Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce iau săracii credite cu dobânzi de 600 %? (Jurnalul Național)

credite_banci_0.jpg

Image source: 
RFI

Principalele titluri din presa românească de azi: Cum resetează demisia lui Vasile Blaga întreaga strategie PNL pentru alegeri (România Liberă); Sebastian Ghiţă „a uitat“ acasă probele care să susţină autodenunţul privind plagiatul lui Kovesi (Adevărul); România a ajuns o junglă în care mori cu zile (Adevărul)

De ce iau săracii credite cu dobânzi de 600 %? (Jurnalul Național)

Mulţi români au veniturile atât de mici încât nu-şi permit să ia credite mai mari de 1500 de lei şi astfel devin vrând-nevrând clienţii instituţţilor financiare nebancare. IFN-urile le dau împrumuturi mici pe termene scurte, între 12 săptămâni şi 24 de luni, însă cu dobânzi de 200 până la 600 la sută. Principalul motiv pentru care oamenii recurg la astfel de credite: pentru că nu au acces la  credite bancare. Întreaga poveste o găsiţi în Jurnalul Naţional

 

 Cum resetează demisia lui Vasile Blaga întreaga strategie PNL pentru alegeri (România Liberă)

Copreședintele liberalilor a demisionat din funcție, fiind urmărit penal pentru că ar fi primit 700.000 de euro pentru finanțarea fostului PDL. Blaga era cel mai puternic adversar al ideii ca Partidul Național Liberal să îl sprijine pe Dacian Cioloș pentru un nou mandat de premier.

 

Sebastian Ghiţă „a uitat“ acasă probele care să susţină autodenunţul privind plagiatul lui Kovesi (Adevărul)

Parchetul Curţii Supreme a început urmărirea penală in rem pentru instigare la fals intelectual, în cazul autodenunţului lui Sebastian Ghiţă în care a susţinut că, în 2012, a participat la falsificarea unui raport al Consiliului Naţional de Etică astfel încât să rezulte că teza de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat, raport care a fost „scris în Guvernul României”. Deputatul nu a prezentat şi dovezile care să-i susţină acuzaţiile.

 

România a ajuns o junglă în care mori cu zile (Adevărul)

Ioan Gyuri Pascu a murit la două ore după ce a chemat salvarea și medicul i-a spus că are doar un atac de panică. Se fac acum anchete peste anchete, dar nimic nu-l va reda românilor pe artist.

Știm despre situația scandaloasă din cazul lui Gyuri Pascu pentru că e vorba despre o persoană publică foarte cunoscută și cineva i-a transmis informația jurnalistului Cătălin Tolontan. Nu știm și nu vom afla niciodată câți alți români necunoscuți au murit cu zile în situații similare.

Cred că nu există român care să nu aibă în familie, printre prieteni sau vecini cel puțin un o situație în care cineva apropiat a murit pur și simplu cu zile.

La fel cum nu vom afla niciodată câți pacienți au fost uciși în spitale, nu de bolile pentru care au ajuns acolo ci de bacterii, malpraxis sau lipsa medicamentelor și materialelor pentru operații sau tratamente.