Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


23 august 1944. Corneliu Coposu, interviul pierdut (Adevărul)

646x528.jpg

Iuliu Maniu şi Corneliu Coposu au fost printre coordonatorii conspiraţiei pentru răsturnarea regimului Antonescu DESEN Vali Ivan
Sursa imaginii: 
adevarul.ro

72 de ani de când România a întors armele împotriva Germaniei în Al Doilea Război Mondial (Evenimentul Zilei) - Anomalia din sistemul de sănătate: De ce o simplă consultaţie costă 150 de lei la clinicile private, când Casa de Sănătate o evaluează cu doar 20 de lei? (Ziarul Financiar) - Marin Moraru pleacă pe ultimul drum de la Naţional (Jurnalul Naţional) - Boicot (Gazeta Sportului)

72 de ani de când România a întors armele împotriva Germaniei în Al Doilea Război Mondial (Evenimentul Zilei)

Academicianul Ioan Aurel Pop, istoric și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, vorbește despre rolul principalilor actori de pe scena politică românească a acelor vremuri. „Mareșalul Antonescu este un criminal de război, pentru că învingătorii fac regulile!”

 

Adevărul ascuns 71 de ani despre lovitura de stat din 23 August 1944. De ce a oprit Iuliu Maniu de la publicare un interviu istoric acordat de Corneliu Coposu (Adevărul)

Istoricul sălăjan Marin Pop a descoperit în baza de date a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii transcrierea unui foarte interesant interviu acordat de Corneliu Coposu corespondentului Associated Press Margaret Tayer, pe 20 august 1945, la aproape un an de la evenimentele care au condus la arestarea mareşalului Ion Antonescu. Iuliu Maniu a oprit publicarea interviului în oficiosul ţărănist Dreptatea cu scopul de a învenina şi mai mult relaţiile deja tensionate dintre Partidul Comunist şi partidele istorice. Meritul interviului, chiar dacă publicat la 71 de ani de la realizare, este că dă seamă asupra unor fapte istorice câtă vreme acestea erau încă proaspete, nepervertite de istoriografia comunistă. Aflăm astfel că artizanul loviturii de stat de la 23 august 1944 a fost diplomatul Grigore Niculescu – Buzeşti, înalt funcţionar în MAE, care a acţionat sub patronajul Regelui şi sub îndrumarea lui Iuliu Maniu.

 

Anomalia din sistemul de sănătate: De ce o simplă consultaţie costă 150 de lei la clinicile private, când Casa de Sănătate o evaluează cu doar 20 de lei? (Ziarul Financiar)

Casa de Sănătate evaluează serviciul medical în funcţie de alocarea unui număr de puncte, valoarea minim garantată a unui punct pentru plata pe serviciu medical fiind de 2,0 lei (anterior era 1,8 lei), potrivit datelor de pe site-ul instituţiei. O consultaţie simplă este cea cu o durată de 15 minute.

Pentru serviciile diagnostice şi terapeutice simple oferite specialităţi clinice precum cardiologie, ORL, oftalmologie, dermatovenerologie, ortopedie sau ginecologie, Casa de Sănătate alocă 10 puncte. Altfel spus, decontează 20 de lei, potrivit calculelor ZF.

În cazul în care în cadrul consultaţiei se fac proceduri mai complexe, Casa de Sănătate va aloca 20 de puncte, adică va deconta 40 de lei. Pentru investigaţiile mai complexe sunt alocate şi mai multe puncte. Pe site-ul Casei există un tabel în care sunt nominalizate toate aceste proceduri şi punctele alocate.

Pentru ca pacienţii să poată beneficia de consultaţii gratuite în baza unui bilet de trimitere, unităţile de sănătate (clinici private sau de stat) trebuie să semneze contracte cu Casa de Sănătate şi să prezinte o listă nominală de medici care vor efectua serviciul medical. Medicul care va efec­tua aceste consul­taţii este plătit cu un sa­la­riu negociat cu anga­ja­torul, în timp ce clinica îşi decon­tează serviciul me­dical de la Casa de Sănătate.

Raportul pe 2015 al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate arată că anul trecut 3 miliarde de lei au mers către decontarea serviciilor medicale în ambulatoriu, aproape 9 miliarde pentru serviciile medicale din spitale, iar alte 9 miliarde de lei către produse farmaceutice.

 

Marin Moraru pleacă pe ultimul drum de la Naţional (Jurnalul Naţional)

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Marin Moraru va fi depus astăzi la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Capitală, a anunţat familia artistului. Miercuri, între orele 10 şi 13 sicriul va fi depus în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional din Bucureşti, de unde admiratorii îşi pot lua rămas bun. Înmormântarea va avea loc mâine, în jurul orelor prânzului, la Cimitirul Belu, pe Aleea Artiştilor.

Actorul Marin Moraru a murit duminică, la Spitalul Elias din Capitală, la vârsta de 79 de ani.

 

Boicot (Gazeta Sportului)

Gloriile Stelei nu vor mai asista din tribune la partidele formaţiei pregătite de Reghecamf.

Fotbaliştii care au făcut istorie în tricoul roş-albastru s-au supărat că Becali le-a anulat invitaţiile la meciul cu City: Patronul a preferat să le vândă pentru a-şi spori profitul.

 
Revista presei româneşti - 23 august 2016