Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Reîncepe școala. Cu ce probleme vechi se vor confrunta elevii în noul an școlar (România Liberă)

Un director de liceu bucureștean i-o trântește în față ministrului Educației: „Destabilizați și ce a mai rămas din sistem!” (Evenimentul Zilei) - Mișu Negrițoiu, amendat pentru RCA (Jurnalul Național) - 600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului (Adevărul) - Defilează! (Gazeta Sporturilor)

Reîncepe școala. Cu ce probleme vechi se vor confrunta elevii în noul an școlar (România Liberă)

Clopoţelul sună, luni, în peste 20.000 de școli din toată ţara, iar 3.000.000 de copii au fost pregătiţi de părinţi pentru revenirea în bănci. Dar, ca de obicei, nu la fel de pregătite sunt și școlile. Eternele probleme persistă și acum, în special în mediul rural.
Jumătate din școlile din ţară nu au autorizaţii sanitare și doar puţin peste 13% au avize de securitate la incendiu. Ministerul Educaţiei nu a reușit să asigure nici toate manualele și nici necesarul de cadre didactice. Problemele cu care reîncepe, din nou, școala sunt făcute publice chiar pe site-ul Ministerului Educaţiei, unde se găsește o hartă interactivă, din care putem afla ce fel de autorizaţie deţine sau nu fie­care unitate de învăţământ.
Și, cum se apropie alegerile și politicienii se bat pentru popularitate, din această toamnă va funcţiona un program-pilot, denumit „Masă la școală”, iniţiat de PNL și acceptat de Guvern. Astfel, 30.000 de elevi din 50 de școli din ţară vor primi - în loc de lapte și corn – o masă caldă. De asemenea, ALDE vrea ceva mai mult și cere Guvernului să desfiinţeze complet „Laptele și cornul” și să-l înlocuiască cu „O masă caldă gratuită” pentru toţi elevii din ciclurile primar și gimnazial. Scopul declarat este, desigur, sănătatea copiilor.
Sunt noutăți și la capitolul examene, după cum puteți citi în ziar...

Un director de liceu bucureștean i-o trântește în față ministrului Educației: „Destabilizați și ce a mai rămas din sistem!” (Evenimentul Zilei)

Concursul pentru ocuparea funcției de director în școli și grădinițe provoacă tensiuni majore în învățământ.
Directorul Colegiului „Iuliu Maniu” atrage atenția că este imposibil ca actualii directori să mai poată candida pentru funcția pe care o dețin, dată fiind graba cu care vor să organizeze cei din Ministerul Educației examenul pentru post.
Florentina Gașpar i-a trimis o scrisoare publică ministrului Educaţiei, Mircea Dumitru, în care îi explică acestuia, detaliat, că menţinerea datelor de concurs prevăzute în metodologie este un abuz. „Termenele reprezintă o foarte mare problemă: într-o lună, 12 septembrie- 12 octombrie, faci dosar (acte, legalizări, medicina muncii etc.), îl încarci pe site, revizuiești PDI (că de existența PAS pentru învățămantul profesional și tehnic nu a auzit Ministerul), realizezi scrisoare de intenție, realizezi plan de măsuri, conduci școală și înveți temeinic și bibliografia care, numai pentru a fi citită, îți ia 2 săptămâni! Pentru aplicarea noului ROFUIP a fost necesar să treacă o lună de zile de la publicarea lui în Monitorul Oficial”, spune directorul Colegiului „Iuliu Maniu”. 
Găsiți reacția Ministerului Educației în paginile Evenimentul Zilei.

Mișu Negrițoiu, amendat pentru RCA (Jurnalul Național)

În plin scandal e piața asigurărilor, Guvernul vine cu cu propriul proiect de modificare a legislației și acesta contestat de jucătorii din piață. La Senat mai așteaptă unul negociat cu transportatorii. Până la „desemnarea” câștigătorului, este dată ca sigură plecarea lui Mișu Negrițoiu din funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară. Înlocuitorul său: “o persoană care vine din sectorul asigurărilor și are o mare experiență în domeniu”. 

600.000 de dosare de crime, violuri şi furturi, ascunse în sertarele Sistemului (Adevărul)

Ziarul demarează, astăzi, Campania „România infractorilor necunoscuţi”, prin care va prezenta, în fiecare zi, pe larg, cum a ajuns ţara noastră să înregistreze 600.000 de dosare penale nerezolvate de oamenii legii.
Campania „Adevărul” este despre problemele din sistem, despre lipsa de interes a celor care ar trebui să ne facă dreptate în faţa infractorilor, precum şi despre dramele teribile ale românilor care nu-şi pot găsi liniştea din cauza acestor dosare denumite simplu: „cu autor necunoscut”. Campania „Adevărul” este despre noi, cetăţenii obişnuiţi, despre cei care ne dorim o ţară în care să trăim în siguranţă. „România infractorilor necunoscuţi” este şi o campanie despre ei, şefi de Poliţie, şefi de Parchete, şefi de Ministere, care şi-au demonstrat, de-a lungul ultimului sfert de veac, în repetate rânduri, nu doar incompetenţa, cât mai ales „talentul” de corupţi, de indivizi avizi după putere şi bani, prea puţin interesaţi să ne apere ţara de infractori. 

Defilează! (Gazeta Sporturilor)

Steaua a trecut ieri de campioana en titre și rămâne neînvinsă după 7 etape. Steaua - Astra, 1 la 0, pe Arena Națională, în fața a 7.300 de spectatori. Șumudică a fost îngenuncheat chiar de Boldrin inventat în Liga 1 chiar de tehnicianul Astrei.

 
Revista preei românești - 12 septembrie 2016