Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sebi Ghiţă o acuză pe șefa DNA de plagiat. Băsescu confirmă spusele lui Ghiță (Evenimentul Zilei)

ghita_2.jpg

Sursa imaginii: 
RFI

Principalele titluri din presa românească de azi: Cum au făcut diplomaţii ruşi băşcălie de Brâncuşi (Adevărul); Hoțul de stele. Cotroceniul confirmă ilegalitatea avansării lui Gabriel Oprea (România Liberă); Emoţii pentru locatarii a 566.000 de apartamente din Bucureşti: vor avea sau nu căldură la iarnă? (Ziarul Financiar); Cine vine președinte la Dinamo (Gazeta Sporturilor)

Sebi Ghiţă o acuză pe șefa DNA de plagiat. Băsescu confirmă spusele lui Ghiță (Evenimentul Zilei)

Deputatul Sebastian Ghiţă s-a prezentat, ieri, la sediul Parchetului General, pentru a depune un autodenunţ în care susţine că el şi mai mulţi demnitari ai statului român au falsificat şi măsluit raportul tehnic de expertiză prin care s-a stabilit că procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu a plagiat în teza de doctorat. „Eu și alți demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date şi informaţii pe care vreau să le aduc la cunoştinţă procurorilor de la Parchetul General. Am făcut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruța Kovesi pentru că, în acel moment, cu toții credeam că face bine României”, a spus Sebastian Ghiţă, la intrarea în sediul Parchetului General. „Acea Comisie nu s-a întrunit niciodată. Am luat decizia ca acel raport tehnic să-l schimbăm. Laura Kovesi avea cunoştinţă de ceea ce am făcut noi”, a mai spus Ghiţă. Întrebat dacă și Ponta a contribuit la acel raport, Sebastian Ghiță a declarat: „Nu știu ce o să declare domnul Ponta. O să le spună dânsulprocurorilor.” La rândul său, Victor Ponta a declarat pentru Antena 3: „Dacă mă cheamă în cadrul unei anchete, voi spune tot ce știu.” Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că autodenunţul lui Sebastian Ghiţă „este, cel mai probabil, cauzat de campania electorală”. La rândul său Traian Băsescu a declarat: Kovesi a sunat un înalt demnitare și i-a spus că dacă reia problema plagiatului ei, îi arestează pe toți cei care știu ceva”

 

Cum au făcut diplomaţii ruşi băşcălie de Brâncuşi (Adevărul)

Ambasada Rusiei la Bucureşti a donat 100 de euro, o sumă „modestă“, după cum au recunoscut diplomaţii ruşi, pentru cumpărarea „Cuminţeniei Pământului“, o campanie demarată de Guvernul României. Alăturat donaţiei, Ambasada Rusiei la Bucureşti a prezentat şi un videoclip care conţine neadevăruri istorice legate de relaţia României cu Uniunea Sovietică. „Istoria adevărată nu a fost scrisă de actori pe un platou de filmare. Istoria adevărată a fost scrisă cu sânge pe câmpul de luptă. Primul Război Mondial - Armata Rusă şi Armata Română au luptat împreună pentru independenţa României. Al Doilea Război Mondial - Armata Sovietică şi Armata Română luptă împreună pentru independenţa Europei. România se reconstruieşte economic şi social cu ajutorul Uniunii Sovietice“, sunt mesaje care rulează peste imagini din Primul şi Al Doilea Război Mondial, cu toate că armata română şi armată rusă, deşi au luptat la un moment dat cot la cot, n-au făcut-o niciodată nici pentru independenţa României, nici pentru independenţa Europei. Videoclipul este, de fapt, un răspuns la spotul „Ultimul tren“, realizat de Papaya Advertising, în care apar doi copii care privesc neputincioşi la scoaterea tezaurului din ţară în timpul Primului Război Mondial. Clipul agenţiei de publicitate din România, neasumat însă de Ministerul Culturii, încurajează donarea pentru „Cuminţenia Pământului“, opera lui Constantin Brâncuşi. Aceiaşi doi copii din spotul cu scoaterea tezaurului naţional din ţară apar şi în videoclipul Ambasadei Rusiei la Bucureşti, dar cu un alt mesaj. „Copiii trebuie să înveţe istoria adevărată. România trebuie să-şi recupereze valorile“, este concluzia videoclipului propagat de diplomaţii ruşi în mediul online. Mircea Geoană, fost ministru de Externe, crede că gestul Ambasadei Rusiei este un afront la adresa autorităţilor române. „Rusia foloseşte o campanie a Guvernului pentru a face o acţiune de imagine menită să umilească oficialii români şi capacitatea lor de a apăra valorile naţionale. Şi nu e vorba doar de actualul Guvern. Le reamintesc decidenţilor români că suntem în 2016 şi că propaganda şi lupta mediatică sunt mai acerbe decât oricând “, arată Mircea Geoană.

