Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Aberațiile unui sistem: indemnizație de mamă de 35.000 de euro (Adevărul)

De unde vine presiunea statului pe firme: salariile cresc cu 21% la stat şi cu 4,5% în privat (Ziarul Financiar) - Blocurile reabilitate înainte de Colectiv pot lua foc oricând (România Liberă) - În România curge miere. Pentru alții (Jurnalul Național) - Simona i-a pus căpăstru nărăvașei Navarro (Repulica)

Aberațiile unui sistem: indemnizație de mamă de 35.000 de euro (Adevărul)

Cea mai mare indemniaţie pentru creşterea şi îngrijirea copilului încasată în prezent de un părinte se ridică la 159.084 de lei (35.750 de euro) pe lună şi revine unei persoane care a realizat un venit mediu lunar de 187.158 de lei (42.058 de euro) ca membru asociat sau persoană fizică autorizată să desfăşoare o activitate independentă, potrivit datelor publicate de Ministerul Muncii.
Guvernul nu va tăia sau plafona indemnizaţia pentru creşterea copilului, a anunţat, luni seară, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, explicând că a prezentat care este indemnizaţia maximă în România pentru că a dorit să se cunoască o stare de fapt care arată că estimările iniţiale făcute de Parlament nu au legătură cu realitatea şi că doar legislativul ar putea iniţia o modificare a actualei legislaţii.

De unde vine presiunea statului pe firme: salariile cresc cu 21% la stat şi cu 4,5% în privat (Ziarul Financiar)

Angajaţii din mediul privat au avut parte de creşteri salariale medii de 4,5% anul acesta, arată rezultatele celui mai recent studiu realizat de firma de consultanţă Mercer. La stat, angajaţii au avut parte de majorări salariale medii de 21% în ultimul an, potrivit datelor de la Statistică.
Din totalul celor 4,5 milioane de salariaţi din economie, un sfert (adică 1,2 milioane de persoane) sunt angajaţi în sectorul bugetar.
Nu zic că salariile unor bugetari nu trebuie aliniate sau indexate, însă nu are loc nicio restructurare, nu există nicio viziune şi nicio tentativă de răsplată pe bază de performanţă a angajaţilor de la stat“, declară Vladimir Sterescu, Country Manager în cadrul furnizorului american de servicii de outsourcing CGS (Computer Generated Solu­tions). „Părerea mea este că, din păcate, toată această creştere economică pe care o avem se duce într-o gaură neagră“, adaugă el. 

Blocurile reabilitate înainte de Colectiv pot lua foc oricând (România Liberă)

Dacă, spre exemplu, vecinul de la șase își sparge peretele din structura de rezistenţă dintre bucătărie și camera de zi, ca să-și facă un open space, el lucrează pe cont propriu, fără să anunţe pe nimeni, pentru că „sunt la mine în casă, e pro­prietatea mea și fac  ce vreau”.
Totuși, el ar avea nevoie întâi de o autorizaţie de construcţie de la autoritatea locală. Inspectoratul de Stat în Construcţii este obligat să verifice conformitatea lucrărilor făcute cu documentaţia oficială la aceste modificări. Dar aceasta nu există, iar modificările nici măcar nu sunt exact cunoscute oficial sau neoficial.
Pe de altă parte, înainte de tragicul incendiu din Colectiv, blocurile reabilitate au fost făcute după un standard mai permisiv și acum sunt făcute după altul. Și, mai mult decât atât, se urmăresc fie profituri mai mari, fie costuri maimici în detrimentul calităţii. Autorităţile publice, specialiștii și beneficiarii se fac vinovaţi de utilizarea unor sisteme de proastă calitate în construcţii, în ciuda faptului că normele în domeniu au devenit tot mai dure, aceasta este principala concluzie rezultată în urma Adunării Naţionale a Diriginţilor de Șantier din 3 septembrie.

În România curge miere. Pentru alții (Jurnalul Național)

Avem 40.000 de apicultori, 90.000 de colonii de albine și producem 20.000 de tone de miere anual (locul 4 în Europa). Producem, și exportăm, miere de cea mai bună calitate în timp ce pe mesele românilor ajunge de multe ori cea mai proastă miere de pe glob, contrafăcută și de import. Vindem produse apicole pe doi lei, iar profitul e scos de late țări care știu să le valorifice.

Simona i-a pus căpăstru nărăvașei Navarro (Republica)

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu analizează prestația constănțencei în optimile turneului US Open.
"În ciuda victoriei în 2 seturi, fără tie-break, a fost un meci strâns, care se putea întoarce oricând. Dincolo de critici și analize, Simona merită felicitări pentru modul în care „i-a pus căpăstru” nărăvașei Carla Suarez Navarro, o jucătoare completă, de mare clasă.
Și acum, Serena îi stă din nou în față. Un singur lucru aștept cu doru-n piept de la Simona. Să joace meciul împotriva probabil celei mai bune jucătoare care a ținut vreodată o rachetă în mână, fără să se gândească vreo clipă la scor, la Grand Slam, la clasamentul mondial...
Să-și dea voie Halep să facă tot ce e în stare să facă Simona!"

 
Revista presei românești - 6 septembrie 2016