Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Simona, aplaudată de Serena! (Republica)

Un coş de cumpărături costă în România mai mult decât în Polonia deşi salariile sunt mai mici (Ziarul Financiar) - Parlamentul a adoptat o lege care schimbă radical uzul de armă în România (EvenimentulZilei) - Vrea SRI să-l salveze pe Ponta? Și de ce n-a avut Blair încredere în banii lui Ghiță (România Liberă) - 15 ani de la 9/11. Români care au fost acolo (Adevărul)

Simona, aplaudată de Serena! (Republica)

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu scrie despre partida cu cel mai înalt nivel de joc de până acum în Openul american 2016, cea dintre Simona Halep și Serena Williams, desfășurată azi noapte pe terenul central de la Flushing Meadows, în Queens. 
Nenumărate schimburi de o rară violență și precizie între Simo și Serena au ridicat în picioare tribunele giganticului Arthur Ashe Stadium și nouă ne-au tăiat respirația. Reflexe de Kung Fu, winnere din poziții imposibile, voleuri fantastice, scurte și contrascurte la milimetru, o viteză de deplasare electronică arătată de cele două mari jucătoare.
La disperare, Serena a ajuns să-și arunce racheta în mâna stângă, încercând să agațe o minge care o depășise!
Dacă meciul s-ar fi jucat numai din câmp, fără servă, Simona ar fi putut câștiga. Serena s-a scos însă cu serviciul ei perfect, 18 ași, față de numai 1 Simona.
În setul decisiv, Simo n-a mai făcut față ritmului infernal impus, la 35 de ani, de cea mai bună jucătoare de tenis a tuturor timpurilor, care se îndreaptă spre al 23-lea titlu de Grand Slam. Faptul că Serena Jameka Williams a aplaudat-o la ieșirea de pe teren, e poate cel mai mare premiu la acest US Open pentru Simona Halep!

 

Un coş de cumpărături costă în România mai mult decât în Polonia deşi salariile sunt mai mici (Ziarul Financiar)

Un român cheltuie în medie 15,4 euro pe uncoș de cumpărături care cuprinde alimente de bază, printre care lapte, pâine, orez, ouă, brânză, carne, fructe, o sticlă de apă și una de bere. La un salariu mediu lunar de 440 de euro, un român își permite să cumpere 28-29 de coșuri dealimente. Un polonez îşi poate cumpăra 50 de astfel de coșuri, în timp ce un neamţ are un salariu care îi ajunge pentru 88 de coşuri de cumpărături.

 

Forțele de ordine nu mai răspund penal atunci când trag în infractori. Parlamentul a adoptat o lege care schimbă radical uzul de armă în România (EvenimentulZilei)

La inițiativa fostului ofi țer SPP, deputatul Ștefan Burlacu, parlamentarii au adoptat modificarea și completarea Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc și al munițiilor. Printre principalele modificări se numără înlăturarea răspunderii penale și materiale a polițiștilor, jandarmilor sau altor lucrători din domeniul ordinii publice și siguranței naționale care deschid focul, respectând legea.
În ediția de mâine puteți citi explicațiile unor specialiști și sportivi, deopotrivă, care au dezvăluit, pentru „Evenimentul zilei”, lacunele grave regăsite în forma proiectului propus spre aprobare Guvernului României.

 

Vrea SRI să-l salveze pe Ponta? Și de ce n-a avut Blair încredere în banii lui Ghiță (România Liberă)

Sabina Fati, redactor șef adjunct România Liberă, notează în editorial că aducerea lui Tony Blair a fost un eveniment interesant în peisajul autohton plat și urât mirositor, numai că Victor Ponta s-ar fi folosit , potrivit procurorilor anticorupție, de banii patronului RTV Sebastian Ghiță, pentru a finanța conferința fostului premier britanic...
DNA susține că la mijloc este o sumă de 220.000 de euro, care a fost obținută de Victor Ponta „prin persoane interpuse” de la „omul de afaceri plasat pe un loc eligibil”. Tony Blair a luat acești bani, dar s-a grăbit să îi doneze în scopuri caritabile, bănuind, poate, că ceva ar fi putut fi în neregulă. Știindu-se în Balcani, fostul premier britanic se putea aștepta ca banii să provină din cine știe ce afaceri murdare așa că a preferat să scape repede de ei.
Serviciul Român de Informații a transmis că nicio probă din acest dosar nu a fost culeasă de SRI.
O grupare din SRI dă deci de veste că nu-i va abandona pe Ponta și mai ales pe Ghiță, care a avut mai multe contracte de la acest serviciu. Nu e un semnal de bunăvoință, ci mai degrabă de război între oameni care au interese de toate felurile la alegerile din noiembrie.

 

15 ani de la 9/11. Români care au fost acolo (Adevărul)

11 septembrie este una dintre cele mai negre zile ale omenirii. Acum 15 ani au avut loc atentatele teroriste de la World Trade Center, din New York, soldate cu 2.996 de morți și 6.000 de răniți. 
Publicația prezintă poveștile a doi români care au trăit pe viu acele momente:  dramaturgul Saviana Stănescu, ajunsă la New York cu doar trei săptămâni înainte de atentate, și Nicu Benesch, un IT-ist care lucra la etajul 14 din al doilea turn lovit de avioanele deturnate. A doua zi, Benesch s-a oferit voluntar la Ground Zero, lucrând 48 de ore fără întrerupere. 

 
Revista presei românești - 8 septembrie 2016