trebuie aprobate de preşedintele SUA. Cine crede că se pot încărca astfel de arme în camion şi aduse în România este o nebunie, o copilărie“.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, care face parte acum din conducerea Organizaţiei Tratatului de Interzicere Totală a Testelor Nucleare (CTBTO), a declarat, pentru „Adevărul“, că legislaţia internă interzice tranzitare armelor nucleare pe teritoriul naţional.

Generalul-locotenent în rezervă Alexandru Grumaz a subliniat că nu crede în acest transfer. „Nu se poate produce această mutare. Deocamdată! Focoasele acestea sunt bombe cu hidrogen. Nu este o problemă transportul. Problema e depozitarea, securitatea depozitării “, a declarat Grumaz, fost director al Directoratului de Planificare Integrată a Apărării din MApN.

Bombele B61, depozitate acum în baza de la Incirlik, sunt arme termonucleare ce pot fi transportate de avioane supersonice. Puterea acestora poate fi ajustată în funcţie de obiectiv, de la 0,3 kilotone până la 240 de kilotone. O bombă ajustată la o kilotonă distruge totul pe o rază de 200 de metri şi majoritatea construcţiilor pe o rază de 600 de metri. Doza letală a radiaţiilor se propagă pe o rază de 800 de metri de la locul impactului.

Zvonul că americanii şi-ar muta armele nucleare în România a ajuns şi în comuna Deveselu, însă oamenii nu pot spune mai mult decât ce au auzit la televizor. N-au văzut şi nu au auzit nimic în plus. Presupusele convoaie la Deveselu n-au ajuns, le-ar fi văzut, doar sunt toată ziua peste tot, e sezonul strângerii recoltei...

 

Șoc pe piața auto. Mii de proprietari de mașini second-hand ar putea fi cercetați pentru evaziune fiscală (Evenimentul Zilei)

În urma unei acțiuni a inspectorilor antifraudă au fost descoperite aproape 200 de firme cu nereguli la importul și vânzarea de autoturisme la mâna a doua. Oficiali din cadrul ANAF au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, că toți cei care au cumpărat mașini de la reperezentanții acestor societăți sunt verificați de Fisc. Dacă nu au plătit valoarea reală a vehiculelor, proprietarii ar putea fi obligați să achite diferența de bani pentru TVA și pot fi cercetați penal.

 

Regele Mihai nu mai are datorii la ANAF (Gândul)

Regele Mihai şi-a achitat datoriile către ANAF de peste 4 milioane de lei şi a dispărut de pe lista datornicilor la stat. Avocatul Casei Regale spune că Regele Mihai a vrut să dea un exemplu. Fiscul a anunţat că din iunie, numărul datornicilor s-a redus cu peste 60.000. Dar peste 120.000 de persoane mai au restanţe la stat de peste 3 miliarde de lei.

 

Restructurările invizibile din comerţul modern (Ziarul Financiar)

Fiecare hipermarket şi supermarket are astăzi de două ori mai puţini angajaţi ca în 2008. Numărul mediu de salariaţi per magazin a scăzut de la 102 la 43 în perioada 2008-2015.

Comerţul modern este unul dintre ce­le mai importante sectoare din eco­no­mie, cu afaceri totale de 10 mld. euro anual.