Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum a ajuns Alina Gorghiu președintele PNL (Evenimentul Zilei)

Armata moartă a generalului Oprea (Adevărul) - dr. Costache: Ioan Gyuri Pascu putea fi salvat: Este şocant că un pacient de 55 de ani a murit de infarct într-o capitală UE (România Liberă) - Studiu Google: România, ţara care face cele mai multe cumpărături de pe mobil (Gândul) - De ce defecţiunea tehnică a ajuns un fenomen lunar la Tarom (Ziarul Financiar)

Din culisele unei ședințe cu scântei. Cum a ajuns Alina Gorghiu președintele PNL (Evenimentul Zilei)

EVZ a aflat că fostul lider PNL Vasile Blaga este cel care i-a convins, sâmbătă, pe colegii săi proveniți din PDL să abandoneze lupta pentru șefia partidului și să o lase pe Alina Gorghiu președinte unic al PNL
Foștii PDL-iști au renunțat „cu mari greutăți” să nominalizeze un nou copreședinte al PNL, după demisia lui Vasile Blaga, au relatat surse liberale pentru EVZ. Liderii centrali și județeni ai fostului PDL au avut, sâmbătă la prânz, o discuție aprinsă de aproape 3 ore în sediul central din Aleea Modrogan.
 

Armata moartă a generalului Oprea. Lista oamenilor importanţi din România care şi-au pierdut stelele primite ilegal (Adevărul)

Peste 700 de persoane au fost avansate în grad ilegal în timpul mandatului lui Gabriel Oprea, iar lista titlurilor militare nemeritate a fost făcută publică în 2012 de către succesorul lui Oprea la Ministerul Apărării, generalul Corneliu Dobriţoiu (7 mai – 22 decembrie 2012). La vremea respectivă, deconsiprarea falsului grosolan a stârnit un imens scandal, dar situaţia exactă a măsurilor luate de minister împotriva impostorilor „născuţi“ de Gabriel Oprea n-a fost cunoscută în detaliu. Ministrul Dobriţoiu a determinat în 2012 constituirea unei comisii pentru verificarea modului de acordare a gradelor şi înaintarea în grad a ofiţerilor în rezervă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale. Printre beneficiari s-au numărat în special politicieni, dar şi oameni de afaceri, sportivi sau chiar jurnalişti. Controlul a stabilit că s-a încălcat legea, dispunându-se revocarea ordinelor de avansare sau acordare a gradelor în rezervă pentru cazurile din anii 2011 şi 2012.
În cererea înaintată de „Adevărul“ către Ministerul Apărării au fost solicitate clarificări în legătură cu numele cu mare notorietate din viaţa publică românească prezentă în lunga listă de ofiţeri impostori. Majoritatea acestora au avut cunoştinţă despre înaintarea în grad şi au vorbit public la vremea respectivă în acest context. După cum reiese din răspunsul MApN, cei mai mulţi n-au cerut însă să le fie retrase gradele.
Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Mihai-Răzvan Ungureanu a fost înaintat la gradul de colonel în rezervă la data de 27 aprilie 2011 şi degradat după anchetă, „prin ordin al şefului Statului Major General“ rămânând cu gradul de maior în rezervă. La rândul său, guvernatorul BNR Mugur Isărescu, avansat colonel în octombrie 2011, a rămas doar cu gradul de locotenent în retragere, dovadă că în respectiva avansare „s-au ars etape“. Nici Isărescu n-a renunţat la grad bunăvoie în urma scandalului public.   Din lista avansaţilor ilegal a făcut parte şi actuala şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, căreia i s-a acordat în octombrie 2011 gradul de locotenent-colonel. Kovesi era Procuror General al României şi, la solicitarea sa, Statul Major General a revocat ordinul de înaintare în grad. Drept urmare, Kovesi a fost scoasă din evidenţa militară, fiind considerată „cetăţean fără obligaţii militare“.

 

INTERVIU cu dr. Victor Costache. Ioan Gyuri Pascu putea fi salvat: Este şocant că un pacient de 55 de ani a murit de infarct într-o capitală UE. 7.000.000 de români au afecțiuni cardiovasculare (România Liberă)

Conf. dr. Victor Costache, unul dintre medicii cardiologi de top din ţara noastră, care s-a întors din Franţa pentru a avea grijă de inimile românilor, a declarat într-un interviu pentru RL că în momentul actual ar trebui prioritizate mai mult atât prevenţia, cât şi tratamentul bolilor cardiovasculare, începând de la diagnosticul precoce.
În ultimele şase luni, două decese intens mediatizate au scos la lumină, din nou, lacunele sistemului de urgenţă din România, dar şi pericolul reprezentat de bolile cardiovasculare, care ucid anual un sfert de milion de români.
Opinia publică a fost marcată de cazul sportivului camerunez Patrick Ekeng, prăbuşit pe gazon în timpul unui meci de fotbal al echipei Dinamo. Ekeng nu a avut parte de o intervenţie corectă din partea medicilor de la ambulanţa privată cu care statul român a încheiat contract de asistenţă medicală de urgenţă. Șocant a fost și decesul artistului Ioan Gyuri Pascu, în urma unui infarct care ar fi putut fi, probabil, prevenit dacă medicul de la salvare ar fi acţionat corect. Şi specialiştii români arată că sistemul se află în stare gravă, mai ales în privinţa incidenţei şi a ratei mari de mortalitate din cauza bolilor cardiovasculare. Aceștia arată cu degetul spre autorităţi, care fac prea puţin pentru a le asigura românilor îngrijiri medicale de calitate, cel puţin pe măsura contribuţiilor consistente pe care le plătesc la bugetul de sănătate.   

 

Studiu Google: România, ţara care face cele mai multe cumpărături de pe mobil (Gândul)

Românii achziţionează produse IT şi articole de modă direct de pe telefonul mobil la fel de mult ca britanicii, în condiţiile în care rata de penetrare a smartphone-ului în rândul populaţiei de peste 16 ani a trecut de 70%, potrivit unui studiu realizat de compania americană Google. Ne comparăm cu ţări avansate precum Elveţia, Suedia, Germania sau Marea Britanie.

 

De ce defecţiunea tehnică a ajuns un fenomen lunar la Tarom (Ziarul Financiar)

Compania de stat a avut lunar un avion cu defecţiune tehnică în ultimele cinci luni, sute de pasageri fiind blocaţi în aeroporturi și ajungând la destinaţie cu întârziere de câteva ore bune. Aceasta este cea mai clară dovadă a ineficienţei managementului Tarom. 

Revista presei românești - 3 octombrie 2016