Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu Olivia Steer e de vină pentru epidemia de rujeolă. Câteva observaţii într-un moment de isterie naţională (Gândul)

Medicii spun că nu au vaccinuri (Evenimentul Zilei) - Noi vrem pământul înapoi (România Liberă) - Cum se pregăteşte România de iarnă (Ziarul Financiar) - Colaps (Gazeta Sporturilor)

Explozie de cazuri de rujeolă! Medicii spun că nu au vaccinuri (Evenimentul Zilei)

În doar 8 luni, numărul cazurilor de rujeolă a crescut până la proporții epidemice. Față de 7 cazuri și niciun deces în 2015, acum avem 675 de bolnavi și 3 decese în doar 8 luni. De vină sunt pseudovedetele pornite cotra vaccinării la care părinții neinformați pleacă urechea și lipsa vaccinurilor din cabinetele medicale.
În timp ce reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că în ultimii doi ani nu au existat probleme cu aprovizionarea cu vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă), medicii parează. „În lunile iulie - august, în cabinetele medicilor de familie nu avem Hexavalent (contra poliomielitei difteriei, tetanosului, pertussisului, Haemophilus Influensae și Hepatitei B). În țară situația este amar-anecdotică: nu este Tetravalent, nu este Rujeola-Oreion-Rubeolă”, spune dr. Valeria Herdea, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.

De data asta nu Olivia Steer este de vină (Hotnews.ro)

O reacție rapidă a jurnalistului Vlad Mixich după emisiunea de aseară de la Antena 3.
„Olivia Steer a fost invitată să vorbească despre vaccinuri la Mihai Gâdea. Singură în platou. Gâdea nu a pus nici măcar o singură întrebare informată. 
A tăcut când Steer a spus că vaccinurile produc autism - un fals dovedit de zeci de cercetări derulate de-a lungul a zeci de ani în care au fost incluşi sute de mii de copii. 
A tăcut la toate teoriile conspiraţioniste emise de Olivia Steer. A tăcut la toate falsurile emise de Olivia Steer, printre care afirmaţia că poliomielita, o maladie care a ucis şi schilodit milioane de copii, era doar o banală răceală înainte de introducerea vaccinurilor. 
Un tip care şi-a demonstrat în direct incompetenţa în jurnalism a făcut un interviu cu o tipă care nu are absolut nicio competenţă în subiectul despre care vorbeşte (şi admite deschis asta). Iar România s-a uitat la ei şi o parte (mi-e teamă să-mi imaginez câţi) i-a crezut”.

Nu Olivia Steer e de vină pentru epidemia de rujeolă. Câteva observaţii într-un moment de isterie naţională (Gândul)

Clarice Dinu, redactor șef Gândul, atrage atenția că „o simplă căutare pe site-ul Ministerului Sănătăţii, confirmă că în cazul izbucnirii epidemiilor de rujeolă în România, o dată la cinci ani statistic, focarele au fost în comunităţi sărace, unde rata imunizării este scăzută. „În anul 2010, comunităţile cele mai afectate au fost cele de rromi care au copii nevaccinaţi, iar în anul 2011 infecţia s-a extins şi la copii nevaccinaţi din unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar”, se arată într-un comunicat din urmă cu cinci ani al MS. O situaţie similară a fost şi 2005.
În 2014, prin ordin al ministrului Sănătăţii s-a înfiinţat Comitetul Naţional de verificare a eliminării rujeolei şi rubeolei. Ce a făcut până acum, care îi sunt realizările? Zero, niciun rezultat la căutare pe site-ul MS.
În 2015, Ministerul Sănătăţii anunţa că „se lucrează la un proiect de act normativ care va reglementa situaţia imunizărilor în România, având în vedere numeroasele sesizări venite din partea specialiştilor cu privire la scăderea numărului de vaccinări, în urma campaniilor susţinute împotriva imunizării”. Rezultat: zero. Până acum proiectul nu a fost pus nici măcar în dezbatere publică.
Datele acestea oficiale sunt mult mai relevante decât toate postările de pe blog ale Oliviei Steer şi duc în derizoriu această mini isterie naţională de moment. Sunt curioasă când va pune în dezbatere Ministerul Sănătăţii legea vaccinării. Aş avea curaj să pun pariu că foarte, foarte curând, poate chiar în următoarele zile”.

Noi vrem pământul înapoi (România Liberă)

Mai multe organizaţii ale fermierilor din România strâng semnături pentru declararea pământului agricol drept patrimoniu naţional, astfel încât străinii să nu-l mai poată cumpăra. Sunt vizaţi vest-europenii, care cumpără cele mai fertile terenuri din ţară.
Peste 2,8 milioane de hectare de teren agricol, ai căror proprie­tari nu sunt români, sunt considerate pier­dute de către preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu.
Introducerea naţionalismului în economie poate fi periculoasă, consideră specialiştii.Găsiți argumentele lor în ediția tipărită a RL de astăzi.

Cum se pregăteşte România de iarnă (Ziarul Financiar)

Problemele din sistemul centralizat de încălzire au devenit refrenul fiecărui început de sezon rece, dar statisticile oficiale arată că din ce în ce mai puţini români sunt dispuşi să asculte motivele din spatele lipsei de restructurare şi caută alternative.
Recuperarea investiţiei într-o centrală proprie se poate face şi în cinci ani, spun jucătorii din domeniu, aceasta fiind cea mai accesată soluţie de românii care aleg debranşarea.

Colaps (Gazeta Sporturilor)

La nici 5 luni de când devenea campionă, Astra a ajuns la un pas de desființare. Patronul Ioan Niculae nu mai e deloc interesat de echipă. Șumudică are de recuperat restanțe de 280.000 de euro de la club, jucătorii sunt neplătiți de 3 luni și se pregătesc în dorul lelii.

 
Revista presei românești - 22 septembrie 2016