Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mărturii cutremurătoare de la supravieţuitori: Am auzit ţipetele mamei şi ale unuia dintre copii (România Liberă)

seism.jpg

Salvatori la Amatrice după seismul din 24 august 2016
Sursa imaginii: 
RFI

Anul trecut, un gigant francez a vrut să cumpere Hexi Pharma cu 5 milioane de euro! Dan Condrea a cerut 8! Nu s-au înțeles! A urmat scandalul... (Evenimentul Zilei) - Povestea incredibilă a unei inginere din Braşov care a participat la proiectarea şi lansarea maşinii electrice Tesla (Ziarul Financiar) - Ciocănarii suntem noi! (Gazeta Sporturilor)

Mărturii cutremurătoare de la supravieţuitori: "Am auzit ţipetele mamei şi ale unuia dintre copii" (România Liberă)

Şase români au murit, cinci sunt răniţi şi spitalizaţi, alţi 17 sunt daţi după seismul care a distrus Amatrice. În situaţii similare sunt şi alte oraşe din regiunea Lazio, precum Accumoli, Arquata del Tronto sau Marche.

“Noi am plecat la mare, stăm mai mult pe plajă, unde nu sunt clădiri. Nu mai avem curajul să ne întoarcem în case, deocamdată. Joi noaptea, multă lume a dormit în maşini” a declarat pentru RL, Alina Bohocanu, care locuieşte chiar în zona unde cutremurul a lovit cel mai tare.

Dintre multele relatări ale victimelor, cea mai impresionantă s-a dovedit a fi cea a unei familii din accumoli – mama, tata şi doi copii mici – pentru care echipele de salvare s-au luptat cu orele. 15 persoane au săpat frenetic, cu mâinile goale, pentru a-i scoate dintre ruine. “Am auzit ţipetele mamei şi ale unuia dintre copii”, spun martorii. Din păcate, când s-a ajuns la ei erau deja morţi. Casa lor a rezistat la cutremur, că era structurată să reziste la şocuri, dar a fost doborâtă de turnul cu clopot, recent restaurat, care s-a prăbuşit peste locuinţa lor”, a povestit Alina Bohocanu.

Românca a amintit şi despre situaţia unei tinere, care a supravieţuit  cutremurului puternic, din 2009, care a afectat oraşul L’Aquila. Ea s-a mutat la Ascoli după experienţa care a traumatizat-o. Dar, miercuri, a fost surprinsă de noul seism. Ea a supravieţuit, din nou, copilul ei a murit la spital.

După aproape 48 de ore de la cutremurul cu magnitudinea 6 care a zguduit centrul Italiei, bilanțul provizoriu al persoanelor decedate a ajuns la 250. Echipele salvare muncesc necontenit şi au reuşit să scoată în viaţă oameni prinşi de zeci de ore sub dărâmături.

 

Dezvăluiri bombă în cea mai murdară afacere din Sănătate: Anul trecut, un gigant francez a vrut să cumpere Hexi Pharma cu 5 milioane de euro! Dan Condrea a cerut 8! Nu s-au înțeles! A urmat scandalul... (Evenimentul Zilei)

La sfârşitul anului trecut, GB Indco, reprezentant al firmei franţuzeşti Anios, ocupa primul loc în topul comercianţilor de dezinfectanţi. Locul doi era ocupat de o altă firmă bine ancorată în lupta din sectorul dezinfectanţilor. Hexi Pharma, firma lui Dan Condrea, venea tare din urmă, acaparând ultima poziţie pe podium. Pentru a-şi consolida poziţia de lider, GB Indco ar fi apelat, potrivit surselor EVZ, la un artificiu interesant...

 

Povestea incredibilă a unei inginere din Braşov care a participat la proiectarea şi lansarea maşinii electrice Tesla. "Am decis să emigrez în Canada în anul trei de facultate pentru că am vrut să revoluţionez industria auto şi în ţară nu aveam unde lucra." (Ziarul Financiar)

Cristina Bălan face parte din generaţia inginerilor români care au decis să plece din România pentru a urma o carieră, în condiţiile în care în anii de atunci, începutul anilor 2000, abia se puneau bazele industriei auto în România – Renault abia revenise la Mioveni, unde se producea SupeRNova şi ulterior Solenza, iar Logan încă era în stadiul de proiect, la Craiova Daewoo aducea maşini doar pentru a le asambla, iar ARO se pregătea să-şi dea ultima suflare, în lipsa unor investitori strategici.

A lucrat la Tesla timp de aproape patru ani, unde a făcut parte din echipa de bază a proiectului Model S, unul dintre cele mai bine vândute automobile electrice din lume, dar şi la Boeing, la proiectul 787 Dreamliner, cel mai avansat din punct de vedere tehnologic avion de pasageri din lume. Cristina Bălan, 38 de ani, şi-a fondat acum propria companie de proiectare şi are mare încredere în viitorul maşinilor electrice, care vor înlocui treptat vehiculele pe benzină sau motorină…

 

Ciocănarii suntem noi! (Gazeta Sporturilor)

Astra produce miracolul eliminării West Ham din Europa League pentru al doilea an la rând . Teixeira a înscris pentru calificare, în timp ce Silviu Lung a prins un meci fantastic, exasperându-I pe englezi cu cele 7 mingi de gol scoase.

West Ham – Astra, 0 la 1 aseară, 1 la 1 în tur.

 
Revista presei româneşti - 26 august 2016