 

Hoțul de stele. Cotroceniul confirmă ilegalitatea avansării lui Gabriel Oprea (România Liberă)

Administrația Prezidențială îi dă lovitura de grație lui Gabriel Oprea și confirmă că gradul de general a fost obținut de către acesta în mod ilegal. Pe cale de consecință, Ministerul Apărării trebuie să facă plângere la Parchetul Militar, pentru ca procurorii să ceară în instanță degradarea fostului vicepremier. În final, președintele Klaus Iohannis ar trebui să anuleze decretul prin care fostul președinte Ion Iliescu l-a avansat pe colonelul Gabriel Oprea la gradul de general de brigadă (cu o stea). „România liberă“ îi cere ministrului Apărării, Mihnea Motoc, să constituie o comisie de anchetă care să verifice legalitatea propunerii de avansare trimise de către Ministe-rul Apărării Naționale în 2001 la Cotroceni. Acesta ar fi primul pas spre degradarea militară a lui Oprea. Îi amintim ministrului că o asemenea comisie de anchetă a funcționat cu succes în cazul celor aproape 1.500 de persoane care au primit grade sau au fost avansate ilegal. În urma activității acelei comisii, sute de ordine de acordare de grade și de avansare au fost retrase.

 

Emoţii pentru locatarii a 566.000 de apartamente din Bucureşti: vor avea sau nu căldură la iarnă? (Ziarul Financiar)

România este degeaba pe locul 4 la producţia de gaze în Europa. Bucureştenii riscă să rămână fără căldură şi apă caldă din cauza incompetenţei conducătorilor Ministerului Energiei, care deţine ELCEN şi ai Primăriei Bucureşti, proprietara RADET.

România este al patrulea pro­ducător de gaze din Europa ca mărime şi se pregăteşte să livreze gazul din Marea Neagră către Austria, însă 566.000 de apartamente cu peste 1,2 milioane de locatari din Bucureşti se întreabă dacă vor primi sau nu căldură în această iarnă în condiţiile în care producătorul (Elcen) şi distribuitorul de energie termică (RADET) au făcut cerere de intrare în insolvenţă. Furnizorul de gaz, Romgaz, a anunţat că de ieri, 27 septembrie, opreşte livrările către Elcen.

Săptămâna trecută, Electrocentrale Bucureşti (Elcen) a decis înaintarea cererii de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, la doar o zi după ce RADET - Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice - a luat aceeaşi decizie.

Până la găsirea unor soluţii, Romgaz, compania care asigură gazul natural necesar producerii energiei de către Elcen, a anunţat că întrerupe livrările.

„Din 27 sep­tembrie 2016 (ieri - n.red.) Romgaz este obligată să întrerupă livrările de gaze na­turale către Elcen“, a comunicat cel mai mare producător de gaze din România. „Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către Elcen aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeşalonare a datoriilor restante ale Elcen către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni. Datoria actuală a Elcen către Romgaz este de 319 milioane lei“, mai spune compania. La finalul comunicatului firma precizează că are datoria de a proteja în egală măsură interesele tuturor clienţilor şi pe cele ale acţionarilor.

 

Cine vine președinte la Dinamo (Gazeta Sporturilor)

Contestat de suporteri, Ionuț Negoiță nu este descurajat și pregătește o mutare importantă. Nu în ceea ce privește lotul de jucători, ci în conducere. Finanțatorul lui Dinamo a ajuns la un acord cu Florin Prunea, pe care îl vrea pe postul de președinte al clubului. Discuțiile dintre cei doi durează de peste un an de zile. Ultima discuție a fost ieri, la RIN, unde CSM Politehnica Iași s-a cazat înaintea meciului cu Astra Giurgiu (0-1). Prunea și-a dat acordul, urmând să ia decizia dacă va veni de acum, sau după finalul sezonului regulat. Mai mult, Florin Prunea va veni la Dinamo și cu unul sau doi jucători de la CSM Poli Iași, însă numele acestora e ținut secret. "Cei de la Iaşi au stat la Rin înainte de meciul de la Giurgiu. Am avut o discuţie cu Prunea, cu care vorbesc de fiecare când avem ocazia să ne întâlnim. Îl apreciez. Este un conducător capabil, dar ştiu de la el că are un proiect asumat la Iaşi până la finalul acestui campionat. După aceea vom vedea ce va fi", a spus Negoiţă pentru GSP.RO. Unul dintre cei doi jucători pe care Prunea i-ar aduce în Ştefan cel Mare ar putea fi Alexandru Creţu, 24 de ani. Gazeta Sporturilor a scris în urmă cu cinci zile că Dinamo este interesată de mijlocaş.