Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cătălina Ponor candidează pentru Parlamentul României (Evenimentul Zilei)

catalina.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Catalina Ponor

Principalele titluri din presa românească de azi: Pe cine îngroapă autodenunţul lui Ghiţă (Adevărul); Topul celor mai mari 10 companii intrate în insolvenţă în ultimii cinci ani (Ziarul Financiar); Steaua cheltuie o avere pentru a-l avea pe Alibec (Gazeta Sporturilor)

Cătălina Ponor candidează pentru Parlamentul României (Evenimentul Zilei)

Una dintre cele mai titrate gimnaste ale țării, cunoscută pe întreg mapamondul pentru performanțele sale sportive, a acceptat să candideze la alegerile parlamentare din luna decembrie pe listele unui partid din Constanța.

Având în vedere că a fost pusă pe un loc eligibil, marea gimnastă își va schimba, astfel, destinul, devenind politician

Vestea faimoasei candidaturi a venit chiar de la liderul organizației județene a PSD Constanța, Felix Stroe. El a declarat, în exclusivitate pentru EVZ, că marea gimnastă Cătălina Ponor va candida pentru Parlamentul României la alegerile din 11 decembrie. „Listele cu candidați le definitivăm, joi, în ședința Biroului Permanent Județean Constanța. Un singur nume vi-l pot spune, pe lista noastră va fi Cătălina Ponor. Candidează la Camera Deputaților pentru că e tânără, are doar 29 de ani. Bineînțeles că va fi pe loc ultraeligibil”, a dezvăluit Felix Stroe.

Listele de candidați ai PSD Constanța vor fi astfel definitivate joi după amiază la finalul ședinței Biroului Permanent Județean. Felix Stroe dă asigurări că pe listele PSD Constanța nu va figura nicio persoană impusă de la centru. „Este o onoare pentru noi” „Suntem singura organizație PSD din țară care nu are pe liste pe cineva de la București, cu siguranță. Prezența Cătălinei Ponor pe listele noastre este o onoare pentru noi”, spune Felix Stroe. Discuțiile cu marea gimnastă s-ar fi purtat de ceva vreme: „Până acum a acceptat, sper să nu se răzgândească până joi dimineață”.

 

Pe cine îngroapă autodenunţul lui Ghiţă (Adevărul)

Autodenunţul lui Sebastian Ghiţă în cazul muşamalizării presupusului plagiat al Laurei Codruţa Kövesi este mai mult o lovitură de imagine pregătită în detaliu, afirmă analiştii. Cert este că deputatul nu riscă nicio sancţiune penală în cazul în care se va adeveri ce a scris în autodenunţ. Toţi ceilalţi însă, da.

Sebastian Ghiţă, chiar dacă s-a autodenunţat, nu riscă nimic în cazul în care se dovedeşte că ar fi participat la muşamalizarea presupusului plagiat al şefei DNA. Asta pentru că legea îl exonerează de orice culpă pe denunţător dacă a sesizat faptele înainte de începerea urmăririi penale. Mai mult, Sebastian Ghiţă şi-a atins un prim obiectiv: cel de imagine, susţin analiştii. În autodenunţul său, adresat procurorului general, Sebastian Ghiţă susţine că are dovezi că experţii din Comisia Tehnică a Consiliului Naţional de Etică (CNE) nu s-au întrunit niciodată în cazul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kövesi. „În anul 2012 am ajutat la elaborarea acelui document al Comisiei tehnice de expertiză a lucrării doamnei Kövesi. Documentul este măsluit, elaborat de alţii, nu de către cine trebuie, elaborat de unii şi semnat de alţii“, a declarat Sebastian Ghiţă. El a precizat că persoanele alături de care a contribuit la falsificarea raportului au avut legătură cu Ministerul Educaţiei, iar documentul a fost „scris în Guvernul României”. În plus, întrebat în ce calitate a ajutat, în 2012, la presupusa falsificare a raportului privind teza de doctorat a Laurei Kövesi, Ghiţă a răspuns că în calitate de cetăţean. La vremea respectivă, afaceristul nu era nici deputat şi nici nu avea vreo funcţie în stat.

 

Topul celor mai mari 10 companii intrate în insolvenţă în ultimii cinci ani (Ziarul Financiar)

Numărul companiilor intrate în insolvenţă a scăzut cu 22% în primele şapte luni din 2016. În luna iulie au fost cele mai puţine insolvenţe din ultimii şapte ani

Aceste companii au avut afaceri cumulate de 8,5 miliarde de lei, respectiv 10% din tot businessul în insolvenţă, şi 12.600 de salariaţi în anul de dinaintea intrării în incapacitate de plată.

Topul celor mai mari zece companii intrate în insolvenţă în perioada 2011-2015 este condus de producătorul de energie Hidroelectrica, urmat de gru­pul industrial Roment şi de com­binatul chimic Oltchim.

Dintre cele zece companii aflate în clasament, trei sunt deja în faliment, iar una este radiată, astfel că aproape 5.000 de locuri de muncă au dis­părut din economie. O singură com­panie, respectiv Hidroelectrica, a reuşit să iasă din incapacitate de plată, potrivit unui raport al com­paniei de consultanţă Coface.

„Doar 2% din totalul com­pa­ni­ilor care intră în insolvenţă se reorganizează cu success, iar acest pro­cent se respectă şi în rândul celor mai mari companii insolvente. În acest con­text, majoritatea locurilor de muncă din aceste companii sunt pierdute definitiv“, spune Iancu Guda, ser­vices director Coface şi preşedinte al Asociaţiei Analiştilor FinanciarBancari din România (AAFBR).

România a înregistrat un nu­măr de 105.545 companii care au intrat în insolvenţă în perioada 2011-2015.

 

Steaua cheltuie o avere pentru a-l avea pe Alibec (Gazeta Sporturilor)

Becali își îndeplinește visul, mai are de așteptat 3 luni ca să-l aibă pe Alibec, fotbalistul lui favorit din Liga 1.

Gigi profită de criza Astrei și îl obține pe atacantul de care giurgiuvenii au ținut cu dinții. Tratativele au avut loc marți noaptea și miercuri dimineață. La capătul discuțiilor purtate de Becali cu Petre Buduru s-a stabilit că Denis va deveni stelist din iarnă. Condițiile în care se efectuează tranzacția:

Suma de transfer e de 1,5 milioane de euro, din care firma de impresariat a lui Ioan Becali va încasa 20 la sută. Societatea l-a răscumpărat pe Alibec de la Inter în 2014 și l-a adus la Giurgiu pentru un preț de doar 150.000 de euro.

Becali a dezvăluit datele contractului: 13.500 de euro lunar între 1 ianuarie și 30 iunie 2017. Câte 20.000 de euro pe lună în următorii 4 ani.

Cu totul, efortul pe care-l face Steaua se ridică la aproape 3 milioane de euro, ceea ce-l face pe Denis cel mai costisitor fotbalist achiziționat vreodată de Becali, luând în calcul cifrele din momentul perfectării tranzacției.

Alibec, 25 de ani, a mai fost aproape de Steaua de câteva ori în ultimii ani. Inclusiv în 2014, când l-a luat Astra. "Recunosc că l-am convins pe Gigi să nu-l luăm, i l-am recomandat în schimb pe Keșeru", a spus MM Stoica la Dolce. Prețul era atunci de 150.000 de euro, de 10 ori mai mic decât cel pe care-l achită Gigi acum.